Αρχική / Μητρότητα / Εγκυμοσύνη / Γεια σου μωράκι… Είναι σκοτεινά εκεί μέσα;

Γεια σου μωράκι… Είναι σκοτεινά εκεί μέσα;

γεια σου μωράκι1

«Γεια σου μωράκι, είναι σκοτάδι εκεί μέσα;»ρώτησε ένα κοριτσάκι το μωράκι μέσα στην κοιλιά της μαμάς της!!

Κανείς μας δεν θυμάται πώς ήταν η ζωή μέσα στη μήτρα Οι επιστήμονες αναρωτιόντουσαν για χρόνια τι μπορεί να δει, να ακούσεις, να γευτεί, να μυρίσει ή να νιώσει μέσω της αφής ένα έμβρυο. Δυστυχώς, τα έμβρυα δεν είναι δυνατό να μας δώσουν απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα…..

Δες ακόμα:

Μέσα στη μήτρα: Χαρακτηριστικά της εγκυμοσύνης και του εμβρύου ανά μήνα

Η αντίληψη των Εμβρυϊκών κινήσεων από τη μητέρα. Σημάδια ανησυχίας

Η ενδομήτρια ζωή του εμβρύου και η σχέση του με τη μητέρα του

Τι κάνουν τα μωρά στη μήτρα; 4D υπερηχογράφημα δείχνει ένα μωρό να τρώει, να κλαίει , να φτερνίζεται

Εγκυμοσύνη: Η μαγική επίδραση της φωνής της μητέρας και της μουσικής στο έμβρυο

Τι βλέπει το μωρό μέσα στη μήτρα;

Πώς τρέφεται το νεογνό στην κοιλιά της μητέρας του, πώς αναπνέει, μπορεί να γευτεί;

Για να βρουν απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα, οι ερευνητές μελέτησαν έμβρυα ζώων αλλά και υγιή ανθρώπινα νεογέννητα, μόνο λίγων ωρών, καθώς και πρόωρα βρέφη, παρατηρώντας μέσα από το τζάμι, όσον αφορά τα τελευταία, την ουσιαστικά προγεννητική ανάπτυξη τους στην θερμοκοιτίδα. Αυτά που μάθαμε μέσα από αυτές τις μελέτες για τις εμπειρίες των εμβρύων και την ανάπτυξη των αισθήσεων, όχι μόνο διευρύνουν την κατανόησή μας για το ανθρώπινο σώμα, αλλά βοηθούν στη δημιουργία σημαντικών  πιθανοτήτων για μια υγιή, φυσιολογική ζωή των πρόωρων νεογνών!

* Γράφει o Άρης Τσιγκρής – Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος,  MD PhD.

Σε όλο το ζωικό βασίλειο, οι αισθήσεις αρχίζουν να λειτουργούν με μια πολύ συγκεκριμένη σειρά. Η πρώτη εμπειρία αίσθησης, που αναπτύσσουν τα έμβρυα, είναι αυτή της  αφής. Στη συνέχεια, έρχεται η γεύση και η όσφρηση. Η ικανότητα να ακούμε αναπτύσσεται τέταρτη. Και τέλος έρχεται η όραση.

Το ανθρώπινο έμεβρυο, λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος κύησης, είναι ένα από τα λίγα είδη που έχει αναπτύξει την όραση πριν από τη γέννησή του ακόμα. Όμως ΣΙΓΟΥΡΑ, δεν υπάρχουν πολλά που μπορούμε να δούμε μέσα στη μήτρα που μας φιλοξενεί…. Η σύντομη απάντηση λοιπόν στο ερώτημα του μικρού κοριτσιού στο αγέννητο αδελφάκι της, είναι, «Ναι. Είναι σκοτεινά εκεί μέσα!!!»

«Μπορούμε να πούμε  ότι τα έμβρυα ξεχωρίζουν  τη διαφορά μεταξύ του αμυδρού και του  πολύ αμυδρού…Αυτό είναι ό,τι θα δούμε αν ήμασταν μέσα στην μήτρα  αν αφαιρέσει η μαμά τα ρούχα της σε μια ηλιόλουστη ημέρα», εξηγεί,ο  επικεφαλής της εμβρυϊκής / νεογνικής  ανάπτυξης στο τμήμα του Πανεπιστημίου Κολούμπια της αναπτυξιακής ψυχολογίας.

Σε μια έρευνα που διεξήχθη στο τμήμα αναπτυξιακής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια, οι επιστήμονες παρακολούθησαν, με τη χρήση υπερήχου, τις αντιδράσεις εμβρύων ενώ έριχναν έντονο φως στην κοιλιά της μαμάς τους. Το αποτέλεσμα ήταν τα έμβρυα να στρέφουν τα κεφαλάκια τους μακριά από τα έντονα φώτα. Παράλληλα σε ανίστοιχη μελέτη στα πρόωρα βρέφη, τα εγκεφαλικά κύματα έδειξαν άνοδο,  σαν απάντηση στη λάμψη  φωτός, ή την αλλαγή στο οπτικό ερέθισμα από τη μετάβαση από μια κάρτα με  κάθετες ρίγες σε μια άλλη με οριζόντιες. Αυτά είναι μικρά σημεία ενεργοποίησης μιας αίσθησης, αλλά είναι αρκετά!!!

Αρκετά για τι όμως; Εδώ  είναι όπου τα πράγματα γίνονται ενδιαφέροντα.

Βλέπετε οι αισθήσεις δεν λειτουργούν με κάποια νευρολογικό «off / on» διακόπτη. Είναι περισσότερο σαν οικοδόμηση και τη δυνάμωση ενός μυ. Ο μυς Θα πρέπει να ασκηθεί για να δυναμώσει… Έτσι και η αίσθηση. Όσο περισσότερο χρησιμοποιείται, τόσες περισσότερες  συνδέσεις νευρώνων σχηματίζονται και η αίσθηση βελτιώνεται. Αλλά αν δεν την χρησιμοποιούμε, αρχίζει να χάνετε, κυριολεκτικά. Χρειάζεται λοιπόν μια κάποια αισθητηριακή διέγερση.

Η αισθητηριακή διέγερση είναι σημαντική και για άλλους λόγους, καθώς βοηθά τα  έμβρυα να  μαθαίνουν. Για παράδειγμα, τα έμβρυα πάπιας ακούν τη φωνή της μαμάς τους ενώ είναι ακόμα μέσα στο αυγό τους. Έτσι, αρχίζουν να αναγνωρίζουν σιγά σιγά τη φωνή που ακούνε.
«Ένας ερευνητής  διαπίστωσε ότι ένα έμβρυο πάπιας, που ενώ ήταν μέσα στο αυγό δεν είχε ακούσει τη μαμά του, δεν ήταν σε θέση να αναγνωρίσει το κάλεσμα της μετά την γέννησή του, δήλωσε ο Jeffery Alberts, Ph.D, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα.

Τα ανθρώπινα έμβρυα χρησιμοποιούν τις αισθήσεις τους για να μάθουν. Σε μια έρευνα που διεξήχθη μεταξύ του Πανεπιστημίου του Ειρηνικού και ενός μεγάλου μαιευτικού νοσοκομείου, οι ερευνητές μελέτησαν βρέφη ηλικίας οκτώ ωρών για να δουν την ανταπόκρισή τους σε διαφορετικούς ήχους. Τα μωρά φορούσαν ακουστικά και τους δόθηκαν ειδικές πιπίλες, συνδεδεμένες με έναν υπολογιστή.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα νεογέννητα πιπίλιζαν δυνατότερα  όταν ακούγανε ήχους με τους οποίου ήταν εξοικειωμένα πριν από τη γέννησή τους. Τα νεογέννητα έδειχνα προτίμηση στη φωνή της μητέρας τους περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη (ακόμα και του μπαμπά). Επίσης έδειξαν να προτιμούν ακουστικές φράσεις από τα βιβλία που τους διάβαζαν οι μαμάδες τους όσο βρίσκονταν μέσα στη μήτρα, σε σύγκριση με νέες ιστορίες.

«Τα μωρά προτιμούν τον ήχο της μητρικής γλώσσας της μητέρας τους σε σχέση με άλλες γλώσσες», λέει ο καθηγητής. «Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, ότι μπορούν να διακρίνουν μεταξύ των γλωσσών διαφορετικής ακουστικής δομής, όπως ισπανικά, σε σχέση με  αγγλικά. Αλλά δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τη διαφορά μεταξύ παρόμοιων σε  ήχο γλωσσών, όπως τα αγγλικά και τα ολλανδικά.»

Η ομιλία της Μητέρας »φαίνεται να έχει ιδιαίτερη σημασία με πολλούς  τρόπους. Mητέρες που δεν μουρμουρίζουν και μιλούν καθαρά και δυνατά, έχουν παιδιά που μπορούν να αναγνωρίσουν καλύτερα τα σύμφωνα σε 6-8 μήνες, και έχουν μεγαλύτερο λεξιλόγιο στους 10-12 μήνες, σε σύγκριση με άλλους συνομήλικούς τους. Αυτή, και άλλες έρευνες, έχει οδηγήσει τους ερευνητές να υποθέτουν ότι η εκμάθηση της γλώσσας είναι μια διαδικασία που ξεκινά πριν ακόμα γεννηθούν τα μωράκια.

Γνωρίζουμε τώρα ότι αισθητικές εμπειρίες πριν από τη γέννηση παίζουν ρόλο στο να διασφαλίσουμε ότι οι  αισθήσεις θα  αναπτυχθούν σωστά και ότι τα έμβρυα μαθαίνουν σημαντικά γρηγορότερα μετά τη γέννησή τους.

Οι συνεχόμενες έρευνες βοήθησαν τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα τι συμβαίνει στα έμβρυα που εκτίθενται σε αλκοόλ. Πάρα πολύ αλκοόλ κάνει κακό για ένα έμβρυο, το οδηγεί να ελαττώνει την κίνηση του και να αλληλεπιδρά λιγότερο με το περιβάλλον του. Αυτό σημαίνει λιγότερη αισθητική εμπειρία και, ως εκ τούτου, λιγότερη γνωστική ανάπτυξη. Η αισθητηριακή αυτή στέρηση, μπορεί να έχει ακόμα και φυσικές επιπτώσεις.

«Ένα ακόμα από τα πράγματα που οι έρευνες  έδειξαν είναι ότι ένα έμβρυο μετά από μεγάλη έκθεση στο αλκοόλ που καταναλώνει η μητέρα του, μειώνει σημαντικά τις κινήσεις κατάποσης. Γι ‘αυτό δεν έχει ότι η διέγερση του γαστρεντερικού συστήματος για να βοηθήσει να αναπτυχθεί φυσιολογικά σύστημα», δήλωσε ο Jeffrey Alberts.

Μελετώντας τις αισθήσεις του εμβρύου μαθαίνουμε τι τρόπους πρέπει να αναπτύξουμε για την καλύτερη φροντίδα των πρόωρων βρεφών. Αυτά τα μωράκια που έρχονται στον κόσμο πριν την ώρα τους, καταλήγουν να τους λείπουν πολλά από τα αισθητικές εμπειρίες που χρειάζονται για τη φυσιολογική ανάπτυξή τους. Ταυτόχρονα έρχονται απότομα σε ένα κόσμο γεμάτο λαμπερά φώτα και δυνατούς θορύβους τα οποία ο οργανισμός τους είναι ακόμα ανώριμος να διαχειρισθεί. Αυτό το σοκ κάνει τη διαφορά στην ανάπτυξη των βρεφών, και τα θέτει σε κίνδυνο να αναπτύξουν μια σειρά από νοητικές και κινητικές διαταραχές, λέει ο καθηγητής.

Οι έρευνες οδήγησαν στο σχεδιασμό πιο σκούρων και λιγότερο φωτεινών δωματίων που προορίζονται για πρόωρα βρέφη. Ταυτόχρονα οι νέες συστάσεις παρότρυναν τα νοσοκομεία να αρχίσουν να παρακολουθούν τα εγκεφαλικά κύματα των νεογέννητων μωρών και να εξετάζουν την ακοή τους, ψάχνοντας για τα πρώτα σημάδια που δείχνουν πως ένα νεογέννητο μωρό μπορεί να χρειάζεται θεραπευτική παρέμβαση.

Το σίγουρο είναι ότι μαθαίνοντας για τη ζωή των εμβρύων μέσα στη μήτρα και για τον τρόπο ανάπτυξης τους, βοηθάμε τις μητέρες που κυοφορούν να δίνουν τα καλύτερα ερεθίσματα στο μωρό τους, καθώς επίσης κατανοούμε όλο και περισσότερο τις ανάγκες των εμβρύων εκείνων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν πρόωρα την ασφάλεια της μήτρας της μαμάς τους…

Επιμέλεια και διορθώσεις κειμένου μετάφρασης: Εύα Ακριβοπούλου

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Δείτε Επίσης

πλακούντας

Πλακούντας: Ένας εκπληκτικός μηχανισμός και ο καθοριστικός του ρόλος στην ανάπτυξη του εμβρύου

Ο ρόλος του πλακούντα είναι καθοριστικός για την ανάπτυξη του εμβρύου. Είναι ένας εκπληκτικός μηχανισμός, …

error: