Αρχική / Παιδί / Συμβουλές / Οδηγίες για γονείς με βρέφη και νήπια: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη βρογχιολίτιδα

Οδηγίες για γονείς με βρέφη και νήπια: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη βρογχιολίτιδα

%ce%b2%cf%81%ce%bf%ce%b3%cf%87%ce%b9%ce%bf%ce%bb%ce%af%cf%84%ce%b9%ce%b4%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b1-%ce%b2%cf%81%ce%b5%cf%86%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bd%ce%b7%cf%80%ce%b9%ce%b1

Η βρογχιολίτιδα είναι λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού που αφορά παιδιά ηλικίας μικρότερης των 2 ετών. Τα περισσότερα περιστατικά βρογχιολίτιδας αφορούν παιδιά ηλικίας 6 μηνών και αποτελεί την πιο συχνή αιτία εισαγωγής στο νοσοκομείο αλλά και θανάτου μέχρι τον 6ο μήνα της ζωής.

Αρχικά θεωρήθηκε ότι η κύρια αιτία ήταν ο ιός του αναπνευστικού συγκυτίου αλλά τα τελευταία χρόνια διαπιστώθηκε ότι αρκετοί άλλοι ιοί ευθύνονται σε ποσοστό άνω του 30%. Συχνότεροι είναι οι ρινοϊοί – γνωστοί και σαν ιοί του κοινού κρυολογήματος, ο μεταπνευμονοϊός και άλλοι. Εμφανίζεται συχνά σε επιδημίες το χειμώνα και την άνοιξη.Εξάρσεις αυτού του ιού παρατηρούνται από τον Νοέμβριο έως και τον Απρίλιο με μία αιχμή τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

*Γράφει ο Θεοφάνης Γ. Τσιλιγιάννης, Παιδοπνευμονολόγος, Παιδίατρος – FAAP

Πώς προκαλείται

Η είσοδος του ιού (στη μύτη, το φάρυγγα, τους βρόγχους) και η βλάβη που προκαλεί στα επιφανειακά κύτταρα, οδηγεί σε γενικευμένη στένωση όλων των αεραγωγών. Η στένωση προέρχεται από οίδημα του τοιχώματος των αεραγωγών, από νεκρωμένα κύτταρα και βλέννη και σε μερικές περιπτώσεις και από σπασμό των ελαστικών μυικών ινών που περικλείουν το τοίχωμα των βρόγχων. Η στένωση είναι πολύ πιο έντονη στους μικρούς βρόγχους – τα βρογχιόλια από όπου πήρε και το όνομά της – και οδηγεί σε αύξηση των αντιστάσεων στην μετακίνηση του αέρα μέσα και έξω από τους πνεύμονες, που εκδηλώνεται με αναπνευστική δυσχέρεια, δηλαδή δυσκολία στην αναπνοή – δύσπνοια.

Πώς μεταδίδεται

Οι ιοί μεταδίδονται στα βρέφη από άλλα μεγαλύτερα παιδιά ή ενήλικες με τα μικροσταγονίδια που εκπέμπονται με το φτάρνισμα, το βήχα, το δυνατό γέλιο και μολύνουν τον αέρα στον περιβάλλοντα χώρο. Με παρόμοιο τρόπο μολύνονται τα χέρια και διάφορα αντικείμενα που στη συνέχεια πιάνουν τα βρέφη και όπως συνήθως συμβαίνει, τα φέρνουν στο στόμα.

Συμπτώματα

Το βρέφος με βρογχιολίτιδα συνήθως ξεκινάει με:

 • ρινικές εκκρίσεις (αυτό που λέμε συνάχι),
 • προοδευτικά αυξανόμενη ρινική απόφραξη,
 • ξηρό ερεθιστικό βήχα, που στη συνέχεια γίνεται βαθύς υγρός καθώς το βρέφος προσπαθεί να αποβάλλει τις εκκρίσεις.
 • ο πυρετός πάνω από 38,5 είναι μια από τις πρώτες εκδηλώσεις για το 50% των ασθενών.

Εξέλιξη της βρογχιολίτιδας:

 • Μέσα σε μια με τρεις ημέρες εκδηλώνονται τα σημεία της αναπνευστικής δυσχέρειας, δηλαδή ταχύπνοια (γρήγορες αναπνοές σαν λαχάνιασμα -60-80 αναπνοές το λεπτό- ή αναπνοή με δυσκολία)
 • Εισολκές (βαθουλώματα ανάμεσα στις πλευρές, στο λαιμό ακριβώς πάνω από το στέρνο και εκεί που ο θώρακας ξεχωρίζει από την κοιλιά).
 • Σε μερικές περιπτώσεις οι γονείς μπορεί να ακούσουν το λεγόμενο συριγμό, έναν ήχο σαν «γατάκια» στο στήθος του.
 • Από τη στένωση ή την απόφραξη σε μερικά βρογχιόλια δεν κατανέμεται ομοιόμορφα στους πνεύμονες ο εισπνεόμενος αέρας, πέφτει το οξυγόνο στο αίμα και το βρέφος μπορεί να μελανιάσει.
 • Ανάλογη με τη βαρύτητα είναι και η μειωμένη λήψη τροφής.
 • Σε νεογέννητα βρέφη μέχρι 40 ημερών και ιδιαίτερα στα πρόωρα ενδέχεται να συμβούν και επεισόδια άπνοιας.

Είναι ευνόητο ότι το βρέφος με αυτή την εικόνα πρέπει να εξεταστεί το συντομότερο από τον παιδίατρό του, ο οποίος θα εκτιμήσει την βαρύτητα της νόσου και θα αποφασίσει για την απαραίτητη αγωγή στο σπίτι ή την ανάγκη εισαγωγής στο νοσοκομείο.

Θεραπεία

Για τα βρέφη με τα ηπιότερα συμπτώματα ελάχιστα φάρμακα απαιτούνται. Σε όσα είναι πιό βαριά ή χρειάζεται να νοσηλευτούν ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν οξυγόνο, ενδοφλέβια χορήγηση υγρών, βρογχοδιασταλτικά και κορτιζονούχα φάρμακα για μικρό χρονικό διάστημα. Τα βρέφη που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, ακόμη και για τη ζωή τους αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα και επιθετικά, είναι αυτά που γεννήθηκαν πολύ πρόωρα με πολύ μικρό βάρος γέννησης, ή παρέμειναν σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής και οξυγόνο για μεγάλο χρονικό διάστημα και έχουν αναπτύξει τη χρόνια πνευμονική νόσο των νεογνών (βρογχοπνευμονική δυσπλασία), καθώς και τα βρέφη με βαριές συγγενείς καρδιοπάθειες. Για τις κατηγορίες αυτές υπάρχει ειδικό εμβόλιο προστασίας έναντι ενός από τους κυριότερους ιούς που προκαλούν βρογχιολίτιδα – του ιού του αναπνευστικού συγκυτίου – και χορηγείται στους πρώτους μήνες της ζωής.

Δες ακόμα: Τι προβλήματα προκαλεί το τζάκι στα νεογέννητα μωρά και νήπια;

Πρόληψη βρογχιολίτιδας για βρέφη και παιδιά:

 • Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο αναπνευστικής νόσου και επιδεινώνει αναμφίβολα το βήχα και φυσικά τη βρογχιολίτδα. Μην αφήνετε κανένα να καπνίζει μέσα στο σπίτι ή κοντά στο παιδί. Ο καπνός θα επιδεινώσει το παιδί με βρογχιολίτιδα.
 • Προσοχή στο τζάκι.
 • Συχνό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι, ιδιαίτερα πριν την επαφή με ένα βρέφος.
 • Χρήση αντισηπτικών που αποτελούν μία καλή εναλλακτική λύση καθαρισμού των χεριών εάν δεν είναι εύκολο το πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι.
 • Αποφυγή συγχρωτισμού με άλλους ενήλικες ή παιδιά που έχουν συμπτώματα λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού.
 • Ετήσιος εμβολιασμός με αντιγριππικό εμβόλιο συνιστάται για όλα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που είναι μεγαλύτερα των 6 μηνών καθώς επίσης και στους ενήλικες που ασχολούνται με περιποίηση βρεφών μικρότερα των 6 μηνών.
 • Βρέφη μικρότερα των 2 ετών που πάσχουν από χρόνιο αναπνευστικό ή καρδιαγγειακό νόσημα όπως επίσης και βρέφη που έχουν γεννηθεί πρόωρα μπορεί να λάβουν ανοσοποίηση γαι την πρόληψη σοβαρής λοίμωξης από αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (Synagis).
 • Αν εσείς ή κάποιο μέλος της οικογένειας έχετε πυρετό ή συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, τότε να κρατήσετε το παιδί μακριά από τον άρρωστο.

Κατακράτηση Αναπνοής: Το σύνδρομο που πανικοβάλλει τους γονείς. Πόσο επικίνδυνο είναι;

Βραχύς χαλινός γλώσσας στα νεογνά. Τι προβλήματα προκαλεί στο θηλασμό;

Νεογνό – 12 μηνών: Τα 7 ηλικιακά ορόσημα «Κλειδιά» για τον έλεγχο της φυσιολογικής ανάπτυξης και τα σημάδια που πρέπει να μας ανησυχήσουν

Δείτε Επίσης

βιβλιαριο υγ παιδιου

Τα ΣΥΝ και τα ΠΛΗΝ του νέου Βιβλιαρίου υγείας παιδιού

Το νέο βιβλιάριο υγείας παιδιού που ετοιμάστηκε το 2016 από το Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού είναι …

error: