Αρχική / Μητρότητα / Εγκυμοσύνη / Ανησυχητικός ο αριθμός γεννήσεων παιδιών με εμβρυϊκό αλκοολισμό, σύμφωνα με νέα έρευνα

Ανησυχητικός ο αριθμός γεννήσεων παιδιών με εμβρυϊκό αλκοολισμό, σύμφωνα με νέα έρευνα

Bright Eyes - Purple Shirt

 

119.000 παιδιά, περίπου, γεννιούνται κάθε χρόνο, παγκοσμίως, με εμβρυϊκό αλκοολισμό (fetal alcohol syndrome – FAS), σύμφωνα με νέα έρευνα από το Ινστιτούτο Εθισμού και Ψυχικής Υγείας (CAMH) του Καναδά, η οποία δημοσιεύτηκε στο The Lancet Global Health.

Δες ακόμα:

Ο Eμβρυικός αλκοολισμός μέσω μιας συγκλονιστικής ιστορίας

Οι ειδικοί προειδοποιούν: Μην πίνετε αλκοόλ, ακόμα και εαν δεν περιμένετε παιδί!

Προκάλεσα εγκεφαλική βλάβη στην κόρη μου πίνοντας αλκοόλ ενώ ήμουν έγκυος!

Ανατριχιάστικό video που συγκλονίζει – Αλκοολικοί γονείς: Τέρατα στα μάτια των παιδιών

Πόσο επικίνδυνη είναι η οξεία επιγλωττίτιδα; Οδηγίες προς γονείς.

Πότε εμφανίζεται η μερική απόφραξη του ρινοδακρυϊκού πόρου; Συμπτώματα. Διάρκεια. Αντιμετώπιση.

Η έρευνα δίνει για πρώτη φορά μια αξιόπιστη εκτίμηση για το ποσοστό των γυναικών που καταναλώνουν αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους και το ποσοστό εμβρυϊκού αλκοολισμού ανά χώρα και ΕΟΦ, παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, παγκοσμίως, σχεδόν το 10% των γυναικών πίνουν στην εγκυμοσύνη, με διαφοροποιήσεις στον αριθμό ανά χώρα και ΕΟΦ. Σε κάποιες χώρες, το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 45%. Στον Καναδά που οι κλινικές οδηγίες συνιστούν πλήρη αποχή από το αλκοόλ κατά τη διάρκεια της κύησης, μόνο το 10% των γυναικών συνεχίζει να πίνει κατά την εγκυμοσύνη, ποσοστό που είναι κοντά στον εκτιμώμενο μέσω παγκόσμιο όρο.

Εκτιμάται πως σχεδόν 15 ανά 10,000 άτομα παγκοσμίως πάσχουν από εμβρυϊκό αλκοολισμό, την πιο ισχυρή μορφή του ευρύτερου φάσματος διαταραχών Εμβρυϊκού Αλκοολισμού (Fetal Alcohol Spectrum Disorder – FASD). Ο εμβρυϊκός αλκοολισμός χαρακτηρίζεται από πνευματικές, συμπεριφορικές και μαθησιακές δυσκολίες, καθώς και από σωματικές δυσλειτουργίες. Στον Καναδά έχουν εκτιμηθεί 10,5 περιπτώσεις εμβρυϊκού αλκοολισμού ανά 10,000 ανθρώπους.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για q fever geographic distribution

*Ο χάρτης απεικονίζει τα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ κατά την κύηση στο γενικό πληθυσμό. Η Ελλάδα αντιστοιχεί στο 3ο πεδίο, μετρώντας από πάνω, με τα μεγαλύτερα ποσοστά «30-40».

Φυσικά, κάθε γυναίκα που καταναλώνει αλκοόλ στην εγκυμοσύνη της, δε θα γεννήσει παιδί με εμβρυϊκό αλκοολισμό. «Εκτιμούμε ότι μία στις 67 μητέρες που συνεχίζουν να καταναλώνουν αλκοόλ κατά την κύηση, θα γεννήσει τελικά παιδί με το σύνδρομο» δηλώνει η Dr. Svetlana Popova, μία εκ των βασικών ερευνητών στο Ινστιτούτο Εθισμού και Ψυχικής Υγείας (CAMH) του Καναδά. 

Η Dr. Svetlana επισημαίνει πως η παραπάνω η εκτίμηση είναι εξαιρετικά συντηρητική και δεν περιλαμβάνει τις άλλες μορφές διαταραχών που προκύπτουν από την κατανάλωση αλκοόλ στην εγκυμοσύνη. Ανάμεσα σε αυτές είναι το μερικό FAS (pFAS) και οι σχετιζόμενες με το αλκοόλ νευροαναπτυξιακές διαταραχές (ARND).

Αν και είναι τεκμηριωμένο ότι το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε κάθε αναπτυσσόμενο όργανο ή σύστημα του εμβρύου, κυρίως στον εγκέφαλο, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο τι καθιστά ένα έμβρυο πιο επιρρεπές σε όρους συχνότητας και ποσότητας κατανάλωσης αλκοόλ στα διάφορα στάδια της κύησης. Άλλοι παράγοντες, όπως τα γονίδια, το στρες, το κάπνισμα και οι διατροφή της εγκύου, συνεισφέρουν επίσης στο να αναπτύξει το έμβρυο διαταραχή του φάσματος του εμβρυϊκού αλκοολισμού.

Σχετική εικόνα

Η πιο ασφαλής μέθοδος είναι η ολική αποχή από το αλκοόλ καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τονίζει η Dr. Svetlana Popova.

Οι πέντε χώρες με την μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ κατά την κύηση, βρίσκονται στην Ευρώπη: ΡωσίαΗνωμένο Βασίλειο, Δανία, Λευκορωσία και Ιρλανδία.

Επιμέλεια: Εύα Ακριβοπούλου

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Δείτε Επίσης

σακχαρωδης διαβητης κυησης

Τι πρέπει να γνωρίζω για το σακχαρώδη διαβήτη κύησης

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης Κύησης είναι ένα θέμα που απασχολεί έντονα την επιστημονική κοινότητα εδώ και …

error: