Αρχική / Must See / 9 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις αν σκέφτεσαι να μείνεις έγκυος

9 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις αν σκέφτεσαι να μείνεις έγκυος

θέλω να γίνω μαμά

Κάθε χρόνο, τουλάχιστον το 3% του συνόλου των βρεφών που γεννιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες -το οποίο ισοδυναμεί με 120.000 μωρά-  παρουσιάζουν γενετικές ανωμαλίες.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και το Ινστιτούτο της Ιατρικής έχουν εκδώσει συγκεκριμένες συστάσεις που αφορούν στη συμβουλευτική πρόληψης για γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικίας.

Δες  ακόμα:

Πόσο σοβαρές είναι οι συνέπειες του έρπη γεννητικών οργάνων κατά την εγκυμοσύνη στο νεογνό;

Γιατί πρέπει η λήψη φυλλικού οξέος να ξεκινά πριν από τη σύλληψη και ποια είναι η σωστή δοσολογία;

Προεμφυτευτική γενετική: Αγόρι ή κορίτσι. «Είναι σωστή η επιλογή φύλου;»

Πώς επηρεάζουν τα παραπανίσια κιλά της μητέρας το νεογέννητο μωρό;

Θρομβοφιλία και εγκυμοσύνη. «Δεν πρέπει να μας φοβίζει»

Πώς συνδέεται η ανεπάρκεια Βιταμίνης D στην εγκυμοσύνη με τον Αυτισμό

Πώς σχετίζεται η γονιμότητα της κόρης με την ηλικία εμμηνόπαυσης της μητέρας της

Επιγενετική: Παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία του εμβρύου

Περισσότερα από τα μισές κυήσεις είναι απρογραμμάτιστες, γι ‘αυτό όλες οι γυναίκες, σε αναπαραγωγική ηλικία ηλικία, πρέπει να λαμβάνουν προφυλάξεις. Για να έχετε μια υγιή κύηση και να φέρετε στον κόσμο ένα γερό παιδί, ιδιαίτερη σημασία παίζει η πρόληψη πριν ακόμα μείνετε έγκυος.

Συστάσεις που αφορούν στην πρόληψη για γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία:

1. Φολικό οξύ

Το φυλλικό οξύ προλαμβάνει ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα, που είναι σοβαρά ελαττώματα του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης που επηρεάζουν περισσότερα από 3000 κυήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο. Ο νευρικός σωλήνας σχηματίζεται αμέσως μετά τη σύλληψη, πριν από μια γυναίκα ξέρει ότι είναι έγκυος.Γι ‘αυτό όλες κάθε γυναίκα σε αναπαραγωγική ηλικία θα πρέπει να λαμβάνει ένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα που περιέχει 400 μg φυλλικού οξέος καθημερινά, ακόμα κι αν δεν σκοπεύει να μείνετε έγκυος άμεσα.

2. Εμβόλια

Τα εμβόλια δεν συστήνονται ως μέσο πρόληψης μόνο για τα παιδιά. Είναι εξίσου απαραίτητα και για τους ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών που πρόκειται να συλλάβουν, οι οποίες θα πρέπει να έχετε κάνει τα απαραίτητα εμβόλια για την ερυθρά και την ανεμοβλογιά – τουλάχιστον ένα μήνα πριν προσπαθήσετε να μείνετε έγκυος. Επίσης σημαντικά είναι και τα εμβόλια γρίπης τα οποία όμως μπορούν να δοθούν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το αντιγριπικό εμβόλιο και το εμβόλιο Tdap (προσφέρει προστασία κατά του κοκίτη, του τέτανου και της διφθερίτιδας) προφυλάσσει τόσο τη μητέρα όσο και το έμβρυο, ενώ παράλληλα μειώνει τις πιθανότητες για πρόωρο τοκετό ή μικρού βάρους νεογέννητο.Οι γυναίκες που λαμβάνουν Tdap κατά τη διάρκεια της  εγκυμοσύνης, περνούν τα απαραίτητα αντισώματα στο έμβρυο, τα οποία το προστατεύουν από τις παραπάνω ασθένειες. Το εμβόλιο Tdap μπορεί να χορηγείται σε έγκυες γυναίκες μετά από την 20η εβδομάδα κύησης».

3. Οικογενειακό ιστορικό

Γυναίκες που στο οικογενειακό ιστορικό τους παρουσιάζονται παθήσεις όπως της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας, της θαλασσαιμίας, της νόσου Tay-Sachs, της κυστικής ίνωσης πρέπει να εξεταστούν με γενετικό έλεγχο πριν την εγκυμοσύνη.

4. Επιπλέον βάρος πριν την κύηση και παχυσαρκία

Οι υγιείς μητέρες είναι πιο πιθανό να γεννήσουν υγιή μωρά, έτσι ο στόχος κάθε γυναίκας που βρίσκεται σε αναπαραγωγική ηλικία είναι να έχει ένα υγιές βάρος πριν την εγκυμοσύνη. Οι παχύσαρκες μητέρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν με καισαρική, να παρουσιάσουν προεκλαμψία, πρόωρο τοκετό και θνησιγένεια.

5. Διαβήτης

Οι γυναίκες με διαβήτη έχουν διπλάσιο κίνδυνο να αποκτήσουν παιδί με συγγενή ανωμαλία, ενώ με τον αυστηρό έλεγχο του σακχάρου στο αίμα μπορεί να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους για γενετικές ανωμαλίες και τραύμα της γέννησης.

6. Υποθυρεοειδισμός

Οι γυναίκες με υποθυρεοειδισμό πιθανών να χρειαστούν προσαρμογή της φαρμακευτικής αγωγής τόσο πριν προσπαθήσουν να συλλάβουν όσο και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Να ελέγξετε τις κατευθυντήριες γραμμές της Αμερικανικής Ένωσης θυρεοειδούς για τη διαχείριση της νόσου του θυρεοειδούς, καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της λοχείας.

7. Υγιεινός τρόπος ζωής

Απαγορεύεται το ποτό και το τσιγάρο κατά τη διάρκεια της κύησης αλλά καλό θα ήταν να ελαττώσετε τις ποσότητες αλκοόλ στο ελάχιστο και να κόψετε το κάπνισμα πριν ακόμα προσπαθήσετε να συλλάβετε. Οι έγκυες γυναίκες που καπνίζουν έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν θνησιγενείς κυήσεις. Η χρήση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της κύησης επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου.

8. Η κατανάλωση φαρμάκων.

Δυστυχώς, οι μελέτες δείχνουν ότι τουλάχιστον το 6% των εγκύων γυναικών είχαν έκθεση σε τερατογένεση από φάρμακα. Έτσι, αν βρίσκεστε σε αναπαραγωγική διαδικασία και σκέφτεστε να αρχίσετε σύντομα τις προσπάθειες σύλληψης, πριν καταναλώσετε κάποιο φάρμακο, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, αν αυτό έχει δυνητικά τερατογόνο δράση.

9. Γονιμότητα

Οι γυναίκες πρέπει επίσης να θυμούνται ότι η γονιμότητα τείνει να εξασθενεί όσο πλησιάζει στην ηλικία των 35, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν οι πιθανότητες να εμφανίσει το έμβρυο χρωμοσωματικές ανωμαλίες. Γι αυτό,  καλό θα ήταν να μην περιμένετε πολύ καιρό, αν δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι, για να ξεκινήσετε την προσπάθεια να συλλάβετε.

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Δείτε Επίσης

δεν είσαι τρελή, είσαι τραυματισμένη

Δεν είσαι ΤΡΕΛΗ, Είσαι Τραυματισμένη!

“Gaslighting” είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια μορφή συναισθηματικής κακοποίησης όπου το …

error: