Αρχική / Παιδί / Συμβουλές / Το σκάλισμα της μύτης είναι συχνό ακόμα και στα μωρά αλλά δεν είναι πάντοτε αθώο

Το σκάλισμα της μύτης είναι συχνό ακόμα και στα μωρά αλλά δεν είναι πάντοτε αθώο

παιδί-μωρό και σκάλισμα μύτης

Τα παιδιά σκαλίζουν τη μύτη τους ήδη από τη βρεφική ηλικία, πιθανότατα από περιέργεια ή από βαρεμάρα. Οι ψυχολόγοι, μάλιστα, θεωρούν, πολλές φορές, πως το σκάλισμα της μύτης είναι άλλος ένας τρόπος αντιμετώπισης του στρες, όπως είναι το πιπίλισμα του αντίχειρα ή το δάγκωμα των νυχιών. Όμως κάποιες φορές το σκάλισμα της μύτης αποτελεί ένδειξη πως από πίσω κρύβεται κάποιο πιο σοβαρό πρόβλημα.

Δες ακόμα:

Πόσο επικίνδυνη είναι η οξεία επιγλωττίτιδα; Οδηγίες προς γονείς.

Πώς καθαρίζουμε τη μυτούλα και τα αυτάκια του μωρού;

Πότε εμφανίζεται η μερική απόφραξη του ρινοδακρυϊκού πόρου; Συμπτώματα. Διάρκεια. Αντιμετώπιση.

ΣΟΣ: Πνιγμονή στο βρέφος. Τι πρέπει να κάνω;

Λαρυγγίτιδα σε παιδιά: «Όταν το σκυλάκι γαβγίζει από το παιδικό δωμάτιο…»

Πώς θα καταλάβω ότι το παιδί μου πάσχει από αποφρακτική άπνοια; Οδηγίες για μια καλύτερη ποιότητα ύπνου ;

Φυσιολογική ανάπτυξη ακοής – ομιλίας [0-18 μηνών]. Σε ποια βρέφη πρέπει να γίνεται προληπτικός έλεγχος;

Το παιδάκι μπορεί να βάζει συχνά το δαχτυλάκι του στη μυτούλα του, γιατί ακόμα δε γνωρίζει πως η χειρονομία αυτή σχολιάζεται πολύ αρνητικά και φυσικά για τον γονιό είναι δύσκολο να το κάνει να σταματήσει αυτή τη συνήθεια. Σκεφτείτε πως για ένα μικρό παιδί, που ακόμα δεν έχει μάθει να φυσάει τη μύτη του, αυτός είναι και ο μοναδικός τρόπος που ξέρει για να την καθαρίσει, όταν τη νιώθει μπουκωμένη. Το ένστικτό του, του λέει να βάλει το δαχτυλάκι στο ρουθούνι και να προσπαθήσει να την «ανοίξει» για να περάσει αέρας!

Αυτό που τρομάζει πιο συχνά τους γονείς, όμως, είναι η πιθανότητα το παιδάκι να τραυματίσει με το νυχάκι του τη μύτη και να αρχίσει να τρέχει αίμα. Τότε είναι που τρέχουν πανικοβλημένοι στον Ωτορινολαρυγγολόγο, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει το παιδί αρχικά με το να σταματήσει τη αιμορραγία, στη συνέχεια να ελέγξει αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα και στη συνέχεια να «εκπαιδεύσει» τους γονείς πώς να κάνουν το παιδί τους να σταματήσει αυτή τη συνήθεια.

Πόσο αθώο, όμως, είναι το σκάλισμα της μύτης και πότε πρέπει οι γονείς να θεωρήσουν πως πιθανώς να υπάρχει κάποιο πρόβλημα;

* Γράφουν οι, Κώστας Ι. Αναστασάκης MD, PhD, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Ενηλίκων & Παίδων & Κωνσταντίνος Κ. Αναστασάκης MD, PhD, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Ένα μωρό-παιδί μπορεί να σκαλίζει τη μύτη του επειδή:

 • Νιώθει βαρεμάρα.
 • Είναι βουλωμένη λόγω κρυολογήματος (συνάχι)και προσπαθεί να αναπνεύσει.
 • Έχει αλλεργική Ρινίτιδα που δεν έχει διαγνωστεί.
 • Υπάρχει ξένο σώμα μέσα στη μύτη, που πρέπει να αφαιρεθεί. Συνήθως, σε αυτήν την περίπτωση το παιδί σκαλίζει έντονα τη μύτη προσπαθώντας να αφαιρέσει το σώμα.
 • Μπορεί να αναζητά προσοχή και συναισθηματική υποστήριξη.

παιδί και σκάλισμα μύτης-τι σημαίνει

Τι πρέπει να κάνει ο γονιός όταν το παιδί σκαλίζει τη μύτη;

 1. Ρωτήστε το παιδί σας αν είναι η μυτούλα του βουλωμένη ή αν κάτι το γαργαλάει εκεί.
 2. Πλησιάστε κοντά στο παιδί και μυρίστε τον αέρα που βγαίνει από τη μύτη του.
 3. Αν μυρίζει άσχημα, σχεδόν πάντοτε υπάρχει κάποιο ξένο σώμα που έχει σφηνώσει εκεί και έχει προκαλέσει μόλυνση.
 4. Αν το παιδί επιμένει στο σκάλισμα της μύτης, πρέπει να επισκεφτείτε το συντομότερο έναν ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο για να εξετάσει τη μυτούλα του, διότι μπορεί να υπάρχει παθολογική αιτία, όπως Αλλεργική Ρινίτιδα, ιγμορίτιδα ή υπερτροφικά κρεατάκια.
 5. Αν δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, η στοργική καθοδήγηση θα βοηθήσει το παιδί ώστε να κόψει αυτή τη συνήθεια, τουλάχιστον μπροστά σε κόσμο.
 6. Αν το παιδί συνεχίσει και πάλι να σκαλίζει τη μύτη του, μπορεί να θέλει περισσότερη προσοχή από εσάς, συναισθηματική υποστήριξη και τόνωση της αυτοπεποίθησης. Δώστε στο παιδί να απασχολήσει τα χέρια του (ζωγραφική, χειροτεχνία, κατασκευές, ένα χνουδωτό ζωάκι για να το χαϊδεύει, μια μαριονέτα που φοριέται στα δάχτυλα, κτλ.)
 7. Επίσης, εκπαιδεύστε το πώς να φυσάει τη μύτη του για να την καθαρίζει αντί να τη σκαλίζει.
 8. Σε κάθε περίπτωση, όμως, φροντίστε να έχετε τα νυχάκια του παιδιού πολύ κοντά, ώστε να μην μπορεί να τραυματίσει τη μύτη του.

Τι δεν πρέπει να κάνει ο γονιός

Όσο κι αν η συμπεριφορά του παιδιού σας φέρνει σε δύσκολη θέση, μην το κάνετε «ζήτημα». Προσβάλλοντας ή τιμωρώντας το δεν θα βοηθήσετε, γιατί απλούστατα δεν συνειδητοποιεί αυτό που κάνει.

Μην απογοητεύεστε. Όσο το παιδί σας θα μεγαλώνει και θα μαθαίνει να χρησιμοποιεί τα χέρια του για πιο σύνθετες εργασίες, (κατασκευή Lego, ζωγραφική, χρήση πλαστελίνης, κτλ.), τόσο θα ξεχνάει να βάζει τα δάχτυλά του στη μύτη.

Τι θα κάνει ο Ωτορινολαρυγγολόγος

Αρχικά ελέγχουμε αν υπάρχει ξένο σώμα στη μύτη και οποιαδήποτε άλλη απόφραξης της αναπνοής. Αν από το ιστορικό προκύψει πιθανότητα αλλεργίας, ελέγχουμε το παιδί για Αλλεργική Ρινίτιδα. Σε κάθε περίπτωση αναλαμβάνουμε να εκπαιδεύσουμε και τους γονείς πώς να αποτρέψουν τη συνήθεια αυτή.

* Απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr 

Δείτε Επίσης

a21

Το ανιχνευτικό τεστ Αυτιστικής διαταραχής που πρέπει να γίνεται στα βρέφη των 18μηνών

Το Ανιχνευτικό Τεστ Αυτιστικής Διαταραχής αποτελείται από ένα σύνολο ερωτήσεων που απαντούνται από τους γονείς, όταν …

error: