Αρχική / Παιδί / Συμβουλές / Η απώλεια και το πένθος για την παιδική ηλικία

Η απώλεια και το πένθος για την παιδική ηλικία

Η απώλεια και το πένθος της παιδικής ηλικίας

Σε συμβουλευτική γονέων για την απώλεια και το πένθος μέσα στην οικογένεια, πάντα, η πρώτη απορία των γονιών είναι «πως να χειριστώ την κατάσταση με το/τα παιδιά».

Ειδικά για παιδιά ηλικίας 5 με 10 ετών.

Δες ακόμα:

Τα μικρά παιδιά που είναι ιδιαίτερα χαρισματικά

«Δεν υπάρχουν τέλειοι γονείς» : Όταν χτυπάμε τα παιδιά χωρίς να το θέλουμε…

Αντίο μαμά

Συνήθως η απώλεια αφορά παππού, γιαγιά, θείο, θεία, πρόσωπα πολύ αγαπημένα και μέσα στο οικογενειακό πλαίσιο που ζει το παιδί. Και στην πιο δύσκολη περίπτωση, αφορά την απώλεια ενός γονιού.

Αλλά η απώλεια κ το πένθος για την παιδική ηλικία δεν είναι θέμα χειρισμού.

Είναι θέμα «εισόδου» σε μια καινούργια πραγματικότητα. Είναι θέμα εξερεύνησης της διαδρομής της καινούργιας πραγματικότητας.

Δεν λαμβάνουμε υπόψιν μας τη φύση της έννοιας Απώλεια και το πλαίσιο του Πένθους. Για να βοηθήσουμε το παιδί χρειάζεται να μπούμε στα παπουτσάκια του.

* Γράφει η Ειδική Συνεργάτης Αντιγόνη Συμεωνίδου Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια MSc

Η απώλεια είναι ένα χάσιμο σχέσης, μια ολοκληρωτική αφαίρεση ενός υπαρκτού ανθρώπου από τη ζωή του παιδιού.

Μετά την κυριολεκτική αφαίρεση ακολουθεί και η συμβολική ( αφαίρεση επαφής, αφαίρεση μέλλοντος, αφαίρεση εξέλιξης της ζωής του παιδιού με το αγαπημένο πρόσωπο που έφυγε).

Η διαδικασία της αφαίρεσης βιώνεται μέσα στο παιδί και ζυμώνεται με το παιδί. Και το πένθος είναι μια έκφραση αγάπης απέναντι στον άνθρωπο που έφυγε και μια έκφραση ζυμώματος της απώλειας μέσα στην παιδική ψυχή.

Τι να χειριστείς σε κάτι τόσο ζωντανό, γεμάτο συναισθήματα, γεμάτο απορίες, γεμάτο συμβολισμούς κ καινούργια μηνύματα; Δε χειρίζεσαι αλλά συνυπάρχεις με το παιδί σου μέσα στο καινούργιο μονοπάτι που έχει μπει.

Όταν ένας αγαπημένος άνθρωπος φεύγει από τη ζωή του παιδιού, το ίδιο παιδί δημιουργεί μια επιθυμία συναισθηματικής επιβίωσης. Επιθυμεί να ξαναφέρει το παρελθόν στο παρόν, επιθυμεί να υπάρχει ξανά ο αγαπημένος του άνθρωπος στην ζωή του στο Τώρα. Και ματαιώνεται.

Τι να χειριστείς σε κάτι τόσο όμορφο αλλά αδύνατο, τόσο ανθρώπινο αλλά μη αναστρέψιμο;

Δε χειρίζεσαι αλλά νιώθεις, συμπορεύεσαι, λες αλήθεια και συνυπάρχεις στην εξέλιξη του μικρού ανθρώπου που αντιμετωπίζει μια τεράστια ματαίωση.

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Δείτε Επίσης

βιβλιαριο υγ παιδιου

Τα ΣΥΝ και τα ΠΛΗΝ του νέου Βιβλιαρίου υγείας παιδιού

Το νέο βιβλιάριο υγείας παιδιού που ετοιμάστηκε το 2016 από το Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού είναι …

error: