Αρχική / Μητρότητα / Εγκυμοσύνη / Εγκυμοσύνη: Οι συνέπειες του έρπη γεννητικών οργάνων στο νεογνό

Εγκυμοσύνη: Οι συνέπειες του έρπη γεννητικών οργάνων στο νεογνό

εγκυμοσύνη και έρπης γεν οργ

Ο γεννητικός έρπης είναι μια κοινή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη μόλυνση που προκαλείται από τον ιό του απλού έρπητα (HSV). 

Η είσοδος στον οργανισμό γίνεται :

  • μέσω του δέρματος με την επαφή στο δέρμα.
  • με την κολπική, στοματική ή πρωκτική σεξουαλική επαφή.
  • κατά τη στιγμή της γέννησης από τη μητέρα στο μωρό της.

Δες ακόμα:

Ανησυχητικός ο αριθμός γεννήσεων παιδιών με εμβρυϊκό αλκοολισμό, σύμφωνα με νέα έρευνα

Πώς επηρεάζουν τα παραπανίσια κιλά της μητέρας το νεογέννητο μωρό;

Εγκυμοσύνη: Που οφείλεται η υπολειπόμενη ενδομήτρια ανάπτυξη του εμβρύου;

Ο ΕΟΦ εξέδωσε ανακοίνωση για τους κινδύνους φαρμάκου όταν χορηγήται σε εγκυμονούσες

Τι επιπτώσεις έχει στο έμβρυο η λήψη αντιπυρετικών-παυσίπονων κατά την κύηση

Ο ιός του απλού έρπητα εισέρχεται στο σώμα μέσω μικρών ρωγμών στο δέρμα ή μέσω των μαλακών, υγρών βλεννογόνων του στόματος ή τη περιοχής των γεννητικών οργάνων. Ο ιός παραμένει στο σώμα για όλη τη ζωή.

Υπάρχουν δύο τύποι, ο HSV1 και ο . Και οι δύο τύποι μπορεί να μολύνουν τη γεννητική και πρωκτική περιοχή (έρπης των γεννητικών οργάνων).Ο ιός του απλού έρπητα μπορεί επίσης να εμφανιστεί γύρω από το στόμα και τη μύτη (επιχείλιος έρπης), τα δάχτυλα και τα χέρια.

*Γράφει ο Γεωργόπουλος Ι. Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος 

Ποια είναι τα συμπτώματα του έρπη γεννητικών οργάνων για τον άνδρα και τη γυναίκα;

Στις γυναίκες ο έρπης των γεννητικών οργάνων μπορεί να μολύνει το δέρμα και γύρω από τον κόλπο, το αιδοίο (τα χείλη γύρω από το άνοιγμα του κόλπου), την ουρήθρα ( ο σωλήνας μέσω του οποίου τα ούρα αδειάζουν από την ουροδόχο κύστη) και τον πρωκτό.

Στους άνδρες, μπορεί να μολυνθεί το δέρμα του πέους, η ουρήθρα και η περιοχή του πρωκτού.

Μερικοί άνθρωποι όταν νοσούν από έρπητα των γεννητικών οργάνων έχουν ήπια εκδήλωση, δεν παρουσιάζουν σημεία ή συμπτώματα, ενώ κάποιοι έχουν πολύ επώδυνη συμπτωματολογία. Όταν εμφανιστεί έρπης των γεννητικών οργάνων για πρώτη φορά, μπορεί να υπάρχει αδιαθεσία και να εμφανιστούν επώδυνες πληγές ή φουσκάλες στις υγρές περιοχές των γεννητικών οργάνων. Σε πολλούς πριν από ένα επεισόδιο υπάρχει ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης με μια αίσθηση γαργαλητού. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα αφότου έρθουν σε επαφή με τον ιό ή μπορεί να περάσουν πολλές εβδομάδες, μήνες ή χρόνια πριν εμφανιστούν οποιαδήποτε σημάδια ή συμπτώματα. Οι περισσότερες γυναίκες που έχουν έρπητα των γεννητικών οργάνων αποκτούν υγιή μωρά από κολπικό τοκετό.

 Πόσο σοβαρές συνέπειες έχει ο έρπης γεννητικών οργάνων για το νεογνό;

Αν έχετε έρπητα των γεννητικών οργάνων  πριν  μείνετε έγκυος, το ανοσοποιητικό σας σύστημα θα παρέχει προστασία στο μωρό σας όταν είστε έγκυος.Επαναλαμβανόμενα επεισόδια έρπητα των γεννητικών οργάνων κατά τη διάρκεια της κύησης δεν επηρεάζουν το μωρό.

Αν έχετε έρπητα των γεννητικών οργάνων για   πρώτη φορά μετά   αφότου μείνετε έγκυος, αυτό μπορεί να έχει πιο σοβαρές συνέπειες.

  • Αν έχετε έρπητα των γεννητικών οργάνων κατά τους πρώτους 3 μήνες της εγκυμοσύνης, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα αποβολής του εμβρύου.
  • Αν έχετε έρπητα των γεννητικών οργάνων, για πρώτη φορά στα τέλη της εγκυμοσύνης σας (τις τελευταίες 6 εβδομάδες πριν από τη γέννηση), δεν θα υπάρχει χρόνος για το ανοσοποιητικό σας σύστημα να παρέχει επαρκή προστασία στο μωρό σας.  Αν ακολουθήσει φυσιολογικός τοκετός, υπάρχει  4 σε 10 (40%) περίπου πιθανότητα μετάδοσης του ιού στο μωρό σας.

Όταν ένα μωρό μολύνεται από τον ιό του απλού έρπητα κατά τον τοκετό, αυτό είναι γνωστό ως νεογνικός έρπης.Είναι πολύ σπάνιο (1-2 σε κάθε 100.000 νεογέννητα μωρά).

Ο νεογνικός έρπης μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις στο δέρμα και τα μάτια του μωρού. Μπορεί επίσης να προκαλέσει μόλυνση του εγκεφάλου (ερπητική μηνιγγίτιδα) και άλλων οργάνων του σώματος. Το μωρό μπορεί να αρρωστήσει σοβαρά ή να καταλήξει κατά τις πρώτες 7 ημέρες μετά τη γέννηση.

Αν έχω έρπη γεννητικών οργάνων είναι προτιμότερο να γεννήσω με φυσικό τοκετό ή καισαρική;

Οι περισσότερες γυναίκες με έρπητα των γεννητικών οργάνων γεννούν με  κολπικό τοκετό.

  • Αν έχουν προσβληθεί από τον έρπητα των γεννητικών οργάνων πριν μείνουν έγκυες, δεν θα χρειαστεί  καισαρική τομή.
  • Εάν η μόλυνση από έρπητα των γεννητικών οργάνων έγινε για πρώτη φορά στις τελευταίες 6 εβδομάδες της εγκυμοσύνης, είναι προτιμότερη μια προγραμματισμένη καισαρική τομή.

Δείτε Επίσης

πλακούντας

Πλακούντας: Ένας εκπληκτικός μηχανισμός και ο καθοριστικός του ρόλος στην ανάπτυξη του εμβρύου

Ο ρόλος του πλακούντα είναι καθοριστικός για την ανάπτυξη του εμβρύου. Είναι ένας εκπληκτικός μηχανισμός, …

error: