Αρχική / Μητρότητα / Τοκετός / Δείτε όλα τα είδη αναισθησίας για γέννα με καισαρική αναλυτικά. Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα, κίνδυνοι.

Δείτε όλα τα είδη αναισθησίας για γέννα με καισαρική αναλυτικά. Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα, κίνδυνοι.

είδη αναισθησίας στην καισαρική

Περίπου ένα στα πέντε μωρά γεννιούνται με Καισαρική τομή. Τα δύο τρίτα αυτών των Καισαρικών είναι απρόβλεπτες. Η Καισαρική (τομή) μπορεί να είναι μια εμπειρία τόσο ευχάριστη όσο και ο φυσιολογικός τοκετός, και αν χρειαστεί να κάνεις Καισαρική, τότε δεν θα πρέπει να αισθανθείς ότι έχεις απογοητεύσει τον εαυτό σου ή κάποιον άλλον. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι εσύ και το μωρό σου να είστε ασφαλείς. Και ο καλύτερος τρόπος για να το διασφαλίσεις αυτό ίσως να είναι η Καισαρική.

Δες ακόμα:

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να γεννήσω με φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική τομή (V-BAC);

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την επισκληρίδιο αναισθησία

Η ουλή της καισαρικής: Μοναδικές φωτογραφίες μαμάδων, ενθύμιο της γέννησης του παιδιού τους

Γιατί να δοκιμάσω να γεννήσω με κολπικό τοκετό μετά από καισαρική;

Μια “ασφαλής” χειρουργική επέμβαση: Πότε ενδείκνυται ο τοκετός με καισαρική τομή;

Πώς η γέννα με καισαρική επηρεάζει την ανθρώπινη εξέλιξη

Οι θέσεις του εμβρύου. Πώς επηρεάζουν τον τοκετό. Πότε είναι απαραίτητη η καισαρική.

Η γέννηση ενός μωρού με Καισαρική είναι ασφαλής και μπορεί να είναι μια ευχάριστη εμπειρία. Πολλές είναι οι γυναίκες που διαλέγουν να είναι ξύπνιες κατά τη διάρκεια της επέμβασης άλλες είτε γιατί το επιλέγουν είτε γιατί συντρέχουν σοβαροί λόγοι, που θα δούμε παρακάτω, πρέπει να κάνουν Καισαρική με γενική αναισθησία.

Υπάρχουν διάφορα είδη αναισθησίας που ενδείκνυνται για Καισαρική τα οποία και θα δούμε αναλυτικά παρακάτω καθώς και το τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της κάθε αναισθησίας. Μπορείς να συζητήσεις τα διάφορα είδη αναισθησίας με τον αναισθησιολόγο σου.

Είναι πιθανόν η Καισαρική σου να έχει κανονιστεί από πριν – αυτό που ονομάζουμε προγραμματισμένη ή τακτική Καισαρική. Ο μαιευτήρας σου (ο γιατρός που σε συνεργασία με τις μαίες είναι υπεύθυνος για τη φροντίδα των εγκύων και τον τοκετό) ίσως να σου προτείνει να γεννήσεις με Καισαρική εάν νομίζει ότι θα είναι δύσκολο για εσένα να έχεις ένα φυσιολογικό τοκετό, όπως για παράδειγμα εάν το μωρό σου δεν είναι στη θέση που θα έπρεπε να είναι στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης.

Μερικές φορές, και συνήθως ενώ ο φυσιολογικός τοκετός έχει ήδη ξεκινήσει, είναι πιθανό να κρίνει ο μαιευτήρας σου ότι πρέπει να κάνεις Καισαρική. Αυτή είναι η επείγουσα Καισαρική. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε επειδή ο τοκετός σου εξελίσσεται πολύ αργά είτε επειδή η κατάσταση του μωρού σου χειροτερεύει ή και για τους δύο ανωτέρω λόγους.

Ο μαιευτήρας σου θα συζητήσει μαζί σου τους λόγους για τους οποίους νομίζει ότι χρειάζεται να κάνεις Καισαρική και θα ζητήσει τη συγκατάθεσή σου, προτού προχωρήσει στην επέμβαση.

Είδη αναισθησίας

Υπάρχουν δύο κύρια είδη αναισθησίας.

Α. Στη μια περίπτωση είσαι ξύπνια (περιοχική αναισθησία)

Β. Στην άλλη κοιμάσαι (γενική αναισθησία).

Συνήθως η Καισαρική γίνεται με περιοχική αναισθησία. Αυτό σημαίνει ότι θα είσαι ξύπνια αλλά δε θα αισθάνεσαι τίποτα στο κατώτερο μέρος του σώματός σου. Είναι συνήθως πιο ασφαλής για εσένα και το μωρό σου, και ταυτόχρονα επιτρέπει σε εσένα και το σύντροφό σου να μοιραστείτε την εμπειρία της γέννησης του μωρού σας.

Υπάρχουν τρία είδη Περιοχικής Αναισθησίας:

[1.] Ραχιαία:

Αυτή είναι η μέθοδος που χρησιμοποιείται πιο συχνά. Ενδείκνυται τόσο για προγραμματισμένη όσο και για επείγουσα Καισαρική. Τα νεύρα που μεταφέρουν μηνύματα πόνου και άλλων αισθήσεων από το κάτω μέρος του σώματός σου βρίσκονται προστατευμένα σε ένα σακουλάκι με υγρό στο εσωτερικό της σπονδυλικής σου στήλης. Ο αναισθησιολόγος θα χορηγήσει τοπικό αναισθητικό μέσα σε αυτό το σακουλάκι, χρησιμοποιώντας μια πολύ λεπτή βελόνα. Αυτή η μέθοδος «δουλεύει» γρήγορα και απαιτεί μια μικρή μόνο δόση αναισθητικού.

[2.] Επισκληρίδιος:

Ένα λεπτό πλαστικό σωληνάκι ή καθετηράκι τοποθετείται κοντά στα νεύρα σου στη σπονδυλική σου στήλη, και όποτε χρειάζεται μέσα από αυτό το καθετηράκι χορηγούνται φάρμακα (τοπικά αναισθητικά) που μουδιάζουν τα νεύρα. Η επισκληρίδιος χρησιμοποιείται συχνά για την ανακούφιση από τον πόνο που συνοδεύει το φυσιολογικό τοκετό. Σε αυτήν την περίπτωση χορηγούνται αραιά διαλύματα τοπικού αναισθητικού. Εάν χρειαστεί να κάνεις Καισαρική, τότε ο αναισθησιολόγος σου θα σου χορηγήσει μέσω της επισκληριδίου πιο δυνατό διάλυμα τοπικού αναισθητικού. Με την επισκληρίδιο χρειάζεται μεγαλύτερη δόση τοπικού αναισθητικού σε σχέση με τη ραχιαία, και καθυστερεί πιο πολύ να δράσει.

[3.] Συνδυασμένη ραχιαία-επισκληρίδιος:

Είναι ο συνδυασμός ραχιαίας και επισκληριδίου. Η ραχιαία σε μουδιάζει γρήγορα για την Καισαρική. Η επισκληρίδιος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να χορηγηθεί περισσότερο αναισθητικό αν χρειαστεί, καθώς και αναλγητικά φάρμακα μετά την επέμβαση.

1.Περιοχική αναισθησία κατά την Καισαρική

Εάν γίνει περιοχική αναισθησία, τότε ο πατέρας του παιδιού σου θα μπορεί να παραμείνει μαζί σου στη χειρουργική αίθουσα. Θα του ζητηθεί να παραμείνει καθιστός και να αποφύγει συγκεκριμένες περιοχές της χειρουργικής αίθουσας. Ο λόγος είναι για να ελαττωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης των αποστειρωμένων χειρουργικών εργαλείων. (Εάν πρόκειται να λάβεις γενική αναισθησία θα του ζητηθεί να περιμένει σε ένα άλλο δωμάτιο.)

Διαδικασία:

Αρχικά θα σου ζητηθεί είτε να καθίσεις είτε να ξαπλώσεις στο πλάι, και να κουλουριάσεις την πλάτη σου. Ο αναισθησιολόγος θα καθαρίσει την πλάτη σου με αντισηπτικό υγρό, το οποίο θα αισθανθείς κρύο. Μετά θα βρει ένα κατάλληλο σημείο στο κέντρο του κάτω τμήματος της πλάτης σου και θα σου κάνει μια ένεση με λίγο τοπικό αναισθητικό για να μουδιάσει το δέρμα. Αυτό μερικές φορές προκαλεί μια αίσθηση σαν τσίμπημα ή τσούξιμο για λίγο.

Στη συνέχεια:

Εάν γίνει ραχιαία αναισθησία[1]: Ο αναισθησιολόγος θα τοποθετήσει μια λεπτή βελόνα στη μέση σου. Υπάρχει πιθανότητα να αισθανθείς ένα μούδιασμα σαν ηλεκτρικό σοκ να κατεβαίνει στο ένα πόδι σου. Εάν αυτό συμβεί πρέπει να ενημερώσεις τον αναισθησιολόγο, αλλά είναι πολύ σημαντικό να παραμείνεις ακίνητη την ώρα που ο αναισθησιολόγος κάνει τη ραχιαία ένεση. Όταν η βελόνα θα είναι στη σωστή θέση, ο αναισθησιολόγος θα κάνει την ένεση με το τοπικό αναισθητικό και ένα παυσίπονο φάρμακο και μετά θα αφαιρέσει τη βελόνα. Συνήθως, η όλη διαδικασία διαρκεί μόνο μερικά λεπτά, αλλά εάν είναι δύσκολο να βρεθεί το κατάλληλο σημείο για τη βελόνα, τότε μπορεί να διαρκέσει περισσότερο.

Εάν γίνει επισκληρίδιος[2] ή συνδυασμένης ραχιαίας-επισκληριδίου[3], ο αναισθησιολόγος θα χρησιμοποιήσει μια μεγαλύτερη βελόνα ώστε να μπορέσει να περάσει τον επισκληρίδιο καθετήρα (σωληνάκι) στο χώρο που υπάρχει δίπλα στα νεύρα σου στη σπονδυλική σου στήλη. Όπως και με τη ραχιαία, αυτό μπορεί να προκαλέσει ένα αίσθημα μουδιάσματος ή μικρό ηλεκτρικό σοκ προς τα κάτω στο πόδι σου. Είναι σημαντικό να παραμείνεις ακίνητη τη στιγμή που ο αναισθησιολόγος τοποθετεί την επισκληρίδιο. Όταν ο καθετήρας τοποθετηθεί στη θέση του, η βελόνα θα αφαιρεθεί και δε θα χρειάζεται πια να είσαι ακίνητη.

Θα καταλάβεις πότε η ραχιαία ή η επισκληρίδιος θα αρχίσει να «δουλεύει» όταν αρχίσεις να αισθάνεσαι τα πόδια σου βαριά, ζεστά και μουδιασμένα. Αυτό το μούδιασμα θα εξαπλωθεί σταδιακά προς τα επάνω και πρέπει να φτάσει ως το μέσο του θώρακά σου προτού ξεκινήσει η επέμβαση. Αυτό θα το ελέγξει ο αναισθησιολόγος, ο οποίος μπορεί να σου αλλάξει τη θέση για να βεβαιωθεί ότι η αναισθησία «δουλεύει» καλά. Η πίεσή σου θα μετράται συχνά.

Και ενώ η αναισθησία σου θα εγκαθίσταται, η μαία θα τοποθετήσει έναν ουροκαθετήρα στην κύστη σου έτσι ώστε να την αδειάσει και να παραμείνει άδεια κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Αυτό δε θα πρέπει να σε κάνει να αισθανθείς άβολα. Ένα αίσθημα ναυτίας προκαλείται συχνά λόγω υπότασης. Εάν αυτό συμβεί, ο αναισθησιολόγος μπορεί να το αντιμετωπίσει και θα σου δώσει την κατάλληλη θεραπεία.

Μέχρι να γεννηθεί το μωρό σου μπορεί να σου χορηγηθεί οξυγόνο μέσω μιας διαφανούς πλαστικής μάσκας ώστε να διασφαλιστεί ότι το μωρό σου έχει αρκετό οξυγόνο πριν τη γέννησή του.

2.Γενική αναισθησία

Στην περίπτωση αυτή θα κοιμάσαι κατά τη διάρκεια της Καισαρικής. Η γενική αναισθησία δε χρησιμοποιείται τόσο συχνά στις μέρες μας. Μπορεί να χρειαστεί σε κάποιες περιπτώσεις, όπως εάν η Καισαρική είναι επείγουσα, εάν για κάποιο λόγο η περιοχική αναισθησία δεν είναι κατάλληλη για εσένα ή εάν προτιμάς να κοιμάσαι κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του κάθε είδους αναισθησίας περιγράφονται παρακάτω σε αυτό το φυλλάδιο. Αλλά πρώτα από όλα, είναι χρήσιμο να γνωρίζεις τι συμβαίνει όταν προγραμματίζεσαι για Καισαρική και σου δίνεται μια ημερομηνία για την επέμβασή σου.

Μερικοί από τους λόγους για τους οποίους μπορεί να χρειαστείς γενική αναισθησία είναι οι εξής:

 • Εάν πάσχεις από παθήσεις που επηρεάζουν την πήξη του αίματος είναι προτιμότερο να αποφύγεις την περιοχική αναισθησία.
 • Εάν χρειαστεί να κάνεις επείγουσα Καισαρική, μπορεί να μην υπάρχει αρκετός χρόνος για να γίνει και να δράσει η περιοχική αναισθησία.
 • Εάν έχεις προβλήματα με τη σπονδυλική σου στήλη, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο ή και αδύνατο να γίνει περιοχική αναισθησία.
 • Σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί η ραχιαία ή η επισκληρίδιος να μην είναι εφικτό να γίνουν στο σωστό σημείο, ή μπορεί να μη «δουλεύουν» σωστά.

Οι περισσότερες προετοιμασίες είναι οι ίδιες που γίνονται όπως και για την περιοχική αναισθησία. Παρόλα αυτά, ο σύντροφός σου δεν θα μπορεί να είναι παρών στο χειρουργείο μαζί σου.

Διαδικασία:

Θα σου δοθεί ένα αντιόξινο φάρμακο να πιεις (για να ελαττώσει το οξύ στο στομάχι σου) και μια μαία θα τοποθετήσει έναν ουροκαθετήρα στην ουροδόχο κύστη σου πριν ξεκινήσει η γενική αναισθησία. Ο αναισθησιολόγος θα σου δώσει να αναπνεύσεις οξυγόνο μέσω μιας μάσκας προσώπου για μερικά λεπτά. Όταν ο γυναικολόγος και όλη η χειρουργική ομάδα θα είναι έτοιμοι, ο Αναισθησιολόγος θα σε «κοιμίσει» με φάρμακα αναισθησίας που θα σου δώσει ενδοφλέβια (από το καθετηράκι που έχεις στο χέρι σου και συνδέεται με τον ορό). Αμέσως πριν κοιμηθείς, ο βοηθός του αναισθησιολόγου θα ασκήσει ήπια πίεση στο λαιμό σου. Αυτό γίνεται προληπτικά για να μην περάσουν στους πνεύμονές σου υγρά που φυσιολογικά υπάρχουν στο στομάχι σου. Η γενική αναισθησία «δουλεύει» πολύ γρήγορα.

Όταν κοιμηθείς, ο αναισθησιολόγος θα σε διασωληνώσει, δηλαδή θα τοποθετήσει ένα ειδικό σωληνάκι (ενδοτραχειακός σωλήνας) στον αεραγωγό σου και θα συνδέσει το σωληνάκι αυτό με το αναισθησιολογικό μηχάνημα. Με τον τρόπο αυτό εμποδίζεται η παλινδρόμηση υγρών από το στομάχι σου στους πνεύμονές σου και επιπλέον επιτρέπεται σε έναν αναπνευστήρα να αναπνέει για εσένα. Ο αναισθησιολόγος θα φροντίσει να κοιμάσαι σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης και θα επιτρέψει στο γυναικολόγο να φέρει εις πέρας τη γέννηση του μωρού σου με ασφάλεια. Αλλά δε θα ξέρεις τίποτα από όλα αυτά.

Όταν ξυπνήσεις, μπορεί να αισθάνεσαι πονόλαιμο (από το σωληνάκι που υπήρχε στο λαιμό σου), και μπορεί να πονάς από την επέμβαση. Μπορεί επίσης να αισθάνεσαι ότι θες να κοιμηθείς και ίσως ναυτία και τάση για εμετό για λίγο, αλλά γρήγορα θα επιστρέψεις στη φυσιολογική σου κατάσταση. Θα μεταφερθείς στο χώρο της ανάνηψης όπου θα συναντήσεις το σύντροφό σου και το μωρό σου.

Πλεονεκτήματα της περιοχικής αναισθησίας σε σχέση με τη γενική αναισθησία:

 •  Η ραχιαία και η επισκληρίδιος είναι συνήθως πιο ασφαλείς μέθοδοι αναισθησίας τόσο για εσένα όσο και για το μωρό σου.
 • ∆ίνουν τη δυνατότητα σε εσένα και το σύντροφό σου να μοιραστείτε την εμπειρία της γέννησης του μωρού σας.
 • ∆ε θα αισθάνεσαι ότι θες να κοιμηθείς μετά το τέλος της επέμβασης.
 • Θα μπορείς να κρατήσεις στην αγκαλιά σου και να ταΐσεις το μωρό σου όσο το δυνατό συντομότερα.
 • Η ανακούφιση από τον πόνο θα είναι πολύ καλή μετά το τέλος της επέμβασης.
 • Το μωρό σου θα είναι πιο ζωηρό όταν γεννηθεί.

Μειονεκτήματα της περιοχικής αναισθησίας σε σχέση με τη γενική αναισθησία:

 • Η ραχιαία και η επισκληρίδιος μπορεί να προκαλέσουν υπόταση, που όμως αντιμετωπίζεται εύκολα.
 • Σε γενικές γραμμές, δε δρουν τόσο γρήγορα όσο η γενική αναισθησία, και απαιτούν περισσότερο χρόνο για να δράσουν πλήρως και να είσαι έτοιμη για την επέμβαση.
 • Μερικές γυναίκες αισθάνονται μια «τρεμούλα».
 • Αν και σπάνιο, μπορεί να χρειαστείς γενική αναισθησία στην περίπτωση που η ραχιαία ή η επισκληρίδιος δε «δουλεύουν» ικανοποιητικά.
 • Περίπου 4 στις 10 γυναίκες με επισκληρίδιο και 2 στις 10 γυναίκες με ραχιαία μπορεί να νοιώσουν μια μικρή ευαισθησία στη μέση στο σημείο της ένεσης. Αν και σπάνιο, αυτή η ευαισθησία μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες ή και μήνες.

Κίνδυνοι που σχετίζονται με την επισκληρίδιο ή τη ραχιαία

Είδος κινδύνου  Πόσο συχνά συμβαίνει;  Πόσο συχνό είναι;
Σημαντική πτώση της αρτηριακής πίεσης 1 στις 5 γυναίκες (ραχιαία)

1 στις 50 γυναίκες (επισκληρίδιος)

Συχνά

Περιστασιακά

Μη αποτελεσματικό σε

περίπτωση Καισαρικής, με

αποτέλεσμα τη χορήγηση

γενικής αναισθησίας

1 στις 20 γυναίκες

(επισκληρίδιος)

1 στις 100 γυναίκες

(ραχιαία)

Μερικές φορές

 

Περιστασιακά

Σοβαρός πονοκέφαλος 1 στις 100 γυναίκες

(επισκληρίδιος)

1 στις 500 γυναίκες

(ραχιαία)

Ασυνήθιστο

 

Ασυνήθιστο

Τραυματισμός ενός ή

περισσοτέρων νεύρων

(μούδιασμα ή αδυναμία των

κάτω άκρων)

Με διάρκεια μεγαλύτερη των

6 μηνών

Προσωρινή βλάβη – 1 στις

1,000 γυναίκες

Μόνιμη βλάβη – 1 στις

13,000 γυναίκες

Σπάνιο

 

 

Σπάνιο

Επισκληρίδιο απόστημα

(μόλυνση)

1 στις 50,000 γυναίκες Πολύ σπάνιο
Μηνιγγίτιδα 1 στις 100,000 γυναίκες Πολύ σπάνιο
Επισκληρίδιο αιμάτωμα 1 στις 170,000 γυναίκες Πολύ σπάνιο
Απώλεια αισθήσεων 1 στις 5,000 γυναίκες Σπάνιο
Σοβαρός τραυματισμός,

συμπεριλαμβανομένης της

παράλυσης

1 στις 250,000 γυναίκες Εξαιρετικά σπάνιο

* Απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

 

Δείτε Επίσης

γέννα με καισαρική

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διαδικασία μιας γέννας με καισαρική

Περίπου ένα στα πέντε μωρά γεννιούνται με Καισαρική τομή. Τα δύο τρίτα αυτών των Καισαρικών …

error: