Αρχική / Γυναίκα / Υγεία-Fitness / Πώς επηρεάζει το κάπνισμα τη γονιμότητα και τη σύλληψη

Πώς επηρεάζει το κάπνισμα τη γονιμότητα και τη σύλληψη

human egg cell

Το 30% περίπου των αντρών και γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία καπνίζουν. Ο καπνός του τσιγάρου  φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα τόσο πριν τη σύλληψη όσο και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η παγκόσμια επιστημονική βιβλιογραφία αναφέρει σημαντικές ενδείξεις για τη συσχέτιση του καπνίσματος με την υπογονιμότητα.

Δες ακόμα:

Εγκυμοσύνη: Αύξηση βάρους και ελάχιστη ημερήσια κατανάλωση ανά ομάδα τροφίμων [Πίνακες]

Κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ποιοι οι κίνδυνοι του καπνίσματος μπρόστα σε ένα μικρό παιδί

Οδηγίες για γονείς με βρέφη και νήπια: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη βρογχιολίτιδα

Η καθημερινότητα της εγκύου: Συμβουλές για μια ασφαλή εγκυμοσύνη

Στον καπνό του τσιγάρου υπάρχουν πάνω από 4.000 χημικές ουσίες εκ των οποίων 250 θεωρούνται επιβλαβείς και 50 θεωρούνται δυνητικά καρκινογόνες.

Η χρόνια κατανάλωση τσιγάρων συνεπάγεται χαμηλά ποσοστά επιτυχίας στην προσπάθεια του ζεύγους για επίτευξη εγκυμοσύνης.

Το κάπνισμα στους άνδρες μειώνει τα επίπεδα της testosterone και επιδρά αρνητικά στην μορφολογία και την κινητικότητα του σπέρματος (Evans et al 1981). Στις γυναίκες το κάπνισμα είναι συνδεδεμένο με στειρότητα, επιδρά στον εμμηνορυσιακό κύκλο (δευτεροπαθή αμηνόρροια, χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων), στην λειτουργικότητα των σαλπίγγων (μειώνει την κινητικότητα), μειώνει την ποιότητα και την βιωσιμότητα των ωαρίων. Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι οι καπνίστριες πριν ακόμα μείνουν έγκυες, έχουν τις προϋπόθεσης μιας εγκυμοσύνης με προβλήματα.

*Γράφει ο Παναγιώτης Ν. Ξηρομερίτης | Μαιευτήρας – Γυναικολόγος

 

Οι αναπαραγωγικές επιπτώσεις του καπνίσματος

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ στη ΣΥΛΛΗΨΗ

Στα ζευγάρια που ο ένας ή και οι δύο καπνίζουν η σύλληψη μπορεί να καθυστέρηση μέχρι 6 μήνες με ένα χρόνο. Σε μεγάλες δημογραφικές μελέτες βρέθηκε ότι ο ημερήσιος αριθμός των τσιγάρων συνδέεται άμεσα με την καθυστέρηση στη σύλληψη για τεκνοποίηση.

ΜΕΙΩΣΗ της ΩΟΘΗΚΙΚΗΣ λειτουργίας

Η εμμηνόπαυση έρχεται 1 – 4 έτη ΝΩΡΙΤΕΡΑ στις καπνίστριες από τις γυναίκες που δεν καπνίζουν. Οι τοξικές ουσίες που παράγονται στην καύση του καπνού φαίνεται να επηρεάζουν την παραγωγή και ωρίμανση των ωοθυλακίων της ωοθήκης. Ο μέσος ορός της ορμονών FSH  και  AMH οι οποίες είναι και οι κυριότεροι δείκτες της ωοθηκικής λειτουργίας, είναι διαφορετικός στις καπνίστριες. Οι γυναίκες που καπνίζουν έχουν υψηλότερη FSH και χαμηλότερη ΑΜΗ από τις γυναίκες ιδίας ηλικίας που δεν καπνίζουν.

Επίσης οι καπνίστριες χρειάζονται υψηλότερες δόσεις φαρμακευτικών ουσιών για την πρόκληση ωοθυλακιορηξίας στα πλαίσια Εξωσωματικής Γονιμοποίησης. Γεγονός που φανερώνει επίσης την αρνητική επίδραση του καπνού στη λειτουργία των ωοθηκών.

Επίδραση του καπνίσματος στο ΣΠΕΡΜΑ

Από διαφορές μελέτες έχει εξαχθεί το συμπέρασμα ότι το κάπνισμα μπορεί να ελαττώσει τη συγκέντρωση και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, όπως και να επηρεάσει αρνητικά τη μορφολογία τους, συχνά όμως μέσα στα φυσιολογικά όρια. Επίσης το παθητικό κάπνισμα των συντρόφων τους μπορεί επίσης να επηρεάσει τη γονιμότητα τους.

Το δυναμικό ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΩΝ

Η τοξικότητα του καπνού επηρεάζει τη γαμετογέννηση, δηλαδή τον πολλαπλασιασμό και την ωρίμανση των αναπαραγωγικών κυττάρων στις ωοθήκες και στους όρχεις. Έχει βρεθεί ότι μπορεί να δημιουργηθούν βλάβες τόσο στα χρωμοσώματα όσο και στο DNA των κυττάρων.

Οι γυναίκες που καπνίζουν έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα για έμβρυο με τρισωμία 21 (σύνδρομο Down). Επίσης στους άντρες που καπνίζουν εμφανίζεται πιο συχνά χρωμοσωμική ανωμαλία στα σπερματοζωάρια τους (δισωμία Υ).

Η καταστροφή του DNA των αναπαρωγικών κυττάρων από στοιχεία του καπνού, μπορεί να προκαλέσει αποβολές, πρόωρη εμμηνόπαυση και μειωμένη γονιμότητα.

Επίδραση στην αρχόμενη ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗsmoking pregnancy

Οι γυναίκες που καπνίζουν στην εγκυμοσύνη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για παλινδρόμηση της κύησης και αποβολής. Το γεγονός οφείλεται κυρίως στην επίδραση της νικοτίνης, του μονοξειδίου του άνθρακα και άλλων ουσιών του καπνού.

Είναι γνωστό ότι το κάπνισμα επηρεάζει αρκετά την καλή λειτουργία των αγγείων. Συνεπώς επηρεάζει και την αιμάτωση του πλακούντα σε περίπτωση εγκυμοσύνης.

Επίσης στις γυναίκες που καπνίζουν εμφανίζεται πιο συχνά βακτηριακή κολπίτιδα η οποία έχει ενοχοποιηθεί για αποβολή στο 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης όπως και για πρόωρο τοκετό.

Η σωστή λειτουργία των σαλπίγγων μάλλον επηρεάζεται κι αυτή από το κάπνισμα γι’αυτό και αυξάνει το ποσοστό εξωμητρίων κυήσεων στις γυναίκες που καπνίζουν.

Επίδραση της εγκύου που καπνίζει στα αρσενικά παιδιά της

Σε μια επιδημιολογική μελέτη στη Σκανδιναβία, βρέθηκε ελαττωμένη συγκέντρωση σπέρματος σε άντρες των οποίων η μητέρα κάπνιζε στην εγκυμοσύνη.

Επίδραση στην Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Οι καπνίστριες χρειάζονται σχεδόν τους διπλάσιους κύκλους (προσπάθειες) εξωσωματικής γονιμοποίησης για να μείνουν έγκυες, από τις γυναίκες που δεν καπνίζουν.

Δείτε Επίσης

antisullipsi_katathlipsh

Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Ανησυχητική παρενέργεια εντοπίστηκε στις γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια.

Αντισύλληψη και κατάθλιψη Τα νέα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Jama Psychiatry journal, αποκαλύπτουν …

error: