Αρχική / Μητρότητα / Νέα Μαμά / Πώς να βοηθήσετε το μωρό σας να χαλαρώσει και να νιώσει ασφάλεια

Πώς να βοηθήσετε το μωρό σας να χαλαρώσει και να νιώσει ασφάλεια

%cf%80%cf%89%cf%82-%ce%bd%ce%b1-%ce%b2%ce%bf%ce%b7%ce%b8%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%84%ce%b5-%cf%84%ce%bf-%ce%bc%cf%89%cf%81%cf%8c-%cf%83%ce%b1%cf%82-%ce%bd%ce%b1-%ce%bd%ce%b9%cf%8e%cf%83%ce%b5%ce%b9-%ce%b1

Οι νέοι γονείς ανησυχούν συνέχεια για το τι πρέπει να παρέχουν στο μωρό τους ώστε αυτό να αισθάνεται άνετα, να νιώθει ασφαλές, να εξελίσσεται σωστά και να είναι γερό και ευτυχισμένο.

Κάθε νέα μαμά είναι πολύ προσεκτική, το πρωτο διάστημα, στο πως θα αγγίξει το μωρό της. Από το τάισμα, το νανούρισμα, το άλλαγμα, το μπάνιο του αλλά και κάθε αγκαλιά μαζί του, οι κινήσεις της είναι πάντα απαλές και προστατευτικές.

Αυτό όμως που πιθανώς δεν περνάει από το μυαλό της είναι πως η νευρικότητα την οποία αισθάνεται, μεταδίδεται στο άγγιγμα της και γίνεται αντιληπτή από το νεογέννητο βρέφος.

Τα μωρά προσλαμβάνουν πολλά ερεθίσματα χρησιμοποιώντας τις 5 αισθήσεις τους, από τη γέννησή τους ακόμα.

Στην πραγματικότητα τα μωρά δεν είναι τόσο εύθραυστα όσο εμείς νομίζουμε. Κάθε δραστηριότητα που κάνετε μαζί του, όπως το μασάζ και η παιδική γιόγκα, το μπανάκι του, αλλά και η ώρα που περνάει στην αγκαλιά σας με χάδια, ένα τραγουδάκι από εσάς και λίγα λογάκια, όσο περιορισμένης διάρκειας και αν είναι τον πρώτο καιρό, είναι πολύτιμα για να αισθάνεται το μωρό σας ασφάλεια μέσω της επαφής με τη μαμά του ενώ παράλληλα ενισχύουν το δεσμό ανάμεσά σας και βοηθούν στην ανάπτυξη τους εγκεφάλου τους και στην μετέπειτα εξέλιξή τους.

Από την άλλη, αυτές οι δραστηριότητες βοηθούν κι εσάς στο να γνωρίσετε το μωρό σας καλύτερα και να αισθανθείτε πιο άνετα στο πως θα το φροντίζετε και θα το περιποιήστε.

Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας. Κάθε μαμά γνωρίζει πως να φροντίσει το μωρό της με τον καλύτερο τρόπο. Αυτό που της λείπει στην αρχή δεν είναι τόσο η γνώση, αλλά η εμπιστοσύνη στον εαυτό της και στις ικανότητές της.

Πρέπει να γνωρίζετε πως τα μωρά ανακαλύπτουν τον κόσμο μέσα από την ακοή, την όραση, τη γεύση και τη μυρωδιά, όμως η αφή είναι η πιο σημαντική από όλες τις αισθήσεις, ειδικά τους πρώτους μήνες.

Η θεραπευτική δύναμη της μητρικής επαφής και τα 5 βασικότερα οφέλη για το μωρό σας

Τα μωρά δεν βλέπουν πολύ καλά ή πολύ κοντά και δεν αντιλαμβάνονται τα χρώματα τους πρώτους μήνες. Δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τις διάφορες μυρωδιές πέρα από αυτή που έχει το γάλα της μαμάς τους. Δεν υπάρχει κάτι πιο βασικό γι αυτά και πιο πολύτιμο από την επαφή και το άγγιγμα της μαμάς.

Όταν κρατάτε το μωρό σας αγκαλιά και ασκείτε μια μικρή πίεση, αυτό προσημειώνει το περιβάλλον της μήτρας. Αυτό βοηθά όλο του το σώμα να νιώσει καλύτερα. Το μωρό χαλαρώνει και νιώθει ασφάλεια.

Τα μωρά μαθαίνουν μέσω του δέρματός τους όσα μαθαίνουν από όλες τις υπόλοιπες αισθήσεις μαζί. Κάθε άγγιγμα, χάδι, αγκαλιά, μασάζ, ή και γαργάλημα ακόμα μεταδίδει ένα σύνολο αισθήσεων στο μωρό. Αυτόματα η εμπειρία που έχει μέσα από το σώμα του είναι πως η μαμά αγαπάει αυτό το σώμα. Όσο πιο πολύ φροντίζετε και αλληλεπιδράτε με το σώμα του τόσο αυτό αισθάνεται πως το σώμα του είναι κάτι πολύτιμο που του αξίζει προσοχή και αγάπη. Αυτή είναι και η αρχή για μια υγιή εξέλιξη κάθε παιδιού αλλά και ενός υπέροχου δεσμού αγάπης, σεβασμού  και εμπιστοσύνης, ανάμεσά σας.

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Το πρώτο υπερηχογράφημα του μωρού σας

Το νεογέννητο πλάσμα είναι ένας Δημιουργός.

Ο μικρός άνθρωπος μαθαίνει να αγαπά τον εαυτό του μέσα από την αγάπη που νιώθει από τους γονείς του

Δείτε Επίσης

rooming in-πόσο καλό κάνει στο νεογέννητο

Rooming in: Πόσο σημαντικό είναι για τις πρώτες ώρες ζωής του μωρού

Ο αγγλικός όρος όπως έχει επικρατήσει διεθνώς, αναφέρεται στην παραμονή του βρέφους στο ίδιο δωμάτιο …

error: