Αρχική / Παιδί / Ανάπτυξη / Πότε αποκτούν τα μωρά συνείδηση του εαυτού τους;

Πότε αποκτούν τα μωρά συνείδηση του εαυτού τους;

vayj9b

Από τη στιγμή της γέννησής του, κάθε παιδί εκτίθεται σε ένα σωρό πληροφορίες οι οποίες το βοηθούν να μάθει τον εαυτό του. Χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις τους μαθαίνουν τον κόσμο και το σώμα τους. Αγγίζουν το πρόσωπό τους και το σώμα τους, αρπάζουν και κλοτσούν αντικείμενα, διασκεδάζοντας παράλληλα με την αίσθηση της επιρροής που πράξεις τους ασκούν στο περιβάλλον τους.

Η ικανότητα όμως της συνειδητοποίησης του εαυτού τους θα έρθει γύρω στα δεύτερα γενέθλια. Γύρω στο 2ο έτος ζωής τους αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους σαν μια ξεχωριστή οντότητα από τους άλλους ανθρώπους.

Μια ένδειξη αυτής της νέας ικανότητας είναι η δυνατότητα να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη ή σε μια φωτογραφία. Ένας επιστημονικός τρόπος για να ελέγξει κανείς αν το παιδί έχει αποκτήσει αυτογνωσία είναι το τεστ του καθρέφτη.

Το παρακάτω πείραμα που κάθε γονιός μπορεί να κάνει με το παιδί του ονομάζεται «τεστ της αυτο-αναγνώρισης». Ο γονιός βάζει ένα κόκκινο σημάδι στο μέτωπο του παιδιού, χωρίς αυτό να το αντιληφθεί. Πχ η μαμά αγκαλιάζει και φιλά το μωρό στο μέτωπο, αφήνοντας του ένα σημάδι από το κραγιόν της. Στη συνέχεια οδηγήστε το παιδί μπροστά από ένα καθρέφτη και το αφήστε να περιεργαστεί τον εαυτό του.

Ανάλογα με τη ηλικία του παιδιού και την πνευματική του εξέλιξη θα δείτε ένα εύρος αντιδράσεων. Από καθόλου έως να καθαρίσει μόνο του το μέτωπό του.

Όταν το παιδί απλώνει και δείχνει τον εαυτό του και στη συνέχεια, βλέποντας το σημάδι στον καθρέφτη αγγίζει το μέτωπό του, είναι ένδειξη πως έχει αναπτύξει την αίσθηση της αυτογνωσίας και αναγνωρίζει το είδωλό του ως τον εαυτό του

Συνήθως ένα παιδί μικρότερο των 18 μηνών δεν αντιλαμβάνεται ότι το είδωλο που βλέπει στον καθρέφτη είναι ο εαυτός του. Ουσιαστικά αυτό το τεστ αποτελεί ένα έμμεσο τρόπο να εξετάσει κανείς το πόσο έχει αναπτυχθεί ο εγκέφαλος ενός παιδιού έτσι ώστε να φτάσει στο σημείο της συνείδησης του εαυτού του με μια ευρύτερη έννοια και τελικά της αυτο-αναγνώρισης όταν στέκεται μπροστά σε ένα καθρέφτη.

Σε γενικές γραμμές οι ειδικοί εκτιμούν πως ένα μωρό αρχίζει να αποκτά συνείδηση του εαυτού του περί τους 15 με 24 μήνες ζωής του.

Ανακαλύπτοντας την έννοια του «Ο ΕΑΥΤΟΣ ΜΟΥ»

Τα νήπια αρχίζουν να εκδηλώνουν την αυτογνωσία με τη χρήση λέξεων που αναφέρονται στον εαυτό τους. Όπως , «Εγώ», Εμένα», «Μου» και «Σου» αντίστοιχα. Ένα άλλο παράδειγμα είναι όταν αρχίσουν να κλαίνε και να ζητούν ένα αντικείμενο αποκαλώντας το ως «Δικό μου». Αυτή είναι η αρχή πολλών καυγάδων ανάμεσα σε αδέρφια.

Η εμφάνιση των πρώτων αισθημάτων αυτογνωσίας, όπως η ντροπή, η ενοχή, η περηφάνια, αποτελούν ένδειξη πως το παιδί έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται τον αυτό του σαν μια ξεχωριστή οντότητα.

Μέχρι την ηλικία των 3 ετών κάποιοι γονείς μπορεί να παρατηρήσουν πως το παιδί τους βρίσκει κίνητρο να ζητά συγνώμη από μόνο του πλέον, για κάτι κάποιο λάθος που έκανε, να είναι περήφανο για τις πράξεις του, ή να κρύβεται και να δείχνει δυσαρέσκεια ή/και ενοχή για κάποιο λάθος που έκανε

Όταν το παιδί αρχίσει να αντιλαμβάνεται τον εαυτό του σαν μια ξεχωριστή οντότητα σηματοδοτείται η απόκτηση της αύτο-αντίληψης. Το παιδί αρχίζει να δημιουργεί συγκεκριμένες σκέψεις και συναισθήματα για τον εαυτό του. Μεταξύ των 1ων και 2ων γενεθλίων του τα παιδιά θα αρχίσουν να παράγουν τις πρώτες απλές προτάσεις περιγραφής του εαυτού τους, «Είμαι καλό παιδί». Με τον καιρό αυτές θα γίνει πιο σύνθετες.

Μέχρι την ηλικία των 8 ετών κάθε παιδί έχει σχηματίσει μια ιδέα για τον εαυτό του. Tα χαρακτηριστικά του, την προσωπικότητά του, την κλίση του για κάποια πράγματα. Τότε αρχίζουν να αισθάνονται πως έχουν αξία ως άτομα, πως είναι ικανά.

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Πώς αναπτύσσεται ο εγκέφαλος ενός μωρού τον 1ο χρόνο. Πώς μαθαίνει το μωρό να επικοινωνεί;

Πώς να βοηθήσετε το μωρό σας να χαλαρώσει και να νιώσει ασφάλεια 

Νεογνό-Έφηβος: Φυσιολογικό ωράριο ύπνου και τα 12 σημάδια που πρέπει να σας ανησυχήσουν

Δείτε Επίσης

Mother cradling newborn infant

Η Εγγύτητα μητέρας και βρέφους ως βάση του Attachment Parenting

«Η μητέρα είναι η Μήτρα, το Λίκνο της ζωής, η Δημιουργία, η Γέννηση, το Ένστικτο, …

error: