Αρχική / Μητρότητα / Θέλω να γίνω Μαμά / Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να γίνεις μητέρα;

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να γίνεις μητέρα;

%ce%bc%ce%b7%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b1

Η γονεϊκότητα είναι ένα πολύτιμο και υπέροχο ταξίδι που μπορεί να σου δώσει απέραντη χαρά και ευτυχία, ταυτόχρονα όμως θα νιώσεις πολλές στιγμές αγωνίας και θα αντιμετωπίσεις πολλές προκλήσεις, ανεξάρτητα από την ηλικία σου. Υπάρχει λοιπόν αυτό που λένε κατάλληλη στιγμή για να γίνεις μητέρα; Μια νέα μελέτη έρχεται στο φως για να αναδείξει τα οφέλη μιας πιθανής εγκυμοσύνης μετά τα 35.

Τα τελευταία χρόνια ο μέσος όρος ηλικίας που οι γυναίκες γίνονται μητέρες ανεβαίνει. Δεν είναι όμως μια μόδα που θα περάσει. Οι γυναίκες στα 35 και τα 40 τους αισθάνονται πιο ανεξάρτητες επαγγελματικά και οικονομικά, είναι οπλισμένες με μεγαλύτερη γνώση και σιγουριά για τον εαυτό τους, βιώνουν μια πιο σταθερή σχέση και αισθάνονται πιο έτοιμες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της μητρότητας.

Παλιότερα, μια πιθανή εγκυμοσύνη μετά τα 35, θεωρούνταν ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη. Σήμερα όμως, δεδομένης της εξέλιξης της επιστήμης που μειώνει τους κινδύνους, οι επιστήμονες ανακαλύπτουν συνεχώς καινούργια οφέλη, που σχετίζονται με τις εγκυμοσύνες σε μεγαλύτερη ηλικία.

Είχε αποδειχθεί παλιότερα πως με το να κάνεις ένα παιδί μετά τα 35 αυξάνεις το προσδόκιμο ζωής σου. Σήμερα, μια νέα μελέτη, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, αποκαλύπτει πως η εγκυμοσύνη μετά τα 35, βελτιώνει σημαντικά τις πνευματικές δεξιότητες της μητέρας.

Πώς έφτασαν οι ειδικοί σε αυτό το συμπέρασμα;

Οι επιστήμονες εξέτασαν 850 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες στην ικανότητα προγραμματισμού, λεκτικής μνήμης, οπτικής αντίληψης, συγκέντρωσης και προσοχής. Η μελέτη έδειξε πως οι γυναίκες που έγιναν μητέρες μετά τα 24 χρόνια απέδιδαν καλύτερα σε τεστ: διανοητικής οξύτητας, επίλυσης προβλημάτων, και λεκτικών δεξιοτήτων, σε σχέση με εκείνες που έγιναν μητέρες μεταξύ των 15 και 24 ετών. Επίσης οι γυναίκες που έγιναν μητέρες μετά τα 35 είχαν καλύτερη λεκτική μνήμη και γνωστική ικανότητα.

Ποιος είναι όμως ο λόγος της πνευματικής αυτής οξύτητας;

Οι ορμόνες φυσικά. Τόσο τα οιστρογόνα όσο και η προγεστερόνη που κατακλύζουν το σώμα της γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, από τη μια ενοχοποιούνται για όλες τις σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές που περνάει η εγκυμονούσα, κατά τη διάρκεια της κύησης αλλά και μετά, από την άλλη όμως, έχει αποδειχθεί στο παρελθόν πόσο ευεργετικές είναι για την αύξηση του προσδόκιμου ζωής της αλλά και την αποφυγή διάφορων ασθενειών. Τώρα η νέα αυτή  έρευνα έρχεται να μας δείξει την ευεργετική επίδραση που έχουν στη λειτουργία του εγκεφάλου, κυρίως εάν η τελευταία εγκυμοσύνη προκύψει σε μεγαλύτερη ηλικία.

Το να αποφασίσεις να φέρεις στον κόσμο ένα παιδί δεν πρέπει να είναι μια απλή υπόθεση. Κάθε ηλικία έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της. Πολύ νωρίς και μπορεί να μην είσαι έτοιμος οικονομικά και εργασιακά να φροντίσεις σωστά το παιδί σου ενώ από την άλλη να μην είσαι έτοιμος ψυχολογικά να αναλάβεις τα αυξημένα καθήκοντα ενός γονιού με όσες θυσίες συνεπάγεται αυτό. Πολύ αργά και αυξάνεις τον κίνδυνο για επιπλοκές στην εγκυμοσύνη θέτοντας σε κίνδυνο τη δική σου υγεία αλλά και του παιδιού. Σημαντικό λοιπόν είναι να λάβεις υπόψη σου όλους τους παράγοντες πριν πάρεις αυτή την απόφαση, να οπλιστείς με την απαραίτητη γνώση του τι σημαίνει γονεικότητα και φυσικά να συμβουλευτείς πρώτα το γιατρό σου, ώστε η εγκυμοσύνη όταν προκύψει να είναι μια ευτυχισμένη περίοδος για τους μέλλοντες γονείς και όσο πιο ασφαλής γίνεται για τη μαμά και το μωρό που κυοφορεί.

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Το βιολογικό μου ρολόι: Η ορμόνη γονιμότητας για τη γυναίκα και τον άντρα

40 εβδομάδες: Από τη σύλληψη στη γέννηση (βίντεο)

Συμβουλές για ασφαλή οδήγηση στην εγκυμοσύνη

Δείτε Επίσης

%ce%bc%ce%b1%ce%bc%ce%ac-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%ba%cf%8c%cf%81%ce%b7

12 πολύτιμα πράγματα που μάθαμε ως κορίτσια και ξεχάσαμε ως μαμάδες!!

1. Να εμπιστεύεσαι το ένστικτό σου.  Από την παιδική σου ηλικία, το ένστικτό σου θα …

error: