Αρχική / Μητρότητα / Τοκετός / Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να γεννήσω με φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική τομή (V-BAC);

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να γεννήσω με φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική τομή (V-BAC);

v-bac1

Πολλές γυναίκες οι οποίες για διάφορους λόγους γέννησαν το πρώτο παιδί τους με καισαρική, αναρωτιούνται αν μπορούν να γεννήσουν τώρα με φυσιολογικό τοκετό. Οι απάντηση σε αντίθεση με το παρελθόν είναι… «Ναι, εφόσον ισχύουν κάποιες βασικές προϋποθέσεις.»

Δες ακόμα:

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την επισκληρίδιο αναισθησία

Η ουλή της καισαρικής: Μοναδικές φωτογραφίες μαμάδων, ενθύμιο της γέννησης του παιδιού τους

Το Θαύμα της γέννησης: Τα πρώτα λεπτά ζωής… Η πρώτη ανάσα

Ένα δυνατό βίντεο: Γέννα με καισαρική λεπτό προς λεπτό!!

Το νέο «φυσιολογικό» στον τοκετό…. ή μήπως όχι;

Η καισαρική τομή είναι μια τεχνική τεχνητού τοκετού κατά την οποία πραγματοποιείται χειρουργική τομή στην κοιλιακή χώρα (λαπαροτομία) της εγκύου και στη μήτρα της (κολπική υστεροτομία) για να γεννηθεί ένα ή και περισσότερα μωρά. Παλαιότερα, ο μαιευτήρας κατέφευγε στην γέννα με καισαρική ως έσχατη λύση, στην περίπτωση που κατά το φυσιολογικό τοκετό παρουσιαζόταν κάποιος κίνδυνος για την υγεία και τη ζωή της εγκύου ή του βρέφους που κυοφορούσε. Ωστόσο, στις μέρες μας πολλές γυναίκες αποφασίζουν να γεννήσουν με καισαρική τομή, ακόμα και αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος να μη γεννήσουν φυσιολογικά, με συνηθέστερη δικαιολογία την αποφυγή του πολύωρου πόνου κατά τον τοκετό. Ως αποτέλεσμα, τα ποσοστά γεννήσεων με καισαρική στη χώρα μας να αγγίζουν το 45-50%.

*Γράφει η Κατερίνα Παπακωνσταντίνου, MD, PhD  Μαιευτήρας Χειρούργος Γυναικολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής    Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Επιπλοκές Καισαρικής

Άμεσες (διεγχειρητικές) επιπλοκές:

 • αιμορραγία,
 • επιπλοκές από την αναισθησία,
 • κάκωση της ουροδόχου κύστης,
 • κάκωση του ουρητήρα (σπανίως)
 • και σπανιότερα τραυματική βλάβη του εμβρύου κατά την διάνοιξη της μήτρας.

Απώτερες μετεγχειρητικές επιπλοκές

 • φλεγμονή και διαπύηση του χειρουργικού τραύματος,
 • φλεγμονή της μήτρας και ελάσσονος πυέλου (ενδομητρίτιδα και περιτονίτιδα),
 • σχηματισμός αιματώματος στο κοιλιακό τοίχωμα ή στην πύελο,
 • φλεγμονή του ουροποιητικού συστήματος (συνήθως κυστίτιδα)
 • και εμφάνιση θρομβοεμβολικής νόσου.
Η συχνότητα των επιπλοκών αυτών, διεγχειρητικών ή μετεγχειρητικών, είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Σε αυτό έχει συντελέσει η βελτίωση της χειρουργικής τεχνικής, η βελτίωση της αναισθησίας, η χορήγηση αντιβιοτικών και η χρησιμοποίηση αντιπηκτικής αγωγής. Έτσι, τόσο η μητρική όσο και η νεογνική θνησιμότητα και νοσηρότητα σε περίπτωση καισαρικής τομής κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική τομή (V-BAC)

Αυτό που λέγονταν παλαιότερα “μια καισαρική, πάντα καισαρική” σήμερα δεν ισχύει πλέον. Η άποψη αυτή προέρχεται από την εποχή όπου η διάνοιξη της μήτρας στην καισαρική τομή γινόταν με κάθετη τομή. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’70, με τη συνήθη οριζόντια τομή της μήτρας, η πιθανότητα ρήξης μήτρας έχει ελαχιστοποιηθεί. Στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες η προηγηθείσα καισαρική τομή δεν αποτελεί απόλυτη ένδειξη για τοκετό με καισαρική και στην επόμενη εγκυμοσύνη. Η εναλλακτική λύση είναι ο φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική τομή(VBAC) ή “Κολπική Γέννα μετά από Καισαρική” (Vaginal Birth After Cesarean).
Ωστόσο για να μπορέσει μια γυναίκα να γεννήσει φυσιολογικά μετά από καισαρική τομή χρειάζεται ορισμένες προϋποθέσεις. Οι περισσότερες γυναίκες με μία καισαρική τομή και χωρίς άλλο επιβαρυντικό παράγοντα, είναι υποψήφιες για να γεννήσουν φυσιολογικά, με ένα ποσοστό επιτυχούς περαίωσης που κυμαίνεται μεταξύ 60-80% απόλυτα συγκρίσιμο με το ποσοστό επιτυχούς κολπικού τοκετού σε πρωτότοκες γυναίκες. Εάν πριν από την καισαρική τομή είχε ήδη προηγηθεί ένας φυσιολογικό τοκετός τότε το ποσοστό επιτυχίας αγγίζει το 87-90%.

Οι προϋποθέσεις είναι οι εξής:

 • Να έχει παρέλθει διάστημα τουλάχιστον ενός έτους από την καισαρική τομή, ώστε να έχει επουλωθεί η μήτρα.
 • Έχει μεγάλη σημασία να γνωρίζουμε τον ακριβή λόγο της προηγηθείσας καισαρικής τομής. Σε περίπτωση που ο λόγος ήταν ισχιακή προβολή ή αλλοιώσεις εμβρυικών καρδιακών παλμών, η γυναίκα μπορεί να δοκιμάσει τον φυσιολογικό τοκετό και μάλιστα να έχει μεγάλο ποσοστό επιτυχίας. Αναμφισβήτητα, υπάρχουν και αντενδείξεις οι οποίες εστιάζονται κυρίως στην τομή επί της μήτρας, που πρέπει να είναι οπωσδήποτε χαμηλή εγκάρσια, η προηγηθείσα ρήξη μήτρας ή προηγηθείσα ινομυωματεκτομή με διάνοιξη της ενδομητρικής κοιλότητας.
 • Να μην συντρέχει ουσιαστικός ιατρικός λόγος για τη μητέρα ώστε να προβούμε σε καισαρική. Να μην έχουν υπέρταση ή σακχαρώδη διαβήτη.
 • Το έμβρυο να έχει τη σωστή θέση και να μην παρουσιάζει σημάδια εμβρυικής δυσχέρειας.
 • Θα πρέπει να αποφευχθεί η πρόκληση τοκετού με προσταγλανδίνες ή οξυτοκίνη, διότι ενισχύεται σημαντικά ο κίνδυνος για ρήξη της μήτρας. Γι αυτό πρέπει να γίνει σωστή κολπική εκτίμηση της ωριμότητας και διαστολής του τραχήλου και να αξιολογηθεί το κατά πόσο είναι εφικτός ο τοκετός.
 • Καλό είναι να γίνεται προγραμματισμένα και να ενημερώνεται το προσωπικό της αίθουσας τοκετών.
 • Η επισκληρίδιος αναισθησία βοηθάει σημαντικά την όλη διαδικασία γιατί επιτρέπει στη γυναίκα να χαλαρώσει καθώς επίσης βοηθάει και στην διαστολή του τραχήλου.
 • Ο μαιευτήρας να έχει την απαραίτητη εμπειρία για μια τέτοια διαδικασία.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα του VBAC;

 • Υπάρχει πιθανότητα να γίνει επείγουσα καισαρική τομή (συμβαίνει σε 1 στις 4 γυναίκες) με ελαφρώς υψηλότερη πιθανότητα σε σχέση με γυναίκες που γεννούν για πρώτη φορά. Μια έκτακτη καισαρική τομή γίνεται συνήθως όταν ο τοκετός επιβραδύνεται ή υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την κατάσταση του μωρού.
 • Οι γυναίκες που επιλέγουν να γεννήσουν κολπικά μετά από καισαρική έχουν 1% περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν μετάγγιση αίματος ή να έχουν μια μόλυνση στη μήτρα σε σύγκριση με τις γυναίκες που επιλέγουν καισαρική.
 • Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να αποδυναμωθεί ή να ανοίξει η ουλή στη μήτρα από την προηγούμενη καισαρική (κυμαίνεται 0,2%-1,5%). Η πρόκληση τοκετού αυξάνει την πιθανότητα, ενώ αν συμβεί ρήξη της ουλής (αν ανοίξει εντελώς πράγμα για το οποίο υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα) μπορεί να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες τόσο για το μωρό όσο και για τη μητέρα, όπως νευρολογικές βλάβες στο έμβρυο, αιμορραγία, μαιευτική υστερεκτομή, τραυματισμό άλλων οργάνων έως και θάνατο της μητέρας. Σε περίπτωση ένδειξης για κάτι από τα παραπάνω γίνεται επείγουσα καισαρική τομή.
 • Ο κίνδυνος να υποστεί εγκεφαλική βλάβη ή να πεθάνει το μωρό (0,2%), δεν είναι μεγαλύτερος από τον κίνδυνο που θα υπήρχε αν γεννούσε μια γυναίκα για πρώτη φορά. Ωστόσο είναι λίγο υψηλότερος από τον κίνδυνο που θα είχε μια γυναίκα που γεννά με προγραμματισμένη καισαρική. Τους παραπάνω κινδύνους είναι πιο πιθανό να τους αντιμετωπίσουν γυναίκες που προσπαθούν να γεννήσουν με VBAC αλλά δεν τα καταφέρνουν.
 • Η καισαρική τομή αποτελεί ασφαλέστερη επιλογή σε περιπτώσεις τριών ή περισσοτέρων προγενέστερων καισαρικών τομών, αν η μήτρα έχει υποστεί ρήξη κατά τη διάρκεια ενός προηγούμενου τοκετού, αν υπάρχει υψηλή τομή της μήτρας (κλασική καισαρική τομή).

Συμπερασματικά λοιπόν, πρέπει να δίνονται στην επίτοκο όλες οι επιλογές, να εξηγούνται τα μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα της κάθε μεθόδου αποπεράτωσης του τοκετού, με στόχο πάντα τη γέννηση ενός υγιούς μωρού από μια υγιή και ευτυχισμένη μητέρα. Σ΄αυτό χρειάζεται μια συντονισμένη προσπάθεια και συνεργασία από τον μαιευτήρα, τους γονείς, το προσωπικό της αίθουσας τοκετών, τον αναισθησιολόγο.

Δείτε Επίσης

γέννα με καισαρική

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διαδικασία μιας γέννας με καισαρική

Περίπου ένα στα πέντε μωρά γεννιούνται με Καισαρική τομή. Τα δύο τρίτα αυτών των Καισαρικών …

error: