Αρχική / Παιδί / Δραστηριότητες / Να παίζουμε με τα παιδιά μας… το έχουν ανάγκη!

Να παίζουμε με τα παιδιά μας… το έχουν ανάγκη!

kid boy and mother playing together with cup toys

Το παιχνίδι είναι ο τρόπος των παιδιών να κάνουν τον κόσμο δικό τους, να τον εξερευνήσουν, να κατανοήσουν όλες τις εμπειρίες που βιώνουν και να ξεπεράσουν όσα τους αναστατώνουν. Το παιχνίδι όμως δεν είναι πάντα εύκολο για τους ενήλικες γιατί έχουμε ξεχάσει πολλά.

Δες ακόμα:

Πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν στην σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους;

4 δραστηριότητες για να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει τα γράμματα παίζοντας

13 έξυπνα παιχνίδια για να διδάξετε στο παιδί σας Πρόσθεση και Αφαίρεση.

Μωρό – 3 ετών: 11 δημιουργικά παιχνίδια που ωθούν την ανάπτυξή του

Τα πρώτα παιχνίδια συντονισμού του μωρού μου

Όταν μιλάμε για παιχνίδι με τα παιδιά το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για εκείνα είναι να παίζετε μαζί τους στο επίπεδο τους. Για τα μικρά παιδιά αυτό σημαίνει να είστε μαζί στο πάτωμα, στο ύψος των ματιών τους και για τα μεγαλύτερα μπορεί να σημαίνει το να κάνετε μαζί δραστηριότητες που προτιμάνε.

*Γράφει η Δρ. Κρίστη Πόππη, BSc,MSc,PhD, Παιδοψυχολόγος, Ψυχοθεραπεία σε Οικογένειες Βρεφών & Νηπίων, Εξωτερική συνεργάτης της Parent Infant Clinic of London

 Για να δούμε λοιπόν, πώς μπορούμε να γίνουμε πιο «παιχνιδιάρικοι γονείς», όπως μας προτρέπει και ο Lawrence Cohen, που έχει γράψει ένα υπέροχο βιβλίο σχετικά με την αξία του παιχνιδιού:

  • Όταν το παιδί σας, σας ενοχλεί διαρκώς.. ρωτήστε το μήπως του τελείωσαν οι αγκαλιές και αρπάξτε το στην αγκαλιά σας για μια δυνατή αγκαλιά. Μπορείτε να πείτε «μου αρέσει τόσο πολύ να σε αγκαλιάζω, δεν θέλω να σε αφήσω, να σε αγκαλιάσω ξανά και αργότερα;» ή μπορείτε να προσποιηθείτε ότι το κυνηγάτε για να το αγκαλιάσετε.

  • Όταν βλέπετε το παιδί να γκρινιάζει μπορείτε να πείτε «Βλέπω ότι είσαι σε διάθεση για ΟΧΙ..έχω μια ιδέα, θέλω να σε ακούσω να λες όχι όσες φορές θέλεις..εγώ θα λέω ΝΑΙ και εσύ ΟΧΙ με την ίδια φωνή». Έτσι μπορείτε να πειραματιστείτε με τη φωνή σας..να το πείτε το ΝΑΙ τσιριχτά ή με βαριά φωνή ή με ψιλή φωνή κλπ.

  • Όταν βλέπετε το παιδί να έχει πολύ ενέργεια αναγνωρίστε το και σκεφτείτε μαζί τι μπορείτε να κάνετε για να την εκτονώσει. Εξηγήστε του ότι έχει πλάκα να είσαι ενθουσιασμένος αλλά καμιά φορά όταν είμαστε υπερβολικά ενθουσιασμένοι δεν ξέρουμε τι να κάνουμε με την ενέργεια μας, βοηθήστε το παιδί με αναπνοές και σωματική άσκηση να βρει τρόπο να βρει την ηρεμία του και μετά μπορείτε να διαβάσετε ένα παραμύθι μαζί για να χαλαρώσετε.

  •  Όταν το παιδί διεκδικεί συχνά τον έλεγχο, μπορείτε να κάνετε εσείς το τέρας που θα τον κυνηγήσει και να κάνετε ότι σκοντάφτετε και ότι το παιδί βρίσκει τρόπο να ξεφύγει ή να προσποιηθείτε ότι δυο πούπουλα είναι σπαθιά και να αγωνιστείτε.

  • Όταν το παιδί κάνει ζαβολιές μπορείτε να πείτε «φαίνεται οτι έβγαλες καινούριους κανόνες..αλλά γιατί κερδίζεις κάθε φορά; Κι εγώ θέλω να κερδίσω» και να προσποιηθείτε ότι δεν ξέρετε να χάνετε με έντονο και θεατρικό τρόπο.

  • Αν το παιδί σας χρησιμοποιεί διαρκώς μωρουδίστικη/γκρινιάρικη φωνή μπορείτε να το βοηθήσετε να βρει την δυνατή του φωνή, να του πείτε πόσο αγαπάτε την δυνατή του φωνή και να του επιβεβαιώσετε ότι θα τον βοηθήσετε να την ψάξει. Έτσι μπορείτε να αρχίσετε να ψάχνετε μέσα στο σπίτι ή να οργανώσετε ένα κυνήγι θησαυρού.

Καλό είναι να έχετε στο μυαλό σας ότι όταν παίζουμε με ένα παιδί του επικοινωνούμε ότι είναι σημαντικό και ότι το υπολογίζουμε!

*Η Δρ. Κρίστη Πόππη διατηρεί το προσωπικό της γραφείο στην Θεσσαλονίκη και συντονίζει τις διαδραστικές ομάδες γονέων «Parents’ Talks»

Δείτε Επίσης

rooming in-πόσο καλό κάνει στο νεογέννητο

Rooming in: Πόσο σημαντικό είναι για τις πρώτες ώρες ζωής του μωρού

Ο αγγλικός όρος όπως έχει επικρατήσει διεθνώς, αναφέρεται στην παραμονή του βρέφους στο ίδιο δωμάτιο …

error: