Αρχική / Must See / Πώς επηρεάζουν τα παραπανίσια κιλά της μητέρας το νεογέννητο μωρό;

Πώς επηρεάζουν τα παραπανίσια κιλά της μητέρας το νεογέννητο μωρό;

παχυσαρκία μητέρας και προωρη γήρανση νεογέννητου

Υψηλότερος δείκτης μάζας σώματος της μητέρας, πριν από την εγκυμοσύνη, σχετίζεται με μικρότερο μήκος τελομερών – ενός βιολογικού δείκτη που μετρά την βιολογική ηλικία- στα νεογέννητα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Medicine και αφορούσε την έρευνα σε 743 μητέρες και τα μωρά τους.

Δες ακόμα:

Βρες ποια είναι η συνιστώμενη αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνη για σένα

Εγκυμοσύνη: Που οφείλεται η υπολειπόμενη ενδομήτρια ανάπτυξη του εμβρύου;

Πώς η αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνη συνδέεται με το φύλο του μωρού. Γιατί κινδυνεύουν τα αγόρια;

Τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες με παραπανίσια κιλά, έχουν μεγαλύτερη βιολογική ηλικία, σύμφωνα με μια νέα βελγική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη που έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Hasselt στο Βέλγιο, είναι η πρώτη του είδους της που αναφέρει έναν ισχυρό συσχετισμό ανάμεσα στον Δείκτη μάζας σώματος της μητέρας και το μήκος των τελομερών στα νεογέννητα. Για πρώτη φορά υπάρχουν ενδείξεις πως τα παραπανίσια κιλά της μητέρας πριν την εγκυμοσύνη οδηγούν τα παιδιά τους σε μεγαλύτερη βιολογική ηλικία, δηλαδή τάση για πρόωρη γήρανση.

Το τελομερές είναι μια περιοχή του DNA που βρίσκεται στο τέλος του χρωμοσώματος και προστατεύει τη χρήσιμη γενετική πληροφορία από τη φθορά. Η πληροφορία που καθιστά το κύτταρο βιολογικά ενεργό βρίσκεται στο μεσομερές, το οποίο προστατεύεται από το τελομερές. Η ονοματολογία έχει προκύψει από τη σύνθεση των ελληνικών λέξεων «τέλος», «μέσο» και «μέρος». Τα τελομερή δεν περιέχουν σημαντική γενετική πληροφορία, έχουν όμως τέτοια δομή που επιτρέπουν την προσκόλληση πρωτεϊνών που «δένουν» τη διπλή έλικα του DNA στην κάθε άκρη της, κάτι που έχει παρομοιαστεί από τους ειδικούς σαν το προστατευτικό άκρο στα κορδόνια των παπουτσιών το οποίο δεν αφήνει τα κορδόνια να ξεφτίζουν με τη χρήση.

Με το πέρασμα του χρόνου, το μήκος του τελομερούς σχετίζεται με το πόσες φορές διαιρείται ένα κύτταρο κατά τη διάρκεια της ζωής του. Σε κάθε νέα διαίρεση το μήκος του τελομερούς μικραίνει. Αν το τελομερές δεν αποκαθίσταται σε μήκος, με κάποιο μηχανισμό επιδιόρθωσης, η κάθε κυτταρική διαίρεση το καταναλώνει και στο τέλος αποκόπτεται πλέον από το χρωμόσωμα η σημαντική πληροφορία του μεσομερούς, οπότε και το κύτταρο καθίσταται πια βιολογικά ανενεργό.

Όσο πιο συχνά αποκαθίσταται το μήκος του τελομερούς τόσο συνεχίζει το κύτταρο να διαιρείται επιμηκύνοντας την βιολογική ηλικία. Κι ενώ η φυσική φθορά των τελομερών στο χρόνο, προστατεύει από παθήσεις όπως ο καρκίνος, από την άλλη το μικρό μήκος των τελομερών στους ενηλίκους, που αποτελεί ένδειξη γήρανσης, έχει σχετιστεί με διάφορες παθήσεις, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη τύπου 2, καθώς και με πρόωρη θνησιμότητα.

Στα νεογέννητα το μήκος των τελομερών δεν είχε μελετηθεί έως τώρα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάσλετ, με επικεφαλής τον καθηγητή Τιμ Νάουροτ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMC Medicine», μελέτησαν 743 μητέρες ηλικίας 17 έως 44 ετών και τα μωρά τους, συσχετίζοντας το βάρος των πρώτων πριν μείνουν έγκυες, με το μήκος των τελομερών των παιδιών μετά τη γέννα. Η μελέτη βασίσθηκε στην ανάλυση δειγμάτων αίματος που ελήφθησαν από τον ομφάλιο λώρο των μωρών αμέσως μετά τη γέννησή τους.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι κατά μέσο όρο ένας άνθρωπος χάνει κάθε χρόνο 32 έως 45 ζεύγη βάσεων DNA από τα τελομερή τους. Η έρευνα έδειξε ότι για κάθε παραπάνω μονάδα στο δείκτη μάζας σώματος της μητέρας, τα τελομερή του παιδιού ήσαν κατά 50 ζεύγη βάσεων κοντύτερα. Αυτή η μείωση ισοδυναμεί με μια αύξηση της βιολογικής ηλικίας του παιδιού κατά 1,1 έως 1,6 χρόνια (τόσο μήκος τελομερών χάνει σε αυτό το χρονικό διάστημα ένας ενήλικας).

Αυτή η μελέτη παρέχει επιπλέον αποδείξεις της μακροπρόθεσμης επίδρασης που έχει η παχυσαρκία της μητέρας στη ζωή του παιδιού. Η μελέτη κάνει ξεκάθαρο το γεγονός ότι τα μωρά που γεννιούνται από παχύσαρκες μητέρες μπορεί να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για χρόνιες παθήσεις στην ενήλικη ζωή τους.

Επιμέλεια: Εύα Ακριβοπούλου

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Δείτε Επίσης

εξετάσεις παιδιού

Τι εξετάσεις περιλαμβάνει ο περιοδικός προληπτικός παιδιατρικός έλεγχος

Από την στιγμή που θα έρθει το μωρό στον κόσμο συστήνεται να το πηγαίνετε στον …

error: