Αρχική / Παιδί / Ανάπτυξη / Δείτε πως οι καθημερινές εμπειρίες που παρέχουν οι γονείς οδηγούν στην ανάπτυξη υγειών βρεφών

Δείτε πως οι καθημερινές εμπειρίες που παρέχουν οι γονείς οδηγούν στην ανάπτυξη υγειών βρεφών

Baby making funny faces while napping

Σύμφωνα με έγκυρες και καινοτόμες έρευνες, η ταυτόχρονη διέγερση  των αισθήσεων της αφής, της όσφρησης, της ακοής και της όρασης του μωρού σας, ωφελεί την κοινωνική, συναισθηματική, γνωστική και σωματική ανάπτυξη των βρεφών.

Δες ακόμα:

Τα συναισθήματα που βιώνει ένα βρέφος κατά τον 1ο χρόνο ζωής του

Πάρτε τα βρέφη σας αγκαλιά!!

Πώς να βοηθήσετε το μωρό σας να χαλαρώσει και να νιώσει ασφάλεια

Η θεραπευτική δύναμη της μητρικής επαφής και τα 5 βασικότερα οφέλη για το μωρό σας

6 μυστικά για να κοιμάται το μωρό σας τη νύχτα

Τι χρειάζεται το μωρό σας για να χαμογελά ευτυχισμένο

Οδηγός για νέες μαμάδες: Τι πρέπει να γνωρίζω για το μπάνιο του νεογέννητου μωρού μου!!

Βρεφική-Νηπιακή Ηλικία: Ο ρόλος του γονιού στην ψυχοκινητική ανάπτυξη του παιδιού

Ο εγκέφαλος ενός μωρού δημιουργεί μέχρι και 1.800.000 νέες συναπτικές συνδέσεις ανά δευτερόλεπτο και οι εμπειρίες ενός μωρού είναι αυτές που θα καθορίσουν ποιες θα διατηρηθούν. Το τι αισθάνεται, μυρίζει, ακούει και βλέπει λοιπόν ένα μωρό, συμβάλλει στην προώθηση της μακρόχρονης διατήρησης των συναπτικών συνδέσεων. Η διέγερση των αισθήσεων είναι απαραίτητη από τα πρώτα στάδια ανάπτυξης ενός βρέφους, διότι μέσα στα 3 πρώτα χρόνια της ζωής του, υπάρχει ταχεία ανάπτυξη των περισσότερων νευρικών οδών του εγκεφάλου που υποστηρίζουν την επικοινωνία, την κατανόηση, την κοινωνική ανάπτυξη και τη συναισθηματική ευημερία.

Η διέγερση πολλαπλών αισθήσεων στέλνει σήματα στον εγκέφαλο που ενισχύουν τις νευρωνικές διεργασίες για τη μάθηση. Έρευνες έχουν δείξει ότι η συστηματική πολυαισθητηριακή διέγερση προσφέρει υγιή αναπτυξιακά οφέλη στα μωρά, όπως:

  • μείωση του στρες στα υγιή και πρόωρα μωρά
  • καλύτερη ποιότητα και ποσότητα ύπνου στα υγιή μωρά,
  • μεγαλύτερη αύξηση του σωματικού βάρους η οποία οδηγεί σε νωρίτερη έξοδο από το μαιευτήριο για τα πρόωρα βρέφη.

Οι καθημερινές εμπειρίες στη ζωή ενός μωρού μπορεί να αναπτύξουν και να διεγείρουν τις αισθήσεις του και να παρέχουν στους γονείς την ευκαιρία να καλλιεργήσουν την ικανότητα του μωρού τους να μαθαίνει, να σκέφτεται, να αγαπά και να αναπτύσσεται.

Πώς διεγείρονται οι αισθήσεις της αφής, όρασης, ακοής και όσφρησης μέσα από ένα καθημερινό μπάνιο και τα οφέλη για το βρέφος.

Το μπάνιο και το μασάζ είναι μια ιδανική ευκαιρία για να δημιουργήσετε μια πολυαισθητηριακή εμπειρία. Η ώρα του μπάνιου αποτελεί μια ευκαιρία για μεγαλύτερη επαφή δέρμα με δέρμα (διέγερση αφής) και άμεση οπτική επαφή, καθώς και για να έρθει το μωρό σε επαφή με νέες υφές, εικόνες, ήχους και μυρωδιές που μπορεί να διεγείρουν την αφή, την όραση, την όσφρηση και την ακοή του. Η όσφρηση, για παράδειγμα, συνδέεται άμεσα με τη συναισθηματική μνήμη, άρα η μυρωδιά της μαμάς μπορεί να ηρεμήσει ένα μωρό που κλαίει, ενώ ένα ευχάριστο άρωμα την ώρα του μπάνιου έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τη χαλάρωση τόσο του μωρού όσο και του γονέα.

Μια καθημερινή συνήθεια που περιλαμβάνει ένα ζεστό μπάνιο, το οποίο ακολουθείται από απαλό μασάζ με μια ήπια ενυδατική κρέμα αποτελεί μια επιστημονικά τεκμηριωμένη και απλή συμπεριφορική παρέμβαση για:

  • την ενίσχυση δεσμού μητέρας παιδιού μέσω αφής και μυρωδιάς
  • τη δημιουργία συναισθηματικής μνήμης μητέρας-βρέφους
  • τη χαλάρωση μητέρας βρέφους
  • την βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας του ύπνου του βρέφους
  • τη δημιουργία εμπειριών που συμβάλουν στην υγιή ανάπτυξη του βρέφους
  • τη δημιουργία ενός οικείου και λιγότερο αγχωτικού περιβάλλοντος για το μωρό και τους γονείς.

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Δείτε Επίσης

βιβλιαριο υγ παιδιου

Τα ΣΥΝ και τα ΠΛΗΝ του νέου Βιβλιαρίου υγείας παιδιού

Το νέο βιβλιάριο υγείας παιδιού που ετοιμάστηκε το 2016 από το Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού είναι …

error: