Αρχική / Παιδί / Ανάπτυξη / Πώς αναπτύσσεται ο εγκέφαλος ενός μωρού τον 1ο χρόνο. Πώς μαθαίνει το μωρό να επικοινωνεί;

Πώς αναπτύσσεται ο εγκέφαλος ενός μωρού τον 1ο χρόνο. Πώς μαθαίνει το μωρό να επικοινωνεί;

%ce%b5%ce%b3%ce%ba%ce%ad%cf%86%ce%b1%ce%bb%ce%bf%cf%82-%ce%bc%cf%89%cf%81%ce%bf%cf%8d

Τα πρώτα τρία χρόνια είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου ενός μωρού.

Ο εγκέφαλός είναι το όργανο που αναπτύσσεται πιο γρήγορα από όλο το υπόλοιπο σώμα του, σε αυτό το διάστημα, και είναι αυτός που θα καθορίσει και την υπόλοιπη εξέλιξή του.

Κατά τον πρώτο χρόνο ο εγκέφαλός του θα διπλασιαστεί σε μέγεθος. Σε αυτό το διάστημα, το 60% της ενέργειάς τους καταναλώνεται στις λειτουργίες των νευρώνων του εγκεφάλου.

Μέχρι τον 3ο χρόνο ζωής του, ο εγκέφαλός του έχει το 80% του ενήλικου μεγέθους του, έχει περισσότερο από 1000 τρισεκατομμύρια νευρικές συνδέσεις και έχει τριπλασιάσει το βάρος του από τη γέννηση του μωρού.

Γύρω στον 6ο μήνα:

  • Το μωρό αρχίζει να αποκτά την αίσθηση του βάθους και να βλέπει χρώματα
  • Τα μάτια τους αρχίζουν να δουλεύουν μαζί, δημιουργώντας μια τρισδιάστατη απεικόνιση του κόσμου γύρω τους
  • Ότι αγγίζουν, γεύονται, βλέπουν, ακούν και μυρίζουν βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου τους
  • Ο εγκέφαλος κάθε μωρού είναι διαφορετικός και η εξέλιξή του επηρεάζεται από τα ερεθίσματα του περιβάλλοντός του.
  • Όλες οι κινήσεις που κάνουν οι γονείς και τα αδέρφια τους αλλά και όποιος έρχεται πολύ συχνά σε επαφή μαζί τους, όπως φατσούλες και χαμόγελα, κινήσεις χεριών -χαιρετισμοί (γεια ήρθα, γεια φεύγω), παλαμάκια, κουπεπε κλπ παίζουν μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Αυτές είναι κινήσεις επαναλαμβανόμενες καθημερινά που γίνονται σιγά σιγά γνώριμες στο μωρό και πολλές φορές τις αναμένει.

Γύρω στον 6ο περίπου μήνα τα μωρά αρχίζουν να ανταποκρίνονται στους ήχους που ακούνε. Ο εγκέφαλός τους αρχίζει να δημιουργεί συνδέσεις για να τους δώσει σιγά σιγά την ικανότητα να μιλήσουν και να επικοινωνήσουν. Τους πρώτους μήνες η μόνη μορφή επικοινωνίας που έχουν είναι το κλάμα. Σιγά σιγά όμως αρχίζουν να παράγουν και άλλους ήχους, μουρμουρίζοντας και μπαμπαλίζοντας, αναπτύσσοντας σιγά σιγά τις γλωσσικές τους ικανότητες.

Τα μωρά ανταπoκρίνονται καλύτερα σε ήχους με υψηλότερο τόνο, σε μικρές και απλές προτάσεις με μακρύτερους φωνητικούς ήχους (τονίζοντας περισσότερο τα φωνήεντα). Πχ ενώ κρατάτε το μωρό του λέτε, «Ποιοοο είναιαιαι αυτόοοο το όοομορφο μωρόοο;». Μιλώντας στο μωρό σας και αφήνοντάς το μετά να σας μιμηθεί, αυτό μαθαίνει καινούργιους ήχους αλλά και το πως να συζητά και να επικοινωνεί.

Στο μυαλό ενός παιδιού: Ένας οπτικός οδηγός εξέλιξης από τη γέννησή του και μετά

Όταν ένα μωρό αρχίζει να μπαμπαλίζει ή να σμίγει τα φρύδια του είναι σημάδι πως είναι συγκεντρωμένο και πρόθυμο να μάθει περισσότερα.

Σε αυτήν την περίοδο αρχίζουν να επιδεικνύουν συναισθηματικές αντιδράσεις όταν κάποιος ή κάτι λείπει. Ακριβώς γι αυτό, σε αυτήν την ηλικία αντιμετωπίζουν για πρώτη φορά άγχος με τα άγνωστα πρόσωπα.

Μέχρι τον 8ο μήνα τα μωρά μπορούν πλέον να αναγνωρίσουν αντικείμενα αλλά και πρόσωπα που έχουν ξαναδεί αλλά και να τα ανακαλέσουν στην μνήμη τους όταν είναι μόνα τους.

Μεταξύ του 8ου και 12ου μήνα αρχίζουν να μαθαίνουν πως υπάρχουν γύρω τους διάφορα αντικείμενα ακόμα και όταν αυτά δεν είναι στο οπτικό τους πεδίο. Αυτή η έννοια καλείται

1. Μέρος 1ο: Πως δουλεύει ο εγκέφαλος ενός μωρού. Πώς μαθαίνει να επικοινωνεί;

2.  Μέρος 2ο: Πως δουλεύει ο εγκέφαλος ενός μωρού. Πώς μαθαίνει να επικοινωνεί.

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Πώς να βοηθήσετε το μωρό σας να χαλαρώσει και να νιώσει ασφάλεια 

Νεογνό-Έφηβος: Φυσιολογικό ωράριο ύπνου και τα 12 σημάδια που πρέπει να σας ανησυχήσουν

Η ανάπτυξη του μωρού σας από Νεογέννητο έως 6 μηνών: Κινητικότητα, αντίληψη, κοινωνικότητα, ακοή, ομιλία

Δείτε Επίσης

Θηλασμός και ανάπτυξη εγκεφάλου βρέφους

Έρευνα: Ο Θηλασμός ενισχύει την ταχύτερη και καλύτερη ανάπτυξη του βρεφικού εγκεφάλου

Πολλά στοιχεία συνεχίζουν να δείχνουν ότι  θηλασμός έχει ζωτική σημασία για την άριστη ανάπτυξη των …

error: