Αρχική / Μητρότητα / Εγκυμοσύνη / Μέσα στη μήτρα: Χαρακτηριστικά της εγκυμοσύνης και του εμβρύου ανά μήνα

Μέσα στη μήτρα: Χαρακτηριστικά της εγκυμοσύνης και του εμβρύου ανά μήνα

η ανάπτυξη του εμβρυου νά μηνα

Η εγκυμοσύνη διαρκεί μεταξύ 266 και 294 ημέρες, δηλαδή 40 ± 2 εβδομάδες. Είναι επίσης κοινό να μιλάμε για εννέα μήνες εγκυμοσύνης διηρημένη σε τρία τρίμηνα, ή δέκα σεληνιακούς μήνες καθένας από τους οποίους διαιρείται σε τέσσερις εβδομάδες.  Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το αναπτυσσόμενο παιδί ονομάζεται έμβρυο.

Δες ακόμα:

Η αντίληψη των Εμβρυϊκών κινήσεων από τη μητέρα. Σημάδια ανησυχίας

Από ποιους παράγοντες καθορίζεται το βάρος του εμβρύου κατά τη γέννηση;

Γιατί πρέπει η λήψη φυλλικού οξέος να ξεκινά πριν από τη σύλληψη και ποια είναι η σωστή δοσολογία;

1ο τρίμηνο: Η ανάπτυξη του εμβρύου από την 1η έως τη 12η εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου στο 2ο τρίμηνο: Ανοίγει τα μάτια. Ακούει. Νιώθει το χάδι σας κι εσείς τα πρώτα φτερουγίσματα.

Εγκυμοσύνη: Που οφείλεται η υπολειπόμενη ενδομήτρια ανάπτυξη του εμβρύου;

Εγκυμοσύνη: Το μέγεθος του μωρού σας ανά εβδομάδα (1η-40η)

Αμέσως μετά τη σύλληψη το γονιμοποιημένο ωάριο, το οποίο ονομάζεται ζυγωτό, αρχίζει να διαιρείται σε δύο, μετά σε τέσσερα, οκτώ, δεκαέξι κ.ο.κ. κύτταρα. Κατά τη 10η μέρα το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται μέσα στα τοιχώματα της μήτρας τρώγοντας την εξωτερική στοιβάδα του ενδομητρίου.

Κατά την διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της εγκυμοσύνης, το έμβρυο περιβάλλεται από μερικές μεμβράνες. Η πλέον σημαντική είναι το άμνιο ή «σακος με νερό», όπου είναι το μαξιλάρι του εμβρύου, και το χόριο, το οποίο συνδέεται με το ενδομήτριο και σχηματίζει τον πλακούντα. Ο πλακούντας είναι το όργανο διαμέσου του οποίου τρέφεται το έμβρυο από την 8η εβδομάδα της κύηση μέχρι το τέλος της.

Το έμβρυο συνδέεται με τον πλακούντα μέσω του ομφάλιου λώρου, ο οποίος περιέχει φλέβες και αρτηρίες, μεταφέροντας αίμα προς και από τον πλακούντα. Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι δε γίνεται καμία ανταλλαγή ή μείξη του αίματος μεταξύ της μητέρας και του παιδιού στον πλακούντα. Η ανταλλαγή της τροφής και των άχρηστων προϊόντων μεταξύ της μητέρας και του εμβρύου γίνεται με διάχυση διαμέσου των μεμβρανών στον πλακούντα.

Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε την εξέλιξη της εμβρυϊκής ανάπτυξης κατά τους εννέα σεληνιακούς μήνες που διαρκεί η διαδικασία της κύησης:

Εβδομάδες

Εγκυμοσύνης 

 

Χαρακτηριστικά της εγκυμοσύνης και του εμβρύου

4η Εβδομάδα

Τέλος 1ουσεληνιακού μήνα

Το έμβρυο έχει μήκος 5 mm και αποτελείται από ουρά (όλα τα νεαρά έμβρυα των σπονδυλωτών έχουν ουρά), κεφάλι, πολύ μεγάλο αναλογικά προς το σώμα, και στόμα, όχι όμως ακόμα μάτια, αυτιά ή μύτη. Το ραχοκόκαλο σχηματίζεται, το κεφάλι καμπυλώνει ώσπου να ακουμπήσει στην ουρά και εμφανίζονται μικρά τμήματα από τα οποία θα σχηματιστούν τα άκρα (χέρια και πόδια).
6η Εβδομάδα Τρείς ή τέσσερις εβδομάδες μετά την ένωση του σπερματοζωαρίου με το ωάριο, το έμβρυο έχει μήκος 1 cm και αρχίζει να έχει καρδιακούς παλμούς. Με το υπερηχογράφημα μπορεί να παρατηρηθεί η καρδιακή λειτουργία του εμβρύου.
8η Εβδομάδα

Τέλος 2ουσεληνιακού μήνα

Το έμβρυο έχει ήδη πάρει την πρώτη ανθρώπινη μορφή, που χαρακτηρίζεται από μεγάλο κεφάλι, ανθρώπινο πρόσωπο, μάτια αυτιά και ορατή μύτη. Τα χέρια και τα πόδια είναι περισσότερο ανεπτυγμένα. Η ουρά αρχίζει να απορροφάται όταν το μήκος του πλησιάζει τα 3 cm.
12η Εβδομάδα

Τέλος 3ουσεληνιακού μήνα

 

Το έμβρυο έχει μήκος κάπου 6–7 cm και βάρος 15g. Έχει αρχίσει να παίρνει πιο ανθρώπινη μορφή, καθώς αρχίζουν και αναπτύσσονται τα άκρα του. Τα όργανά του έχουν πλήρως σχηματιστεί. Διακρίνεται επίσης το φύλο, καθώς επίσης τα νύχια και τα δάκτυλα των ποδιών. Το έμβρυο για πρώτη φορά κινείται, αλλά η κίνηση δεν γίνεται ακόμη αισθητή από τη μητέρα.
16η Εβδομάδα

Τέλος 4ου σεληνιακού μήνα

Το μήκος του εμβρύου φτάνει τα 15 cm ζυγίζει 105g. και το σώμα του αποκτά τα πρώτα αραιά μαλλιά. Ο σκελετός μπορεί να γίνει ορατός με εξετάσεις ακτίνων Χ. Ολόκληρο το σώμα του εμβρύου καλύπτεται από λεπτό χνούδι. Έχει αυξηθεί το μέγεθος της μήτρας και αυτό γίνεται αισθητό στην κοιλιακή χώρα. Μερικές γυναίκες αρχίζουν να νιώθουν τις κινήσεις του εμβρύου.
20η Εβδομάδα     

Τέλος 5ουσεληνιακού μήνα

Το έμβρυο έχει μήκος κάπου 20 cm  και βάρος περίπου 300g. Ο σχηματισμός των οργάνων του ξεχωρίζει στο υπερηχογράφημα, γι’ αυτό και είναι η κατάλληλη στιγμή για τον εντοπισμό πιθανών δυσπλασιών. Τώρα, όλες οι γυναίκες νιώθουν τις κινήσεις του εμβρύου. Οι μητέρες αισθάνονται την κίνηση του μωρού και με στηθοσκόπιο γίνονται αντιληπτοί και οι παλμοί της καρδιάς του εμβρύου.
24η Εβδομάδα

Τέλος 6ουσεληνιακού μήνα

 

Το μήκος του είναι 30 cm και το βάρος του 640g. Το δέρμα είναι ζαρωμένο και κόκκινο, το κεφάλι μεγάλο σε σύγκριση με το σώμα του, τα φρύδια και οι βλεφαρίδες σχηματίζονται και τα βλέφαρα ανοίγουν για πρώτη φορά. Η μήτρα έχει μεγαλώσει τόσο, που ξεπερνά το ύψος του αφαλού. Το έμβρυο καλύπτεται από ένα λιπαρό έκκριμα, το σμίγμα, για να μην μουλιάζει το δέρμα του από το αμνιακό υγρό. Κάποιες φορές μπορεί να παρατηρηθεί η αντίδραση του εμβρύου σε δυνατούς θορύβους.
28η Εβδομάδα

Τέλος 7ουσεληνιακού μήνα

 

Το μήκος έχει φτάσει τα 35 cm ενώ το βάρος του είναι 1080g. Αν γεννηθεί αυτή τη στιγμή, η τύχη για να ζήσει είναι 1 στις 10 (10%). Από αυτή τη στιγμή, αν γεννηθεί το έμβρυο, έχει πιθανότητες να ζήσει. Πολλές φορές, παίρνει την τελική του θέση μέσα στη μήτρα αυτή την εποχή. Οι κινήσεις του ξεχωρίζουν και γίνονται σαφέστατα αισθητές.
32η Εβδομάδα

Τέλος 8ουσεληνιακού μήνα

 

Το μήκος είναι 40 cm και το βάρος 1650g. Τα μαλλιά στο κεφάλι είναι άφθονα και, εάν γεννηθεί το μωρό τώρα, έχει πολλές ελπίδες να ζήσει. Οι κινήσεις του εμβρύου είναι δυναμικές: οι «κλοτσιές» του μπορεί να είναι ισχυρότατες. Κάποιες φορές υπάρχουν σπασμωδικές κινήσεις που οφείλονται σε λόξιγγα. Η μητέρα μπορεί να αρχίσει να νιώθει μικρές συστολές της μήτρας.

36η Εβδομάδα

Τέλος 9ουσεληνιακού μήνα

Το μήκος του είναι 45 cm και το βάρος 2400g. Τώρα το μωρό είναι ώριμο, και αν γεννηθεί τώρα, οι πιθανότητες να επιζήσει είναι οι ίδιες με αυτές που έχει όταν φτάσει στο τέλος της κύησης.Είναι πιθανό να έχει ακουμπήσει το κεφάλι του στη λεκάνη της μητέρας, οπότε και οι κινήσεις του γίνονται λιγότερο αισθητές.
40η Εβδομάδα

Τέλος 10ουσεληνιακού μήνα

Το κύημα είναι τώρα ένα ολοκληρωμένο όν με μέση τιμή μήκους 50 cm και μέση τιμή βάρους 3300g. Το βάρος κυμαίνεται από 2500g μέχρι 4000g. Τα αγόρια ωστόσο έχουν μια τάση να είναι βαρύτερα από τα κορίτσια.

Πρέπει να υπογραμμίσουμε πως οι τιμές μήκους και βάρους που αναφέρονται στα διάφορα στάδια της εμβρυϊκής ανάπτυξης είναι σχετικές και είναι πιθανό να διαφέρουν από μωρό σε μωρό.

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Δείτε Επίσης

πλακούντας

Πλακούντας: Ένας εκπληκτικός μηχανισμός και ο καθοριστικός του ρόλος στην ανάπτυξη του εμβρύου

Ο ρόλος του πλακούντα είναι καθοριστικός για την ανάπτυξη του εμβρύου. Είναι ένας εκπληκτικός μηχανισμός, …

error: