Αρχική / Παιδί / Ανάπτυξη / Μωρό – 3 ετών: 11 δημιουργικά παιχνίδια που ωθούν την ανάπτυξή του

Μωρό – 3 ετών: 11 δημιουργικά παιχνίδια που ωθούν την ανάπτυξή του

11-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%b9%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b3%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%cf%80%ce%b1%ce%b9%cf%87%ce%bd%ce%af%ce%b4%ce%b9%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%bc%cf%89%cf%81%ce%ac

Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορούμε να βοηθήσουμε το μωρό μας να εξελίξει τη σωματική και πνευματική του ανάπτυξη για να κατακτήσει τα διάφορα ορόσημα. Ένας από τους πιο δημιουργικούς είναι με τη χρήση ενός μικρού φουσκωτού παιχνιδιού -μια μπάλας. Η μπάλα αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών, ταυτόχρονα όμως μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του παιδιού.

1. Παιχνίδι ξαπλωμένο με την πλάτη

Για τα μωρά μερικών μηνών: Πάρτε μια μικρή μαλακού υφάσματος μπαλίτσα και δώστε τη στο μωρό σας ενώ είναι ξαπλωμένο με την πλατούλα. Αυτό θα βοηθήσει το μωρό να ασκήσει και αναπτύξει τις κινητικές του δεξιότητες στα χέρια και τα πόδια, καθώς θα κρατά τη μπάλα πάνω του, θα τη σηκώνει ψηλά, άλλοτε με τα χέρια και άλλοτε με τα πόδια, θα τη φέρνει στο στόμα του και ύστερα πάλι στο σώμα του.

2. Καθιστή θέση και κυλάμε την μπάλα

Όταν το μωρό σας μπορεί πλέον να καθίσει και να στηρίξει την πλάτη του, καθίστε και εσείς δίπλα του και αρχίστε να κυλάτε μια απαλή μπάλα ανάμεσα στα πόδια του. Αυτή είναι μια πολύ καλή δραστηριότητα για να εξασκήσει τον συντονισμό ματιού-χεριού. Με τον καιρό θα μάθει να περιμένει την μπάλα να κινηθεί προς το μέρος του, και στη συνέχεια θα προσπαθεί να τη σπρώξει πάλι προς εσάς.

3. Πετάμε την μπάλα

Αυτή η άσκηση-παιχνίδι θα πάρει λίγο καιρό περισσότερο. Μέχρι τον 18ο περίπου μήνα, το μωρό σας θα μπορεί, ενώ στέκεται όρθιο, να πετά την μπάλα προς εσάς ή άλλη κατεύθυνση. Αυτή η ικανότητα αποτελεί μεγάλο επίτευγμα ισορροπίας, συντονισμού χεριού-ματιού και κρίσης.

4. Η μπάλα πέφτει κάτω

Φυσικά δεν αποτελεί έκπληξη πως σ’ όλα τα μωρά αρέσει να πετάνε αντικείμενα στο πάτωμα. Θα το παρατηρήσετε μετά από κάποιο διάστημα που θα έχετε εισάγει τις στερεές τροφές και αφού μπορεί να γραπώσει πλέον, έστω και άγαρμπα, το φαγητό του. Μην ξαφνιαστείτε αν δείτε να πετά πχ τα μακαρόνια στο πάτωμα. Είναι απόλυτα φυσικό και σχετίζεται με την εξέλιξή του.

Από τον 5ο κιόλας μήνα τα μωρά αποκτούν την αίσθηση της βαρύτητας και αντιλαμβάνονται πως τα αντικείμενα πέφτουν προς τα κάτω. Έτσι, από τον 80-9ο μήνα θα αρχίσει να πετά κάτω, με μεγάλη ευχαρίστηση, μια μικρή μπάλα, κάθε φορά που θα του τη δίνετε.

Το μωρό διασκεδάζει με την αντίδρασή σας όσο και με αυτή καθ’ αυτή την κίνηση που κάνει. Αν υπάρχουν μεγαλύτερα αδελφάκια, βάλτε τα και αυτά στο παιχνίδι, ώστε να μην χρειάζεται να σκύβετε εσείς όλη την ώρα.

5. Πιάνοντας την μπάλα

Αυτή είναι μια δραστηριότητα για μεγαλύτερα νήπια, 3 ετών περίπου, αλλά αν το δικό σας νήπιο, μικρότερης ηλικίας, κάθεται κάτω να παίξει τότε σίγουρα θα διασκεδάσει. Ουσιαστικά πετάτε την μπαλίτσα στην αγκαλιά του ή του ζητάτε να απλώσει τα χεράκια και εσείς πετάτε απαλά την μπάλα ώστε αυτή να πέσει στα χέρια του. Αυτή η δραστηριότητα βοηθά το παιδί να αναπτύξει την ικανότητα να παρακολουθεί ένα κινούμενο αντικείμενο στον αέρα, εκτιμώντας την ταχύτητα του αλλά και που θα προσγειωθεί.

6. Κούνια και κλοτσάμε την μπάλα

Αν και θα χρειαστεί να περάσει καιρός ώστε να μπορεί ένα παιδί να κλοτσά, στοχεύοντας την μπάλα, αυτή η δραστηριότητα είναι εξίσου διασκεδαστική και για μικρότερα παιδιά. Από τους πρώτους μήνες που δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους για να περπατήσουν, μπορείτε, κρατώντας το μωρό κάτω από τις μασχάλες του, να το κουνάτε μπροστά από μια μπαλίτσα, οδηγώντας τα ποδαράκια του να κλοτσήσουν την μπάλα. Καθώς μεγαλώνει, σε ηλικία 2 και 3 ετών, κρατώντας το σώμα του το βοηθάτε να κλοτσήσει τη μπάλα προς ένα άλλο άτομο πχ μεγαλύτερο αδερφό ή μπαμπά.

7. Άσκηση για μωρά

Πάρτε μια μεγάλη φουσκωτή μπάλα σαν αυτή που έχουν στα γυμναστήρια και χρησιμοποιήστε την για την ώρα της κοιλίτσας. Αυτή η άσκηση ξεκινά αφού το μωρό έχει αποκτήσει έλεγχο του κεφαλιού του. Το ξαπλώνετε με την κοιλίτσα πάνω στην μπάλα, κρατώντας το σώμα του σταθερό, και κυλώντας την μπάλα πηγαίνετε προς διάφορες κατευθύνσεις μέσα στο σπίτι. Τα μεγαλύτερα μωρά που έχουν αρχίσει να αποκτούν καλύτερη ισορροπία μπορούν να παραμείνουν εύκολα πάνω στην μπάλα, ακουμπώντας με την κοιλίτσα.

8. Ακολουθώντας την μπάλα

Πάρτε μια μεγάλη ελαφριά μπάλα ή μπαλόνι και αρχίστε να την πετάτε απαλά, προς διάφορες κατευθύνσεις στο δωμάτιο, ώστε το μωρό να την εντοπίσει και να την ακολουθήσει. Τα μικρότερα παιδιά ακολουθούν πιο εύκολα ένα μπαλόνι επειδή κινείται πιο αργά και έχει έντονο χρώμα.

9. Τρέχοντας με την μπάλα.

Μια διασκεδαστική δραστηριότητα είναι να κρατά την μπάλα και να τρέχει συγχρόνως αλλά ενδείκνυται για χώρους που έχουν γκαζόν ή μαλακό έδαφος μια και τα μικρά παιδιά χάνουν εύκολα την ισορροπία τους.

10. Ποδόσφαιρο

Ακόμα και αν είναι μικρό ακόμα για να παίξει ποδόσφαιρο, αγοράστε του μια μικρή μπάλα ποδοσφαίρου και αφήστε το να μάθει να κλοτσάει.

11. Παιχνίδι στο νερό

Μια επίσκεψη στην πισίνα αν ακολουθείτε μαθήματα στο νερό παίρνοντας μαζί σας και μια μπάλα ή στη θάλασσα το καλοκαίρι αποτελεί μια πολύ ευχάριστη δραστηριότητα αλλά και μια καλή εξάσκηση του συντονισμού χεριού ματιού. Όπως με το μπαλόνι, έτσι και η μπάλα στο νερό, κινείται αργά και το παιδί σας μπορεί να την εντοπίσει εύκολα.

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Πότε αποκτούν τα μωρά συνείδηση του εαυτού τους;

Πώς αναπτύσσεται ο εγκέφαλος ενός μωρού τον 1ο χρόνο. Πώς μαθαίνει το μωρό να επικοινωνεί;

Πώς να βοηθήσετε το μωρό σας να χαλαρώσει και να νιώσει ασφάλεια 

Δείτε Επίσης

ακοή και ομιλία βρέφους 0-18 μηνών

Φυσιολογική ανάπτυξη ακοής – ομιλίας [0-18 μηνών]. Σε ποια βρέφη πρέπει να γίνεται προληπτικός έλεγχος;

Υπολογίζεται ότι έως 5 παιδιά σε κάθε 1000 γεννήσεις γεννιούνται με βαρηκοΐα και από αυτά …

error: