Αρχική / Μητρότητα / Εγκυμοσύνη / Πώς συνδέεται η ανεπάρκεια Βιταμίνης D στην εγκυμοσύνη με τον Αυτισμό

Πώς συνδέεται η ανεπάρκεια Βιταμίνης D στην εγκυμοσύνη με τον Αυτισμό

%ce%b2%ce%b9%cf%84%ce%b1%ce%bc%ce%af%ce%bd%ce%b7-d-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82

Ο σημαντικός ρόλος της βιταμίνης D στα πρώτα χρόνια ζωής ενός παιδιού έρχεται και πάλι στο προσκήνιο καθώς επιστήμονες από την Αυστραλία παρατήρησαν μια συσχέτιση ανάμεσα στην ανεπάρκειά της Βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της κύησης και του αυτισμού.

Σύμφωνα με τη νέα αυτή  έρευνα, έγκυες γυναίκες με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D κατά την 20η εβδομάδα της κύησής είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να αποκτήσουν ένα παιδί που θα παρουσιάσει συμπτώματα αυτισμού μέχρι την ηλικία των 6 ετών.

Η συγκεκριμένη διαπίστωση οδήγησε τους ειδικούς να απευθύνουν γενική σύσταση, ευρείας κλίμακας, για την χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως αντίστοιχα έγινε με τη λήψη φυλλικού οξέος η οποία οδήγησε σε μείωση της συχνότητας εμφάνισης της δισχιδούς ράχης.

«Αυτή η μελέτη παρέχει περισσότερες αποδείξεις σχετικά με τη σύνδεση ανάμεσα στα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και την εμφάνιση τις νευροαναπτυξιακών διαταραχών», σύμφωνα με τον καθηγητή John McGrath από το Ινστιτούτο Εγκεφάλου του πανεπιστημίου του Queensland, επικεφαλή της μελέτης, μαζί με τον Dr. Henning Tiemeier από το Ιατρικό Κέντρο Εράσμους της Ολλανδίας.

Ο McGrath υποστηρίζει πως τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν πιθανώς να μειώσουν τη συχνότητα εμφάνισης αυτισμού, μίας δια βίου αναπτυξιακής κατάστασης που επηρεάζει, ανάμεσα σε άλλα, τη σχέση ενός ατόμου με το περιβάλλον του και τους άλλους ανθρώπους.

«Δεν θα συστήναμε  περισσότερη έκθεση στον ήλιο, λόγω του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης καρκίνου σε χώρες όπως η Αυστραλία, είπε ο Dr McGrath. «Αντίθετα είναι εφικτό μέσω της χρήσης ενός ασφαλούς, οικονομικού και ευρέως προσιτού συμπληρώματος βιταμίνης D από ομάδες υψηλού κινδύνου, να μειωθεί η εμφάνιση του συγκεκριμένο παράγοντα κινδύνου».

Ο οργανισμός μας συνήθως απορροφά τη βιταμίνη D μέσω της έκθεσης στον ήλιο, περιέχεται επίσης σε κάποιες τροφές και συμπληρώματα διατροφής.

Ενώ είναι ευρέως γνωστό ότι η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη των οστών, υπάρχουν πολλές ενδείξεις που τη συνδέουν με την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Η εν λόγω έρευνα που διεξήχθη με επικεφαλείς τους, John McGrath και Dr. Henning, εξέτασε περίπου 4.200 δείγματα αίματος από έγκυες γυναίκες και τα παιδιά τους, οι οποίοι έπαιρναν μέρος σε μια μακρόχρονη μελέτη στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, με τον τίτλο «Γενιά Ρ».

Τα δείγματα αίματος με επίπεδα συγκέντρωσης βιταμίνης D λιγότερα από 25,0 nmol θεωρούνται ανεπαρκή.

Ο ειδικός στα θέματα «Αυτισμός και Παιδί», καθηγητής Andrew Whitehouse από το Ινστιτούτο Telethon Kids, θερμός υποστηρικτής της χρήσης βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είπε ότι τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας δεν πρέπει να μας ξαφνιάζουν, αν και είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Αλλά δεν είναι επαρκή και πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω.

«Υπάρχουν, πιθανώς, δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, διαφορετικοί μηχανισμοί που μπορούν να οδηγήσουν στον αυτισμό. Σήμερα, η συγκεκριμένη μελέτη μας δίνει μία ιδέα για έναν από τους πιθανούς παράγοντες, αλλά πριν σκεφτούμε κάτι περισσότερο είναι απαραίτητο να επαναλάβουμε τη μελέτη».

Η έλλειψη βιταμίνης D είχε προηγουμένως συνδεθεί με πολλές διαφορετικές παθήσεις, ανάμεσα σε αυτές αυτή της σχιζοφρένειας, του άσθματος και της μειωμένης οστικής πυκνότητας.

«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η βιταμίνη D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παίζει σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη του μωρού», είπε ο Whitehouse.

Νωρίτερα αυτόν τον χρόνο, μία έρευνα που διεξήχθη στην Αυστραλία και δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Αλλεργίας και Κλινικής Ανοσολογίας, έδειξε πως η βιταμίνη D δεν ήταν σημαντική μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά επίσης και κατά τη διάρκεια των πρώτων δέκα ετών της ζωής ενός παιδιού.

Ερευνητές από το Ινστιτούτου Παιδιών του Murdoch, βρήκαν ενδείξεις της σχέσης ανάμεσα στην έλλειψη βιταμίνης D κατά τα πρώτα χρόνια ενός παιδιού και την εμφάνιση αλλεργικών παθήσεων, όπως το άσθμα και το έκζεμα.

Επιμέλεια: Εύα Ακριβοπούλου

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Ο Αυτισμός των βρεφών. Σημάδια ανησυχίας

30η εβδομάδα κύησης: Γιατί το μωρό μου κλωτσάει κάθε φορά που ξαπλώνω;

Μια από τις συνηθισμένες πρακτικές μετά τον τοκετό πρόκειται να αλλάξει

Δείτε Επίσης

σακχαρωδης διαβητης κυησης

Τι πρέπει να γνωρίζω για το σακχαρώδη διαβήτη κύησης

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης Κύησης είναι ένα θέμα που απασχολεί έντονα την επιστημονική κοινότητα εδώ και …

error: