Αρχική / Must See / 40 εβδομάδες: Από τη σύλληψη στη γέννηση (βίντεο)

40 εβδομάδες: Από τη σύλληψη στη γέννηση (βίντεο)

%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b7-%cf%83%cf%8d%ce%bb%ce%bb%ce%b7%cf%88%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%b3%ce%b5%ce%bd%ce%bd%ce%b1

Ανάμεικτα συναισθήματα πλημμυρίζουν τη μέλλουσα μαμά και τον μπαμπά με την πρώτη καθυστέρηση ή το πρώτο θετικό τεστ εγκυμοσύνης! Από τη στιγμή που μαθαίνετε τα ευχάριστα νέα προσπαθείτε να φανταστείτε τη στιγμή που θα κρατήσετε το μικροσκοπικό πλασματάκι στην αγκαλιά σας. Το ονειρεύεστε και αναρωτιέστε πώς άραγε θα είναι το παιδί σας!

Η ηλικία κύησης υπολογίζεται με βάση την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου. Εσείς θα μείνετε έγκυος περίπου 2 εβδομάδες μετά από αυτήν την ημερομηνία. Έτσι, όταν λέμε ότι είστε π.χ. τεσσάρων εβδομάδων, ουσιαστικά εννοούμε ότι το μωρό υπάρχει μέσα στη μήτρα δύο εβδομάδες. Η κύηση στον άνθρωπο διαρκεί κατά μέσο όρο 40 εβδομάδες (280 ημέρες). Ένα μωρό θεωρείται τελειόμηνο μετά τις 37 εβδομάδες. Τότε οι πνεύμονες του έχουν αναπτυχθεί ώστε να μπορεί να επιβιώσει μετά τη γέννησή του.

1η Εβδομάδα

Η πρώτη μέρα της τελευταίας σας περιόδου αποτελεί το σημείο έναρξης των σαράντα εβδομάδων που διαρκεί η εγκυμοσύνη. Ο οργανισμός σας αρχίζει να παράγει οιστρογόνα και προγεστερόνη, ορμόνες απαραίτητες για να προετοιμάσουν το σώμα σας.

2η Εβδομάδα

Κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης δεν έχουμε ακόμα σύλληψη και ανάπτυξη του εμβρύου.

3η Εβδομάδα

Μετά την ωορρηξία, περίπου στα μέσα του κύκλου σας, ένα ωάριο γλιστράει στις σάλπιγγες και γονιμοποιείται από το πιο δυνατό σπερματοζωάριο. Μπορεί να παρατηρήσετε λίγες κηλιδες αίμα, είναι από τα πρώτα σημάδια επιτυχίας!

4η Εβδομάδα

Αυτήν την εβδομάδα γίνεται η εμφύτευση μιας μπάλας από κύτταρα στη μήτρα σας. Ο αμνιακός σάκος αρχίζει τώρα να αναπτύσσεται και το έμβρυο έχει το μέγεθος ενός σπόρου παπαρούνας. Η καρδιά σας αρχίζει να χτυπάει πιο γρήγορα, γι’ αυτό είναι πιθανόν να αισθάνεστε κουρασμένες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

5η Εβδομάδα

Η πέμπτη εβδομάδα είναι το διάστημα της πρώτης απουσίας της περιόδου σας όταν οι περισσότερες γυναίκες αρχίζουν να σκέφτονται ότι μπορεί να έχουν μείνει έγκυος. Παρόλα αυτά, το νευρικό σύστημα του μωρού έχει αρχίσει να αναπτύσσεται. Δημιουργείται μια εγκοπή στο πάνω στρώμα των κυττάρων.

Τα κύτταρα μαζεύονται τριγύρω και φτιάχνουν έναν σωλήνα που ονομάζεται νευρικός σωλήνας. Αυτός θα γίνει ο εγκέφαλος του μωρού και ο νωτιαίος μυελός, και έτσι ο νευρικός σωλήνας έχει ένα «άκρο του κεφαλιού» και ένα «άκρο της ουράς». Τα πιθανά ελαττώματα αυτού του σωλήνα είναι η αιτία της δισχιδούς ράχης, γι’ αυτό και πρέπει να έχετε ξεκινήσει μέχρι τώρα τη λήψη συμπληρώματος φολικού οξέος.

Την ίδια στιγμή, η καρδιά σχηματίζεται και το μωρό έχει ήδη κάποια δικά του αγγεία αίματος. Μια προέκταση αυτών των αγγείων συνδέουν το μωρό και τη μητέρα και θα γίνουν ο ομφάλιος λώρος.
Το κυκλοφορικό σύστημα μαζί με την καρδιά, είναι από τα πρώτα που αρχίζουν να λειτουργούν. Το έμβρυο έχει το μέγεθος ενός σπόρου από σουσάμι. Σε αυτό το διάστημα οι περισσότερες γυναίκες παρατηρούν ναυτία, κούραση και συχνοουρία ενώ το στήθος γίνεται πιο ευαίσθητο.

Το υπέροχο ταξίδι των 40 εβδομάδων συνεχίζεται. Δείτε πως αναπτύσσεται το έμβρυο, από τη σύλληψη μέχρι τη γέννησή του, στο παρακάτω βίντεο.

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Συμβουλές για ασφαλή οδήγηση στην εγκυμοσύνη

«Η στιγμή που ξεπροβάλλει το κεφάλι»: Ένας συγκλονιστικό φωτογραφικό χρονικό της γέννησης ενός παιδιού

Εγκυμοσύνη: Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα (βίντεο)

Δείτε Επίσης

Η εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα, σε 40 μοναδικές φωτογραφίες

Η εικονογράφος Peg Gerrity δημιούργησε ένα μοναδικό φωτογραφικό project, το οποίο απεικονίζει την ανάπτυξη του εμβρύου …

error: