Αρχική / Μητρότητα / Εγκυμοσύνη / Από ποιους παράγοντες καθορίζεται το βάρος του εμβρύου κατά τη γέννηση;

Από ποιους παράγοντες καθορίζεται το βάρος του εμβρύου κατά τη γέννηση;

βάρος εμβρύου κατά τη γέννηση

Το Εμβρυϊκό στάδιο διαρκεί μέχρι την 8η εβδομάδα μετά τη σύλληψη ή αλλιώς τη 10η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Ουσιαστικά, κατά μέσο όρο, μια εγκυμοσύνη διαρκεί 40 εβδομάδες (ή 10 σεληνιακούς μήνες ή 280 ημέρες) αλλά η αρχή της υπολογίζεται από την πρώτη ημέρα της τελευταίας εμμηνορρυσίας. Επομένως, αν είστε έγκυος 4 εβδομάδων, το έμβρυο είναι δυο εβδομάδων.

Δες ακόμα:

Γιατί πρέπει η λήψη φυλλικού οξέος να ξεκινά πριν από τη σύλληψη και ποια είναι η σωστή δοσολογία;

Εγκυμοσύνη: Αύξηση βάρους και ελάχιστη ημερήσια κατανάλωση ανά ομάδα τροφίμων [Πίνακες]

Εγκυμοσύνη: Που οφείλεται η υπολειπόμενη ενδομήτρια ανάπτυξη του εμβρύου;

Εγκυμοσύνη: Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα (βίντεο)

Επιγενετική: Παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία του εμβρύου

Πόσο σημαντική είναι η εξέταση για κυστική ίνωση στην εγκυμοσύνη; Πώς μεταβιβάζεται στο έμβρυο;

Εγκυμοσύνη: Το μέγεθος του μωρού σας ανά εβδομάδα (1η-40η)

Μέχρι τη 10η εβδομάδα της κύησης παρατηρείται μία μαζική αύξηση του αριθμού των κυττάρων του αναπτυσσομένου εμβρύου, αλλά η αύξηση του βάρους είναι μικρή. Από τη 10η εβδομάδα κύησης έως και την 20η περίπου, η ανάπτυξη του εμβρύου είναι πράγματι θεαματική. 

Προς το τέλος του τρίτου μήνα το έμβρυο είναι ένας τέλειος άνθρωπος σε μικρογραφία, αν και με δυσανάλογα μεγάλο κεφάλι, το οποίο κατέχει το ένα τρίτο περίπου του συνολικού μήκους του. Αυτό συμβαίνει γιατί ο εγκέφαλος και το κεφάλι αναπτύσσονται πολύ ταχύτερα απ’ ό,τι τα υπόλοιπα όργανά του.

Η συσσώρευση πρωτεϊνών στο εμβρυϊκό σώμα γίνεται ομαλά καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης, ενώ ο εμβρυϊκός λιπώδης ιστός δεν φθάνει σε σημαντικά επίπεδα πριν από την 28η εβδομάδα.

Ο ρυθμός της εμβρυϊκής ανάπτυξης αρχίζει να ελαττώνεται προς το τέλος της κύησης. Από τις 24-37 εβδομάδες ο ρυθμός αύξησης του βάρους είναι 15 gr/kg/ημέρα, ενώ από την 37η εβδομάδα έως το τέλος της κύησης 6 gr/kg/ημέρα. Το μέσο βάρος γέννησης είναι περίπου 3,3 kg. Από αυτό το 16% είναι λιπώδης ιστός και το 12% περίπου πρωτεΐνες.

Γράφει ο Αχιλλέας ΓιακουμάκηςΜαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος, Επιμελητής Γυναικολογικής Κλινικής Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το ρυθμό ανάπτυξης του εμβρύου;

Ο πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης επηρεάζεται από διαφόρους παράγοντες:

  • μητρικούς (ύψος, βάρος μητέρας, αναιμία, κάπνισμα, κατάχρηση ουσιών, κακή διατροφή),
  • μητριαίους (μέγεθος μήτρας, επάρκεια της αιματικής ροής στην μήτρα),
  • πλακουντιακούς (επαρκής μικροαρχιτεκτονική του πλακούντα, επάρκεια της αιματικής ροής της ομφαλίδας, επαρκής παραγωγή-μεταφορά-χρήση θρεπτικών ουσιών και ορμονών)
  • εμβρυϊκούς (κληρονομούμενα γονίδια, καρυότυπος, αυξητικοί παράγοντες, ορμόνες εμβρυϊκής προέλευσης, παραγωγή θρεπτικών συστατικών).

Όλοι αυτοί οι παράγοντες βοηθούν ώστε να καλύψει το έμβρυο το δυναμικό ανάπτυξης που γενετικά διαθέτει. Έτσι, οι καπνίστριες κυοφορούν έμβρυα 200 gr μικρότερα στο τέλος της κύησης, η κακή μητρική διατροφή στο τελευταίο τρίμηνο προκαλεί ασύμμετρη επιβράδυνση της ενδομήτριας ανάπτυξης, ενώ όταν συμβαίνει από το πρώτο τρίμηνο οδηγεί στην λιγότερο σοβαρή συμμετρικού τύπου επιβραδυνόμενη ανάπτυξη.

Υπάρχουν δύο είδη αυξητικών παραγόντων (GF) που επιδρούν στην ενδομήτρια ανάπτυξη:

Οι ευοδωτικοί (τύπου ινσουλίνης: IGF-I, IGF-II, επιδερμικοί: EGF, μετασχηματισμού: TGF-a, αιμοπεταλιακοί: PDGF, ινοβλαστικοί: FGF, νευρικοί: NGF αιμοποιητικοί: HGF)

Και οι ανασταλτικοί (μετασχηματισμού: TGF-β, ινχιμπίνη, μυλλεριανή ανασταλτική ουσία). Όλοι αυτοί παράγονται τοπικά και δρουν αυτοκρινικά ή παρακρινικά ρυθμίζοντας την κυτταρική διαίρεση και τον πολλαπλασιασμό, την κυτταρική μετανάστευση, την συσσώρευση, την έκπτωση και τον προγραμματισμένο θάνατο των κυττάρων (απόπτωση).

Ποιοι άλλοι παράγοντες καθορίζουν το βάρος του εμβρύου κατά τη γέννηση;

Το βάρος του εμβρύου κατά την γέννηση καθορίζεται επίσης από την φυλή, το υψόμετρο, το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, τον αριθμό των εμβρύων και, τέλος, τον τόκο. Η τρέχουσα άποψη είναι ότι το βάρος του σώματος κατά τη γέννηση καθορίζεται κατά 40% από γενετικούς παράγοντες και κατά 60% από περιβαλλοντικούς. Κλινικά, ως έμβρυα με χαμηλό βάρος θεωρούνται αυτά που ευρίσκονται κάτω από την 10η εκατοστιαία θέση ανάπτυξης.

Χαμηλό βάρος γέννησης και προβλήματα στην ενήλικη ζωή

Το πρόβλημα του χαμηλού βάρους κατά την γέννηση δεν αποτελεί πλέον θέμα που απασχολεί μόνον τους γυναικολόγους και τους νεογνολόγους. Έχει αποδειχθεί ότι από μόνη της η καθυστέρηση της ενδομήτριας ανάπτυξης αποτελεί έναν από τους πλέον σοβαρούς προδιαθεσικούς παράγοντες για νοσήματα κατά την ενήλικη ζωή. Νεογνά με χαμηλό βάρος γέννησης ή χαμηλό λόγο βάρους σώματος/πλακούντα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα για ανάπτυξη αρτηριακής υπέρτασης στην ενήλικη ζωή. Ακόμη, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα για εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη τύπου-Π, συνδρόμου-Χ (υπέρταση, διαβήτης, υπερλιπιδαιμία), στεφανιαίας νόσου, νόσων του αναπνευστικού και διαταραχών της αναπαραγωγικής λειτουργίας.

Δείτε Επίσης

πλακούντας

Πλακούντας: Ένας εκπληκτικός μηχανισμός και ο καθοριστικός του ρόλος στην ανάπτυξη του εμβρύου

Ο ρόλος του πλακούντα είναι καθοριστικός για την ανάπτυξη του εμβρύου. Είναι ένας εκπληκτικός μηχανισμός, …

error: