Αρχική / Μητρότητα / Τοκετός / Μια από τις συνηθισμένες πρακτικές μετά τον τοκετό πρόκειται να αλλάξει

Μια από τις συνηθισμένες πρακτικές μετά τον τοκετό πρόκειται να αλλάξει

%ce%bf%ce%bc%cf%86%ce%ac%ce%bb%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%bb%cf%8e%cf%81%ce%bf%cf%82

Η συνηθισμένη τακτική μέχρι τώρα ήταν αμέσως μετά τον τοκετό να απολινώνεται και στη συνέχεια να κόβεται ο ομφάλιος λώρος. Στη συνέχεια η μαία τοποθετούσε ένα κλιπ περίπου 2 εκατοστών στο υπόλοιπο κομμάτι και το σημείο σκεπαζόταν με γάζα και παρέμενε έτσι μέχρι να πέσει τελικά το υπόλοιπο 15 περίπου μέρες μετά τη γέννηση του μωρού και να παραμείνει αυτό που είναι γνωστό ως «αφαλός». Φαίνεται όμως πως αυτή η συνηθισμένη πρακτική πρόκειται να αλλάξει, μετά από τις οδηγίες που εξέδωσε στα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη η Αμερικανική Ακαδημία Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG) σχετικά με το χρόνο απολίνωσης του ομφάλιου λώρου μετά τη γέννηση του μωρού. Οι νέες οδηγίες συνιστούν πως προς όφελος της υγείας του νεογέννητου ο γιατρός ή η μαία θα πρέπει να περιμένουν 30 με 60 δευτερόλεπτα πριν τοποθετήσουν τις λαβίδες που σταματούν την κυκλοφορία του αίματος για να κόψουν στη συνέχεια το λώρο. Πολύχρονες μελέτες καταλήγουν πλέον στο συμπέρασμα πως τα οφέλη από αυτή την καθυστέρηση απολίνωσης του λώρου είναι πολύτιμα για το μωρό χωρίς να μπαίνει η μητέρα σε κίνδυνο.

«Μέχρι σήμερα υπήρχαν διάφορες συστάσεις σχετικά με το τον βέλτιστο χρόνο απολίνωσης, για να καταλήξουμε σήμερα, μετά από τις συνεχώς αυξανόμενες ενδείξεις, πως αυτή η αλλαγή στο χρόνο έχει ξεκάθαρα οφέλη για όλα τα νεογέννητα», λέει  Dr. Maria Mascola, κύρια εισηγητής του άρθρου. «Χωρίς αυτή η αλλαγή να επηρεάζει τη φροντίδα που θα λάβει αμέσως μετά το μωρό ή την επαφή δέρμα με δέρμα με τη μητέρα του.»

Από το 1950, καθιερώθηκε η πρακτική να γίνεται απολίνωση (διακοπή ροής αίματος) του ομφάλιου λώρου, δευτερόλεπτα μετά τη γέννα, με στόχο να μειώσουν τον κίνδυνο να περάσει μέσω του αίματος η ορμονική θεραπεία που χορηγούνταν στη μητέρα για να σταματήσει η αιμορραγία από τον τοκετό, στο βρέφος.

11 πράγματα που δε γνωρίζατε για τον ομφάλιο λώρο

Σήμερα όμως τα φάρμακα αυτά έχουν αντικατασταθεί με πιο ασφαλή. Μια μαία, η Amanda Burleigh, άρχισε να αμφισβητεί την ανάγκη της τόσο σύντομης απολίνωσης του λώρου, μετά τον τοκετό, με αποτέλεσμα τη διακοπή παροχής αίματος από τον πλακούντα προς το μωρό. Η Amanda αφιέρωσε μια δεκαετία εξετάζοντας το ιατρικό πρωτόκολλο, για να ανακαλύψει τελικά πως αυτή η τόσο σύντομη περικοπή του λώρου αμέσως μετά τη γέννα, κι ενώ ακόμα αυτός πάλλεται τροφοδοτώντας με αίμα και πολύτιμο οξυγόνο το νεογέννητο, είχε αρνητικές επιπτώσεις για το μωρό. Γιατί; Γιατί πολύ απλά στερεί από το βρέφος το 1/3 του αίματος του, το οποίο παραμένει στον πλακούντα, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τον κίνδυνο σιδηροπενικής αναιμίας, η οποία οδηγεί σε καθυστέρηση ανάπτυξης γνωστικών δεξιοτήτων.

Παρά τη συνεχή κριτική και τις δυσφημιστικές επιθέσεις που δέχτηκε από την ιατρική κοινότητα, τελικά τα ευρήματα της δεκαετούς έρευνάς της βρήκαν το δρόμο τους προς το Βρετανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ανώτερης Φροντίδας και ο Οργανισμός άλλαξε τις οδηγίες σχετικά με τους χρόνους απολίνωση του ομφάλιου λώρου.

Οι νέες πρακτικές συνιστούν να μη γίνεται περικοπή του λώρου νωρίτερα από το 1 λεπτό από τη γέννηση του μωρού. Επίσης προτείνει πως είναι καλύτερα να περιμένουν από 1 έως 5 λεπτά ή και περισσότερο αν το ζητήσει η μητέρα. Αν και αυτό μπορεί σε κάποιους να φανεί σαν ελάχιστος χρόνος, παρόλα αυτά για το νεογέννητο μωρό, κάθε λεπτό κάνει τη διαφορά.

Επιμέλεια: Εύα Ακριβοπούλου

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Το βιολογικό μου ρολόι: Η ορμόνη γονιμότητας για τη γυναίκα και τον άντρα

Πώς η γέννα με καισαρική επηρεάζει την ανθρώπινη εξέλιξη

Νέα Έρευνα: Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να γίνεις μητέρα;

Δείτε Επίσης

γέννα με καισαρική

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διαδικασία μιας γέννας με καισαρική

Περίπου ένα στα πέντε μωρά γεννιούνται με Καισαρική τομή. Τα δύο τρίτα αυτών των Καισαρικών …

error: