Αρχική / Μητρότητα / Εγκυμοσύνη / 30η εβδομάδα κύησης: Γιατί το μωρό μου κλωτσάει κάθε φορά που ξαπλώνω;

30η εβδομάδα κύησης: Γιατί το μωρό μου κλωτσάει κάθε φορά που ξαπλώνω;

30%ce%b7-%ce%b5%ce%b2%ce%b4%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b1-%ce%ba%cf%8d%ce%b7%cf%83%ce%b7%cf%82

30η εβδομάδα κύησης. Διανύετε ήδη το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και τις τελευταίες μέρες έχετε αρχίσει να παρατηρείται μια επαναλαμβανόμενη κατάσταση κάθε φορά που πέφτετε για ύπνο το βράδυ. Λίγη ώρα αφού έχετε ξαπλώσει, το μωρό σας αρχίζει να κλωτσάει. Μερικές φορές αυτό συμβαίνει και αν ξυπνήσετε μέσα στη νύχτα και μείνετε τελείως ακίνητη, αυτό αρχίζει μετά από λίγο να κλωτσάει.

Μέχρι αυτό το στάδιο, το μωρό σας περνούσε το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας στο να κοιμάται. Κατά την 30η εβδομάδα όμως αρχίζει πλέον να διαμορφώνει ένα πιο οργανωμένο πλαίσιο ύπνου, το οποίο αποτελείται από 4 κύκλους: από τον βαθύ ύπνο μέχρι την κατάσταση αφύπνισης.

Αυτοί οι επαναλαμβανόμενοι κύκλοι ύπνου-αφύπνισης σχετίζονται, σύμφωνα με τον Peter Hepper, Εμβρυικό ψυχολόγο στο Βασιλικό Πανεπιστήμιο του Belfast στην Αγγλία, με την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου. Τα έμβρυα, λέει ο καθηγητής περνούν μεγαλύτερο χρόνο σε κατάσταση ύπνου RΕΜ από ότι τα νεογέννητα και οι ενήλικες.
Ποιος όμως είναι ο σκοπός όλου αυτού του ύπνου και κατά πόσο ακολουθεί το πρόγραμμα ύπνου ενός ενήλικα. Σύμφωνα με τον Hepper, η διεργασία ύπνου είναι απαραίτητη στο έμβρυο για τη διαμόρφωση εμπειριών και αναμνήσεων και κατά πάσα πιθανότητα ομοιάζει με τη διαδικασία ύπνου ενός ενήλικα.

Κύκλοι ύπνου

Οι κύκλοι ύπνου που ακολουθεί το έμβρυο δεν έχουν σχέση με το πρόγραμμα ύπνου της μητέρας του. Η δραστηριότητα αφύπνισης και ενεργοποίησης δεν διαφοροποιείται τη νύχτα σε σχέση με τη μέρα, λέει ο καθηγητής, απλά τη μέρα η μητέρα το αντιλαμβάνεται περισσότερο. Αυτό συμβαίνει λόγω της οριζόντιας στάσης που έχει το σώμα της, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται διαφορετικά όργανα από τις κλωτσιές ή γενικότερα τις κινήσεις του μωρού.

Παρόλα αυτά. το έμβρυο φαίνεται να αυξάνει τις κινήσεις μόλις η μητέρα ξαπλώνει σε οριζόντια θέση. Αυτό οφείλεται στο ότι οι μυς στα τοιχώματα της κοιλιακής χώρας χαλαρώνουν με αποτέλεσμα το έμβρυο να έχει περισσότερο χώρο να κινηθεί πιο άνετα.

Κατά τη διαδικασία του ύπνου REM, υποστηρίζει ο Allan Hobson, καθηγητής και ερευνητής ύπνου στην Ιατρική σχολή του Harvard στη Βοστόνη, ο εγκέφαλος εκπαιδεύεται στη διαδικασία αφύπνισης γιατί πολλές από τις περιοχές που είναι ενεργές  στην αφύπνιση ενεργοποιούνται και κατά τη διάρκεια του ύπνου Rem.

Όσον αφορά τα όνειρα. Ο καθηγητής υποστηρίζει πως αυτή η διαδικασία των πολύπλοκων ονείρων που βιώνει ένας ενήλικας ξεκινά συνήθως μετά το 5ο έτος ζωής. Για το έμβρυο λοιπόν ο ύπνος Rem αποτελεί μια ευκαιρία να προβάλει και να οργανώσει όλα όσα έμαθε. Δεδομένου ότι οι αισθήσεις του εμβρύου είναι λειτουργικές, μαθαίνει συνεχώς καινιούρια πράγματα και στη συνέχεια ονειρεύεται αυτές τις εμπειρίες.

Τα μωρά χασμουριούνται

Ο Olivier Walusinski, γενικός ιατρός και ειδικός στο χασμουρητό, μελετά το φαινόμενο του χασμουρητού στα έμβρυα.

Τα έμβρυα αρχίζουν να χασμουριούνται γύρω στις 11 εβδομάδες και συνεχίζουν μέχρι και τη γέννησή τους. «Αυτή η κίνηση δεν αποτελεί απλά ένα άνοιγμα του στόματος αλλά μια άσκηση των μυών», λέει ο Walusinski. Τόσο τα έμβρυα όσο και τα νεογέννητα φαίνεται να χασμουριούνται πιο συχνά, περίπου 1 με 2 φορές την ώρα, σε σχέση με τις 20 φορές/την ημέρα που χασμουριέται ένας ενήλικας.

Το χασμουρητό αναπτύσσεται πριν διαμορφωθούν οι καθορισμένοι κύκλοι ύπνου και αφύπνισης, και κάθε μετάβαση από ξεκούραση σε αφύπνιση και δραστηριότητα σηματοδοτείται με ένα χασμουρητό, μια και σύμφωνα με τον Walusinski, αυτό αποτελεί εργαλείο διέγερσης των εγκεφαλικών περιοχών, που σχετίζονται με την αφύπνιση. Θα μπορούσε να πει κανείς πως το χασμουρητό είναι σαν μια πρόβα πριν ξεκινήσει η δραστηριότητα.

Επιμέλεια: Εύα Ακριβοπούλου

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Μια από τις συνηθισμένες πρακτικές μετά τον τοκετό πρόκειται να αλλάξει

40 εβδομάδες: Από τη σύλληψη στη γέννηση (βίντεο)

Εγκυμοσύνη: Η μαγική επίδραση της φωνής της μητέρας και της μουσικής στο έμβρυο

Δείτε Επίσης

πλακούντας

Πλακούντας: Ένας εκπληκτικός μηχανισμός και ο καθοριστικός του ρόλος στην ανάπτυξη του εμβρύου

Ο ρόλος του πλακούντα είναι καθοριστικός για την ανάπτυξη του εμβρύου. Είναι ένας εκπληκτικός μηχανισμός, …

error: