Αρχική / Παιδί / Υγεία-Ψυχολογία / Τι προβλήματα προκαλεί το τζάκι στα νεογέννητα μωρά και νήπια;

Τι προβλήματα προκαλεί το τζάκι στα νεογέννητα μωρά και νήπια;

%cf%84%ce%b6%ce%ac%ce%ba%ce%b9-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bc%cf%89%cf%81%cf%8c

Τα τελευταία χρόνια με την αύξηση των τιμών θέρμανσης πολλοί έχουν στραφεί στη χρήση του παλαιοπαράδοτου τζακιού και για όσα σπίτια δεν διαθέτουν, στη χρήση της  ξυλόσομπας. Πόσο επιβλαβής είναι όμως αυτή η εκροή μικροσωματιδιών που βρίσκονται στον καπνό από την καύση του ξύλου.

Οι επιστήμονες κρούουν συνέχεια τον κώδωνα του κινδύνου για τις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία όλων μας, αλλά κυρίως των μικρών παιδιών.

Η έκθεση στα μικροσωματίδια του καπνού ερεθίζει τους πνεύμονες και την αναπνευστική οδό, προκαλώντας πρήξιμο που εμποδίζει την είσοδο του αέρα. Επιβαρύνει το άσθμα, είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για τα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους ενώ έχει συνδεθεί με λοιμώξεις του αναπνευστικού, σοβαρές επιπλοκές στο ανοσοποιητικό και πρώιμο θάνατο ανάμεσα σε ομάδες με αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα.

Τα μικροσκοπικά αυτά σωματίδια, με διάμετρο κάτω από 2.5 μm (PM2.5), που διοχετεύονται στον αέρα από την καύση του ξύλου, εισπνέονται στην συνέχεια και καταλήγουν στους πνεύμονές μας, κουβαλώντας εκεί υψηλά επίπεδα χημικών που συνδέονται με καρδιοπνευμονικές παθήσεις αλλά και καρκίνο. Τα μικροσωματίδια αυτά μπορούν να αλλοιώσουν το DNA και να ενεργοποιήσουν γονίδια με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας, ανάλογες αυτών που έχει ο καπνός από το τσιγάρο και οι εξατμίσεις των αυτοκινήτων.

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης με επικεφαλής τον Dr. Steffen Loft, βρήκε πως τα μικροσωματίδια που εκλύονται από την καύση του ξύλου έχουν ανάλογη συγκέντρωση χημικών και επίδραση στο DNA με αυτή των καυσαερίων των αυτοκινήτων.

Μια άλλη μελέτη που έγινε στον Καναδά βρήκε πως τα νεογέννητα και τα νήπια που ζουν και μεγαλώνουν σε περιοχές με έντονη καύση ξύλου από τζάκια και σόμπες είχαν σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν μολύνσεις των αυτιών, μια από τις πιο συχνές αιτίες που τα οδηγεί στον παιδίατρο.

Παράλληλα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, συστήνουν πως οι μαμάδες με νεογέννητα μωρά πρέπει να αποφεύγουν να ανάβουν το τζάκι του σπιτιού τους πριν το μωρό κλείσει τον 1ο χρόνο ζωής του, ενώ πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές με τη συχνότητα που το χρησιμοποιούν μέχρι τουλάχιστον το 2ο έτος ζωής του παιδιού.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν σε 12.000 βρέφη και νήπια τα οποία παρουσίασαν βρογχιολίτιδα την περίοδο 1999-2002, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως όσα ζούσαν σε σπίτι όπου έκαιγαν ξύλα στο τζάκι είχαν 8% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη νόσο.

Η βρογχιολίτιδα, ως γνωστόν είναι ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος, η οποία αποτελεί την κύρια αιτία νοσηλείας κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής ενός μωρού.

Ο αέρας που αναπνέουμε είναι μολυσμένος εξωτερικά από διάφορες πηγές, αλλά μπορεί να είναι μολυσμένος και εσωτερικά από πηγές μέσα στο σπίτι όπως το τζάκι και η ξυλόσομπα.

Επιμέλεια: Εύα Ακριβοπούλου

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Παιδική σεξουαλικότητα. Πότε αρχίζει και πώς να τη διαχειριστείτε

Κατακράτηση Αναπνοής: Το σύνδρομο που πανικοβάλλει τους γονείς. Πόσο επικίνδυνο είναι;

Βραχύς χαλινός γλώσσας στα νεογνά. Τι προβλήματα προκαλεί στο θηλασμό;

Δείτε Επίσης

Mother cradling newborn infant

Η Εγγύτητα μητέρας και βρέφους ως βάση του Attachment Parenting

«Η μητέρα είναι η Μήτρα, το Λίκνο της ζωής, η Δημιουργία, η Γέννηση, το Ένστικτο, …

error: