Αρχική / Παιδί / Ανάπτυξη / Φυσιολογική πρόσληψη βάρους κατά τον 1ο χρόνο ζωής. Ξεγελούν οι καμπύλες ανάπτυξης;

Φυσιολογική πρόσληψη βάρους κατά τον 1ο χρόνο ζωής. Ξεγελούν οι καμπύλες ανάπτυξης;

ανάπτυξη παιδιού και βάρος τον 1ο χρόνο

Αν έπρεπε να διαλέξουμε ΜΟΝΟ ΕΝΑ πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε καθημερινά, θα ήταν η εμμονή της ελληνικής οικογένειας με το σωματικό βάρος του βρέφους. Δικαιολογημένη ; Ναι σε έναν βαθμό, αφού εμείς οι παιδίατροι την έχουμε «επιμελώς» καλλιεργήσει.

Δες ακόμα:

Φυσιολογική ανάπτυξη ακοής – ομιλίας [0-18 μηνών]. Σε ποια βρέφη πρέπει να γίνεται προληπτικός έλεγχος;

Δείτε πως οι καθημερινές εμπειρίες που παρέχουν οι γονείς οδηγούν στην ανάπτυξη υγειών βρεφών

Τα συναισθήματα που βιώνει ένα βρέφος κατά τον 1ο χρόνο ζωής του

Έρευνα: Ο Θηλασμός ενισχύει την ταχύτερη και καλύτερη ανάπτυξη του βρεφικού εγκεφάλου

Μωρό – 3 ετών: 11 δημιουργικά παιχνίδια που ωθούν την ανάπτυξή του

Πώς αναπτύσσεται ο εγκέφαλος ενός μωρού τον 1ο χρόνο. Πώς μαθαίνει το μωρό να επικοινωνεί;

Από τι εξαρτάται το βάρος του νεογέννητου και πως το επηρεάζει κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ζωής του.

Το πρόβλημα παρουσιάζεται εντονότερα στα αποκλειστικά θηλάζοντα βρέφη. Η νέα μαμά, σχεδόν πάντα, θα αισθανθεί σε κάποιο ορισμένο χρονικό σημείο ότι το «ίσως το γάλα της δεν είναι αρκετό». Την ανασφάλεια της αυτή θα ενισχύσει η πάγια πεποίθηση της ελληνίδας γιαγιάς ότι «το μωρό δεν χορταίνει», αλλά και ο παιδίατρος που θα «διαβάσει» την κατάσταση και θα σιγοντάρει, είτε με άμεση εισαγωγή συμπληρώματος, είτε με επιπλέον επισκέψεις.

Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, το αποτέλεσμα είναι ίδιο:

  • Προσθήκη άγχους και φορτίου στους ώμους της νέας μαμάς (μιας και είναι «ανέμελη» και «ξεκούραστη»)
  • Διακοπή του θηλασμού και ένα σκηνικό αγωνίας γύρω από ένα απολύτως φυσιολογικό μωρό.

*Γράφει ο Γεώργιος Χαρίτος, Ειδικός Παιδίατρος. Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο αντικείμενο της Παιδιατρικής Πνευμονολογίας. Με εμπειρία στα χρόνια αναπνευστικά προβλήματα και διαταραχές ύπνου παιδιών.

Πόσο βάρος πρέπει να προσλαμβάνει ένα μωρό (ανά μέσο όρο);

  • 1ος – 3ος μήνας :   μ.ο  700 γρ
  • 3ος – 6ος μήνας :   μ.ο  450 γρ
  • 6ος – 12ος μήνας : μ.ο  250 γρ

Ουσιαστικά:

  • Ένα βρέφος στους 4 μήνες πρέπει να έχει ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΕΙ το βάρος γέννησης.
  • Ένα βρέφος στους 12 μήνες πρέπει να έχει ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΣΕΙ το βάρος γέννησης.

Τι δεχόμαστε για τα νεογέννητα ;

Όλα τα νεογέννητα χάνουν βάρος τις πρώτες ημέρες ζωής. Η απώλεια αυτή είναι απολύτως αποδεκτή εαν κινείται σε επίπεδα κάτω του 10 %.  Η πλειοψηφία των βρεφών θα έχουν ξανακερδίσει πίσω αυτό το βάρος μέχρι την 14η ημέρα ζωής.

Η πρόσληψη βάρους στα αποκλειστικά θηλάζοντα βρέφη μπορεί τις πρώτες 20 ημέρες να κινηθεί σε χαμηλότερα από το αναμενόμενο επίπεδα, μέχρι να εγκατασταθεί σωστά ο μητρικός θηλασμός. Όταν αυτό γίνει, το βρέφος θα αναπληρώσει αυτό το χαμένο έδαφος. Εως τότε, πρέπει να φροντίζουμε το μωρό μας να μπαίνει στο στήθος αρκετά συχνά. Αυτό θα διασφαλίσει την όσο το δυνατόν επαρκέστερη σίτισή του, αλλά παράλληλα θα δράσει και ως ερέθισμα για την αύξηση της παραγωγής της μαμάς. Παράλληλα, ελέγχουμε την διούρηση και την αφόδευση του παιδιού, και βάζουμε κατά προσέγγιση ένα μίνιμουμ από 6-8 πάνες ημερησίως επαρκώς κατουρημένες.

Το μωρό μου πήρε λιγότερο βάρος από «όσο έπρεπε». Τι μπορώ να κάνω ;

 Το «όσο έπρεπε» είναι ένας όρος σχετικός. Ακόμη και οι ανωτέρω τιμές που δίδονται είναι μέσοι όροι. Αυτό δεν σημαίνει ότι απαγορεύεται ένα βρέφος να κινηθεί κάτω από αυτές για μια συγκεκριμένη περίοδο. Αν όμως ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ για μεγαλύτερο διάστημα το μωρό μας δεν αυξάνει ικανοποιητικά το βάρος του, ή για περίοδο ενός μήνα δεν πάρει καθόλου (ή ελάχιστο) βάρος , τότε πρέπει να κινητοποιηθούμε.
1. Το βρέφος θηλάζει αποκλειστικά: Τότε προσπαθούμε να ελέγξουμε το πώς και το πόσο θηλάζει η μαμά. Παράλληλα, προσπαθούμε να αυξήσουμε την παραγωγή της είτε με μηχανικό τρόπο (αντλήσεις), είτε με διαιτητικό (τσάι θηλασμού, μαγιά, τριγωνέλλα).
2. Το βρέφος πίνει ξένο γάλα: Τότε ελέγχουμε τις χορηγούμενες ποσότητες.
Πόσο γάλα πρέπει να πίνει ένα μωρό σιτιζόμενο με σκονόγαλα; Απάντηση : Το βάρος του επι 110 εως 150. Παράδειγμα : Ένα μωρό βάρους 5 κιλών, πρέπει να πιεί μεταξύ 550 και 750 ml γάλακτος ανά ημέρα. Ο υπολογισμός αυτός που είναι κατά προσέγγιση, δεν ισχύει με τον ίδιο τρόπο για τα θηλάζοντα βρέφη, αφού το μητρικό γάλα είναι ένα τρόφιμο που δυναμικά μεταβάλλεται.

3. Βρέφη του δευτέρου εξαμήνου ζωής, που έχει γίνει εισαγωγή στερεών: Εμπλουτίζουμε το διαιτολόγιο του παιδιού μας με τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας (προσθήκη αβοκάντο στην φρουτόκρεμα, προσθήκη μεγαλύτερης ποσότητας ελαιόλαδου στο φαγητό, προσθήκη βουτύρου, εισαγωγή ταχίνι στο απογευματινό γεύμα). Μια ακόμη συνηθισμένη πρακτική είναι να δίνουμε μια δεύτερη μερίδα από το θρεπτικό μεσημεριανό γεύμα και το απόγευμα, αντί κρέμας.

Τέλος, σε κάθε βρέφος με πλημμελή πρόσληψη βάρους, ιδίως στις περιπτώσεις που αυτό φαίνεται ότι καλύπτεται θερμιδικά, σκεπτόμαστε το ενδεχόμενο ουρολοίμωξης, η οποία στην βρεφική ηλικία μπορεί να προβάλλει «σιωπηλά» μόνο με στασιμότητα βάρους.

Οι καμπύλες ξεγελούν….

Οι καμπύλες ανάπτυξης είναι απαραίτητο εργαλείο στην καθημερινή κλινική πράξη, μέσα από το οποίο ελέγχουμε την σωματική ανάπτυξη του βρέφους. Δυστυχώς, πολλές φορές , στα πλαίσια μιας γενικότερης ιατρικοποίησης και αμυντικής ιατρικής που ασκείται, μπορεί να γίνουν μέσο άσκησης δυσανάλογης πίεσης στους γονείς.

Οι καμπύλες που περιέχονται στο βιβλιάριο του παιδιού σας, δεν ανταποκρίνονται απόλυτα στα τρέχοντα «μέτρα» του παιδιατρικού πληθυσμού. Έχουν καταρτιστεί 15 χρόνια πριν και αφορούν ένα πληθυσμό παιδιών σχεδόν αποκλειστικά σιτιζόμενο με ξένο γάλα. Υπάρχουν οι καμπύλες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που είναι περισσότερο ακριβείς, αλλά τα αποκλειστικώς θηλάζοντα βρέφη έχουν τις δικές τους καμπύλες, όπως και τα βρέφη που είναι πρόωρα (Fenton Preterm Growth Charts). Το μωρό μας, λοιπόν, μπορεί να «έπεσε» ή να «ανέβηκε» στις καμπύλες, αλλά τελικά και στις δύο περιπτώσεις ισχύει το ερώτημα : «Ναι, αλλά σε ποιες καμπύλες ;»

1.Καμπύλες Ανάπτυξης Θηλαζόντων βρεφών

2. Καμπύλες Ανάπτυξης πρόωρων βρεφών

3. Καμπύλες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)

Πρέπει να θυμάστε πως ΕΝΑ ΜΩΡΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ! Ο παιδίατρος δεν είναι εκεί μόνο για να ζυγίσει. Η ανάπτυξη του βρέφους αξιολογείται συνολικά μέσα και από την κλινική – νευρολογική – αναπτυξιακή εξέταση του. Οφείλουμε να διώξουμε από τους γονείς το άγχος της ζυγαριάς. Στις περιπτώσεις εκείνες που απαιτείται διερεύνηση είτε παρέμβαση, αυτό θα γίνει μεθοδικά και οργανωμένα και με γνώμονα το καλό του παιδιού και μόνο. Δεν έχει καμμία σημασία εαν το μωρό της γειτόνισσας είναι πιο «γεμάτο» από το δικό σου (οι άνθρωποι όλοι δεν βγαίνουν από το ίδιο καλούπι) , έχει όμως σημασία και τα δύο μωρά να είναι απολύτως υγιή.

Δείτε Επίσης

%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%b4%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%b1%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%bd%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82

Παιδικός αυνανισμός. Όσα πρέπει να γνωρίζετε!!

Πόσο συχνά συμβαίνει; Η συχνότητα αυτής της συμπεριφοράς ποικίλει. Κάποια παιδιά μπορεί να αυνανίζονται αρκετές …

error: