Αρχική / Μητρότητα / Νέα Μαμά / 6 συμπτώματα που υπογραμμίζουν την επιλόχεια κατάθλιψη

6 συμπτώματα που υπογραμμίζουν την επιλόχεια κατάθλιψη

επιλόχειος κατάθλιψη

Μπορεί μια μάνα να μην θέλει το νεογέννητο παιδί της; Να μην θέλει να το ακούει, να το βλέπει, να το φροντίζει; «Μα αυτό είναι ΠΑΡΑΛΟΓΟ», θα έλεγε κανείς!!! Και όμως δεν είναι…

Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι ασθένεια και είναι συχνότατη. Οι παγκόσμιες στατιστικές μιλούν για 1 στις 10 γυναίκες , πολλές φορές το ποσοστό αυτό όμως είναι πολύ μεγαλύτερο.

Δες ακόμα:

Η σημαντική προειδοποίηση μετά από τραγικό περιστατικό: «Μην αφήνετε τα βρέφη σας αφύλακτα ούτε λεπτό»

Δεν υπάρχουν «Τέλειες» μαμάδες. Υπάρχουν όμως μαμάδες που κάθε μέρα δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό!!

Πάρτε τα βρέφη σας αγκαλιά!!

40 συμβουλές για τις πρώτες 40 ημέρες με το μωρό στο σπίτι

Πώς η μητρότητα αλλάζει τον εγκέφαλο της γυναίκας

6 λόγοι που η λεχώνα χρειάζεται φροντίδα και ξεκούραση

Εγκυμοσύνη: Η επιλόχεια κατάθλιψη και η θέση του πατέρα

Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι ένα είδος κλινικής κατάθλιψης η οποία μπορεί να επηρεάσει τις γυναίκες και λιγότερο συχνά τους άντρες μετά από τη γέννηση ενός παιδιού. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η επιλόχεια κατάθλιψη επηρεάζει >10% των γυναικών, ενώ μόνο μία στις τέσσερις περιπτώσεις διαγιγνώσκεται από τους ιατρούς και αντιμετωπίζεται.

Τα αίτια της επιλόχειου κατάθλιψης είναι κυρίως ορμονολογικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Τι ρόλο παίζουν οι ορμόνες στην ψυχολογία μιας γυναίκας ; Σημαντικό. Το γυναικείο σώμα αμέσως μετά τον τοκετό υφίσταται τρομακτικές ορμονικές μεταβολές, οι οποίες δε θα ήταν δυνατό να μην επιδράσουν στην ψυχολογία της μητέρας.

Σημαντικό όμως ρόλο παίζουν και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες. Ιδίως εάν μιλάμε για το πρώτο παιδί, η ζωή εντός του σπιτιού αλλάζει δραματικά. Άγχος, πίεση, εκνευρισμός, αϋπνία, κόπωση όλο το 24ωρο, ανασφάλεια για την προγεννητική φροντίδα του νεογνού. Τι παραπάνω χρειάζεται ένας άνθρωπος για να εξωθηθεί στα όριά του;

*Γράφει ο Γεώργιος Χαρίτος, Ειδικός Παιδίατρος. Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο αντικείμενο της Παιδιατρικής Πνευμονολογίας. Με εμπειρία στα χρόνια αναπνευστικά προβλήματα και διαταραχές ύπνου παιδιών.

Με τη γέννηση του παιδιού και την επιστροφή στο σπίτι, το βάρος, συχνά, συχνά πέφτει ΟΛΟ επάνω στη γυναίκα. Ο πατέρας στέκεται ένα ή και πολύ περισσότερα βήματα πίσω, νιώθει και ο ίδιος σαστισμένος και συχνά «δεν τα καταφέρνει» με το τάισμα, το μπάνιο, την αλλαγή της πάνας του μωρού.

Οι γιαγιάδες από την άλλη, συχνά είναι κοντά στην μητέρα. Η στάση τους όμως πολλές φόρες είναι επικριτική και παρεμβατική και καταφέρνουν να πολλαπλασιάσουν το άγχος της μητέρας και τον εκνευρισμό της.

Η νέα μητέρα λοιπόν, είναι μέρες που αισθάνεται «αβοήθητη» , κουρασμένη, πως δεν θα τα βγάλει πέρα. Η βοήθεια από τον σύζυγο είναι ανεπαρκής, η γιαγιά παρεμβαίνει και το ίδιο της το μωρό δείχνει να της ζητά ολοένα και περισσότερα.

Δυστυχώς οι νέες μητέρες από ενοχή, «καταπιέζουν» τα αρνητικά συναισθήματα τους, με αποτέλεσμα να μην επιτρέπουν στο περιβάλλον τους να «διαγνώσει» την ψυχική τους κατάσταση.

Συμπτώματα επιλόχειου κατάθλιψης:

1.Η μητέρα δε θέλει το παιδί. «Πάρτε το λίγο να ηρεμήσω», παραιτείται πολλές φορές από την φροντίδα του, το αφήνει πλήρως στην γιαγιά.

2.Η μητέρα αδιαφορεί για το παιδί. «Άστο να κλαίει, μόλις το τάισα και το άλλαξα»…

3.Η μητέρα είναι ενίοτε επιθετική προς το παιδί. Του βάζει τις φωνές, το ταρακουνά : «Πάψε επιτέλους, τι άλλο θες?!»

4.Η μητέρα παραμελεί τον εαυτό της. Κάνει μπάνιο σποραδικά, δεν αλλάζει ρούχα, κυκλοφορεί στο σπίτι με το ίδιο νυχτικό για μέρες, δεν     καλλωπίζεται ποτέ, δεν χτενίζει καν τα μαλλιά της, δεν πλένει το πρόσωπό της, τα δόντια της, αποφεύγει να κοιτάξει τον καθρέφτη.

5.Η μητέρα μοιάζει να είναι αφηρημένη. Δεν θυμάται αν τάισε το παιδί, πότε αυτό ενεργήθηκε, αν έκανε αποστείρωση. Ξεχνά να φάει ακόμη και η ίδια, ξεχνά πράγματα που μόλις συζήτησε.

6.Η μητέρα είναι κυκλοθυμική. Κλαίει, συνήθως, για ώρες ολόκληρες, κλείνεται στον εαυτό της, αισθάνεται ντροπή για όλα όσα της συμβαίνουν, δεν τα κατανοεί καν, νευριάζει με πράγματα που προηγουμένως δεν την ενοχλούσαν ποτέ (γιατί η τηλεόραση είναι ανοικτή, γιατί δεν έχουμε κρύο νερό στο ψυγείο, γιατί αργεί ο θερμοσίφωνας να ζεστάνει το νερό). Συχνά, η έκφραση της γλυκαίνει  παρουσία του μωρού, αλλά και πάλι μπορεί να ξεσπάσει αψυχολόγητα ανά πάσα στιγμή.

Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι υπόθεση όλων. Για το λόγο αυτό, η ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ λειτουργεί τη Τηλεφωνική Γραμμή Υποστήριξης της Ψυχικής Υγείας της Εγκύου και της Νέας Μητέρας – 210-9319054 –  από Δευτέρα έως Παρασκευή, 9:00 π.μ – 9.00 μ.μ, η οποία στελεχώνεται από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας (ψυχολόγους και μαίες).

Αν αναγνωρίσατε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα στον εαυτό σας, στην σύζυγό σας, στην κόρη σας που μόλις έγινε μητέρα, ΜΗΝ ΔΙΣΤΑΖΕΤΕ να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον ειδικό. Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι απολύτως αντιμετωπίσιμη.

Να μην ξεχνάτε να φροντίζετε τον εαυτό σας. Είναι ο μόνος τρόπος για να φροντίσετε ακόμη καλύτερα και το νεογέννητο μωρό σας. Να είστε καλά !

Απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη έγκριση του mommyandthecity.gr

Δείτε Επίσης

μαμά

8 πράγματα που χρειάζεται κάθε μαμά!!

Αυτά είναι τα 8 πράγματα που χρειάζεται μια μαμά που έχει μάθει να δίνει απλόχερα …

error: