Αρχική / Μητρότητα / Νέα Μαμά / Οι 7 μέθοδοι που ενισχύουν τη θεωρία ασφαλούς δεσμού και γονεϊκότητας (Attachment Parrenting)

Οι 7 μέθοδοι που ενισχύουν τη θεωρία ασφαλούς δεσμού και γονεϊκότητας (Attachment Parrenting)

%ce%b1%cf%83%cf%86%ce%b1%ce%bb%ce%ae%cf%82-%ce%b4%ce%b5%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b3%ce%bf%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1

Τι άλλο θέλει ένας γονιός από το να δει το παιδί του να μεγαλώνει γερό και ευτυχισμένο. Για να το επιτύχει όμως αυτό πρέπει το παιδί να μάθει να δημιουργεί και να διατηρεί υγιείς δεσμούς και σχέσεις με άλλους ανθρώπους.

Η πρώτη σχέση ενός παιδιού είναι αυτή που συνάπτει με την οικογένειά του με κυρίαρχους δεσμούς αυτούς ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί και τον πατέρα και το παιδί.

Τι είναι η Θεωρία του Ασφαλούς δεσμού (Attachment Parenting);

Η θεωρία του ασφαλούς δεσμού ξεκίνησε από τον John Bowlby και συνεχίστηκε από την Mary Ainsworth ως μια θεωρία η οποία περιγράφει τα είδη σχέσεων που υπάρχουν μεταξύ του παιδιού και του προσώπου που το φροντίζει. Η θεωρία αυτή επεκτάθηκε στη συνέχεια σε όλες τις σχέσεις που συνάπτουν οι άνθρωποι μεταξύ τους, αλλά ο στόχος παραμένει στο δεσμό γονέα παιδιού, κυρίως λόγω της σημαντικής σπουδαιότητάς αυτής της πρωταρχικής σχέσης.

Για ιστορικούς λόγους αξίζει να αναφέρουμε πως αυτή η θεωρία ξεκίνησε όταν ζητήθηκε από τον Bowdy να μελετήσει ορφανά βρέφη και παιδιά μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, τα οποία παρουσίαζαν πολλά κοινωνικά, ψυχολογικά αλλά και γνωστικά προβλήματα. Ο Bowdy κατέληξε στο ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα της έλλειψης της μητρικής φιγούρας, της επιρροής και της φροντίδας που παρέχει αυτή και την οποία κάθε παιδί πρέπει να απολαμβάνει. Η έλλειψη λοιπόν ανάπτυξης ενός υγιούς πρωταρχικού δεσμού με τον φροντιστή τους, είχε σαν αποτέλεσμα να στερηθούν αυτά τα βρέφη και παιδιά τα απαραίτητα εργαλεία για την ανάπτυξη μια υγιούς προσωπικότητα και συμπεριφοράς.

Η θεραπευτική δύναμη της μητρικής επαφής και τα 5 βασικότερα οφέλη για το μωρό σας

Τα 4 Ειδη Δεσμού

Υπάρχουν 4 είδη δεσμού τα οποία μπορούμε να παρατηρήσουμε μεταξύ γονέα και νεογέννητου βρέφους:

1. Ο ασφαλής δεσμός: Ο ασφαλής δεσμός είναι αυτός που επιδιώκουμε και χαρακτηρίζεται από ένα παιδί που δείχνει ένα βαθμό δυσαρέσκειας όταν αποχωρίζεται τον γονιό του, ευτυχία όταν αυτός επιστρέφει και γενικά δείχνει προτίμηση στους γονείς του, σε σχέση με τους άλλους ανθρώπους.

2. Ο δεσμός αποφυγής: Ο δεσμός αποφυγής χαρακτηρίζεται από την απουσία προτίμησης των γονιών έναντι των ξένων. Αυτά τα παιδιά σπάνια αναζητούν τους γονείς τους για παρηγοριά.

3. Ο αμφιθυμικός-ανασφαλής-αγχώδης δεσμός: Ο αμφιθυμικός δεσμός χαρακτηρίζεται από δυσφορία όταν το παιδί αποχωρίζεται τον γονιό του, από την έλλειψη παρηγοριάς όταν αυτός επιστρέφει ενώ αρκετά συχνά το παιδί είναι επιθετικό προς τον γονιό κατά την επιστροφή του.

4. Ο αποδιοργανωμένος δεσμός: Τέλος, ο αποδιοργανωμένος δεσμός χαρακτηρίζεται από έναν συνδυασμό συμπεριφορών αποφυγής και άγχους. Τα τελευταία τρία είδη δεσμών κατηγοριοποιούνται κάτω από τον όρο «ανασφαλής δεσμός».

Παρά το γεγονός ότι δεν αναπτύσσουν όλα τα παιδιά, με ανασφαλείς δεσμούς, ψυχοπαθολογικά προβλήματα στην μετέπειτα ζωή τους, η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τα παιδιά που έχουν αναπτύξει έναν ασφαλή δεσμό.  «Πώς θα καταφέρουμε λοιπόν να αναπτύξει το παιδί μας έναν ασφαλή δεσμό», είναι σίγουρα μια ερώτηση που απασχολεί τους περισσότερους γονείς. Κατά μία έννοια η απάντηση είναι πολύ απλή: Να ανταποκρίνεστε στο παιδί σας. Το τι σημαίνει όμως αυτό στην πράξη, αποτελεί αντικείμενο συζήτησης και εδώ είναι που εισέρχεται η έννοια του δεσμού γονεϊκότητας (attachment parenting), σύμφωνα με τη θεωρία του ασφαλούς δεσμού.

6 μυστικά για να κοιμάται το μωρό σας τη νύχτα

Aν και ο Dr. Sears ήταν αυτός που δημιούργησε τον όρο Attachment Parenting, παρόλα αυτά,  οι 7 αρχές του προέρχονται από την εργασία του John Bowlby, ο οποίος μελέτησε παιδιά που μεγάλωναν σε περιβάλλοντα κοινωνιών κυνηγών- τροφοσυλλεκτών, θεωρώντας ότι οι αρχές που είχαν υιοθετήσει αυτές οι κοινωνίες ευνοούσαν την ανάπτυξη ασφαλούς δεσμού.

Οι έρευνες έχουν δείξει πως τα πρώτα 2 χρόνια ζωής ενός παιδιού είναι πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη ενός ασφαλούς δεσμού.

Τα βρέφη σε αυτές τις κοινωνίες (κυνηγών- τροφοσυλλεκτών) θηλάζουν με βάση τη ζήτηση, έχουν σωματική επαφή με τους γονείς τους σχεδόν όλη την ώρα, έχουν άμεση ανταπόκριση από τον γονιό τους όταν κλαίνε, η γέννηση τους ακολουθεί τη φυσική διαδικασία χωρίς επεμβάσεις, τα βρέφη δίνονται στη μητέρα αμέσως μετά τη γέννησή τους, ενώ κοιμούνται κοντά στους γονείς-φροντιστές τους. Κατά την άποψη του Bowlby, αυτό το είδος συμπεριφοράς δίνει τη δυνατότητα άμεσης ανταπόκρισης στις ανάγκες του παιδιού και άρα ενισχύει τον ασφαλή δεσμό. Ο χρόνος που χρειάζεται για να αναπτυχθεί αυτός ο δεσμός, είχε υποτεθεί ότι ήταν ανάμεσα στους 6 μήνες και τα 2 χρόνια.

Σήμερα γνωρίζουμε πως τα μωρά και τα παιδιά θα δημιουργήσουν ασφαλείς δεσμούς μέσω πολλών πρακτικών γονεϊκότητας, αρκεί πάντα ο γονιός να ανταποκρίνεται στο παιδί και τις ανάγκες του.

Οι 7 αρχές-μέθοδοι (Τα 7 B) που ενισχύουν τη  γονεϊκότητα ασφαλούς δεσμού του Dr. Sears

Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως οι παραπάνω αρχές δεν είναι απαράβατοι κανόνες προκειμένου να δημιουργηθεί ο ασφαλής δεσμός, σίγουρα όμως τον ενισχύουν αφού συντελούν στο να παρέχουν μια αίσθηση ασφάλειας στο μωρό μέσα από τη συνεχή επαφή που αυτό βιώνει με το φροντιστή του και την άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες του.

Ο Δεσμός μας. Ο δεσμός της μαμάς με το μωρό της ξεκινάει από τη μήτρα ακόμα και συνεχίζει να χτίζεται από την στιγμή της πρώτης τους γνωριμίας και μετά. Είναι μια διαδικασία που τροφοδοτείτε συνεχώς από εσάς στα χρόνια που θα έρθουν. Εμείς τώρα όμως θα μιλήσουμε για τα 7 Β που ενισχύουν αυτό το δεσμό κατά τα πρώτα δύο χρόνια ζωής του μωρούς σας.

1.Ο δεσμός μετά τη γέννα (Birth bonding). Για όσο διάστημα παραμείνετε στο μαιευτήριο, ζητήστε να έχετε το μωρό σας μαζί σας όσο περισσότερο γίνεται.

2.Θηλασμός (Breastfeeding). Ο θηλασμός πέρα από τα οφέλη του στην υγεία του μωρού και της μαμάς ενισχύει και το δεσμό ανάμεσά σας

3.Φορέστε το μωρό σας (Babywearing). Τα μωρά αγαπούν την ανθρώπινη επαφή και την αγκαλιά. Φορέστε λοιπόν το μωρό σας όσο περισσότερες ώρες μπορείτε, χρησιμοποιώντας ένα μάρσιπο ή ένα ring sling, ή απλά κρατώντας το στην αγκαλιά σας.

4.Συγκοίμιση ή Παρακοίμιση (Βedding close to a baby) Το να κοιμάσαι με το μωρό σου είναι ευλογία. Ο καλύτερος ύπνος για μαμά και παιδί. Παρόλα αυτά το θέμα της συγκοίμησης ή της παρακοίμισης αποτελεί ταμπού.

Η συγκοίμιση (ή συν-κοίμιση ή και παρακοίμιση), διεθνώς γνωστή με τον όρο co-sleeping, είναι η πρακτική όπου γονείς και βρέφη (ή/και παιδιά) κοιμούνται μαζί στο ίδιο δωμάτιο. Ο όρος co-bedding ή bed-sharing αναφέρεται σε ένα από τα είδη συγκοίμισης, όπου γονείς και βρέφη μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι στη διάρκεια του ύπνου.

Το 60% των γονιών σε όλο τον κόσμο κοιμάται μαζί με το μωρό του στο ίδιο κρεβάτι και ένα μεγάλο ποσοστό με το μωρό στο ίδιο δωμάτιο, κι όμως όταν συζητιέται ανοιχτά, επιφέρει πολλές αντιδράσεις.

Αν επιλέξετε τη συγκοίμηση με το παιδί σας στο ίδιο κρεββάτι, τότε για την ασφάλεια του μωρού σας και την αποφυγή του Συνδρόμου Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου είναι απαραίτητο να ακολουθείτε βασικές οδηγίες και να παίρνετε τα απαραίτητα μέτρα.

5.Ανταποκριθείτε στο κλάμα του μωρού σας (Believing in your baby’s cries). Τα μωρά κλαίνε γιατί δεν έχουν άλλο τρόπο να εκφράσουν τις ανάγκες τους. Τα μωρά δεν χειραγωγούν. Δεν ξέρουν πώς. Ανταποκριθείτε λοιπόν στο κλάμα του για να νιώθει ασφάλεια, αγάπη και φροντίδα. Έτσι μόνο θα μπορέσει να ευδοκιμήσει. Και μην ανησυχείτε, αυτό δεν σημαίνει πως θα γίνει κακομαθημένο. Θα γίνει ένας υγιής ενήλικας, που γνώρισε την αγάπη και έμαθε να την προσφέρει και στους άλλους.

6.Προσοχή στην τακτικές εκπαίδευσης ύπνου (beware baby trainers). Η γονεϊκότητα ασφαλούς δεσμού διδάσκει στους γονείς πως να αναγνωρίζουν και να απορρίπτουν εκείνες τις ακραίες πρακτικές εκπαίδευσης, που όταν επιβάλλονται σε έναν τόσο μικρό και απροστάτευτο πλάσμα, μόνο απάνθρωπες μπορούν να χαρακτηριστούν. Πολύχρονες μελέτες έχουν αποδείξει πόσο επιβλαβής είναι η εφαρμογή τέτοιων πρακτικών, για την ψυχολογική, πνευματική και σωματική εξέλιξη ενός μωρού. Μην επενδύετε σε τέτοιες πρακτικές, με την ελπίδα μιας πιο άνετης ανατροφής παιδιού. Τα μακροπρόθεσμα μειονεκτήματα είναι πολλά και μη αναστρέψιμα. Το μόνο που επιτυγχάνετε είναι η δημιουργία απόστασης από το παιδί σας. Ένας απομακρυσμένος γονιός γίνεται σιγά σιγά αποστασιοποιημένος και δημιουργεί ένα αποστασιοποιημένο παιδί και στην πορεία έναν άνθρωπο χωρίς γερές ρίζες.

7.Αναζητήστε την ισορροπία. (Balance). Στην προσπάθεια να φροντίσετε το μωρό σας και να ανταποκριθείτε στις αυξημένες  ανάγκες του κατά τον πρώτο χρόνο ζωής του, μην παραμελήσετε τον εαυτό σας και το γάμο σας. Κρατάτε την ισορροπία. Όταν χρειάζεστε βοήθεια να τη ζητάτε. Αυτό δεν σας κάνει λιγότερο καλή μαμά. Επιστρατεύστε λοιπόν και άλλους συγγενείς και εκπαιδεύστε τους. Αδέρφια, παππούδες, πεθερικά.

To 4o τρίμηνο: «Μαμά μη μ’ αφήνεις από την αγκαλιά σου, θα κλαίω»

Η βασική αρχή της θεωρίας ασφαλούς δεσμού και της γονεϊκότητας ασφαλούς δεσμού

Η βασική αρχή της θεωρίας ασφαλούς δεσμού και της γονεϊκότητας ασφαλούς δεσμού είναι η ανταπόκριση. Για να γίνει αυτό πρέπει να έχουμε ανοιχτό το μυαλό και την καρδιά μας για να αφουγκραστούμε τις ανάγκες του μωρού μας. Λίγο πολύ όλα τα μωρά έχουν τις ίδιες ανάγκες και είναι αυτές που στις περισσότερες περιπτώσεις τους προκαλούν δυσφορία και ένταση. Καλό είναι να θυμόμαστε ότι οι ανάγκες του μωρού μας είναι διαφορετικές από τις δικές μας αλλά και ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Το βασικό είναι να συνδεθεί ο γονιός με το παιδί του και να αφουγκραστεί… Ενστικτωδώς κάθε γονιός βρίσκει τον τρόπο που θα ανταποκριθεί στο μωρό του, και με τον καιρό οι δυο τους χτίζουν ένα υγιή και ισχυρό δεσμό, όπου ο φροντιστής μαθαίνει τι λειτουργεί και τι όχι σε κάθε μωρό και πως πρέπει να αναπροσαρμόζεται. Όσο πιο ευαίσθητοι γινόμαστε στις αλλαγές διάθεσης και στις ιδιαίτερες αντιδράσεις του μωρού μας, τόσο καλύτερα διαβάζουμε τις ανάγκες του. Το μωρό αυτό περιμένει. Πως ο φροντιστής του θα αναγνωρίσει τα σημάδια με τα οποία εκδηλώνει τις ανάγκες του και θα ανταποκριθεί σε αυτές.

Ανταποκριθείτε λοιπόν με αγάπη, φροντίδα και υπομονή στις αυξημένες ανάγκες αυτού του μικρού ανθρώπου που δημιουργήσατε και φροντίστε να του μιλάτε πάντα γλυκά. Κάθε χάδι και επαφή μαζί του είναι πολύτιμα για την υγιή σωματική, πνευματική και ψυχολογική του ανάπτυξη. Και να θυμάστε, «τα μωρά μπορούν να νιώσουν από την απλή επαφή ή τη φωνή μας, την ψυχολογική μας διάθεση, η οποία και μεταδίδεται σε αυτά, προσφέροντας τους άλλοτε αισθήματα ηρεμίας, ασφάλειας και αγάπης κι άλλοτε αισθήματα άγχους και ανασφάλειας».

Επιμέλεια: Εύα Ακριβοπούλου

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Πώς εκδηλώνει ένα μωρό την αγάπη του προς τη μαμά του

Πώς να βοηθήσετε το μωρό σας να χαλαρώσει και να νιώσει ασφάλεια

Η Οικογένεια είναι η πρώτη Συναισθηματική Ρίζα: «Ξεκίνησα να υπάρχω μέσα από την ύπαρξη σου και του μπαμπά…»

 

Δείτε Επίσης

τα νεογέννητα καταλαβαίνουν πολλά

Τα νεογέννητα καταλαβαίνουν και αισθάνονται τα πάντα: «Μιλήστε τους»

Τα νεογέννητα μωρά αντιλαμβάνονται πολύ περισσότερα από ότι εμείς νομίζουμε. Κάθε φορά που ακούνε την …

error: