Αρχική / Μητρότητα / Εγκυμοσύνη / 9 μήνες: Αυτές είναι οι φυσιολογικές μεταβολές που θα παρατηρήσετε στο σώμα σας

9 μήνες: Αυτές είναι οι φυσιολογικές μεταβολές που θα παρατηρήσετε στο σώμα σας

v-bac

Κατά τη διάρκεια των 9 μηνών κύησης στο σώμα της εγκύου συμβαίνουν πολλές αλλαγές που αποσκοπούν:

  • στη φυσιολογική έκβαση της εγκυμοσύνης
  • στη ρύθμιση του μεταβολισμού της εγκύου
  • στη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου
  • στην προετοιμασία της μητέρας για τον τοκετό και το θηλασμό

Δες ακόμα:

9 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις αν σκέφτεσαι να μείνεις έγκυος

Πώς η φωνή της μητέρας κατά την κύηση επηρεάζει το κλάμα του νεογέννητου μωρού της

Η αντίληψη των Εμβρυϊκών κινήσεων από τη μητέρα. Σημάδια ανησυχίας

Τα 15 πιο συχνά μικροπροβλήματα κατά την κύηση και οδηγίες πώς να τα αντιμετωπίσετε

Πού οφείλεται το οίδημα κατά την εγκυμοσύνη; Τι να προσέχει η εγκυμονούσα. Τι να αποφεύγει

Από την πρώτη στιγμή κιόλας, που το έμβρυο εμφυτεύεται στη μήτρα, αρχίζουν να συμβαίνουν εκπληκτικές αλλαγές στο σώμα σας. Τα όργανά σας αρχίζουν να εργάζονται εντατικά με ένα και μοναδικό σκοπό: να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του εμβρύου που φιλοξενείτε. Οι σαράντα εβδομάδες της εγκυμοσύνης διαιρούνται σε τρία τρίμηνα, με διαφορετικά μεταξύ τους χαρακτηριστικά. Τις πρώτες 12 εβδομάδες, οι αλλαγές στο σώμα σας δεν είναι εμφανείς, περνούν σχεδόν απαρατήρητες. Κι όμως, το έμβρυο έχει αναπτύξει όλα του τα όργανα: καρδιά, εγκέφαλο και άκρα σε μικρογραφία.

Τα βασικά χαρακτηριστικά που συναντάμε σε όλη την διάρκεια της κύησης συνοψίζονται σε 6 βασικές μεταβολές: α)Αύξηση της θερμοκρασίας στούς 37-37,2οC σε όλη την διάρκεια της κύηση. β)Μείωση της αρτηριακής πίεσης τα δύο πρώτα τρίμηνα και επαναφορά της στα φυσιολογικά στο τελευταίο τρίμηνο. γ)Αύξηση του βασικού μεταβολισμού επομένως και αύξηση της όρεξης για να καλυφθούν οι αυξημένες μεταβολικές ανάγκες κυρίως του εμβρύου. δ)Συνεχής μείωση του αιματοκρίτη λόγω αύξησης του όγκου των κυκλοφορούντων υγρών στην κυκλοφορία της μητέρας. ε)Αύξηση του βάρους κατα μέσο όρο 1-1,5 κιλό/μήνα. ε) Λόγω της αύξησης του κυκλοφορούντος όγκου υγρών, το κυκλοφορικό σύστημα πιέζεται. Έτσι κρίνεται απαραίτητη η καρδιολογική εξέταση – καρδιογράφημα στην αρχή της κύησης.

Αναλυτικά οι μεταβολές στο σώμα της εγκυμονούσας που αφορούν τόσο το λειτουργικό όσο και το ανατομικό της σύστημα είναι:

Ανατομικές μεταβολές

Στη μήτρα η οποία μεταβάλλεται έτσι ώστε να φιλοξενήσει το έμβρυο και να προετοιμαστεί για τον τοκετό. Οι αλλαγές που παρατηρούνται στη μήτρα είναι:

• Υπερπλασία μυομητρίου

• Υπερβολική αύξηση αιμάτωσης

• Διάταση μητριαίων και ωοθηκικών αρτηριών και φλεβών

Στο τράχηλο. Ο τράχηλος υπερτρέφεται, αποκτά μια πιο μαλακή σύσταση, αυξάνεται το μέγεθος των αδένων του, ενώ το τραχηλικό στόμιο διατηρείται ανέπαφο κάτι που εξασφαλίζει την ασφάλεια του εμβρύου.

Στο Κόλπο και στο αιδοίο, αυξάνεται η αιμάτωση της περιοχής, η σύσταση του κολπικού τοιχώματος και του αιδοίου καθίσταται πιο μαλακή και ελαστική, παρατηρείται κολπική υπερέκκριση κάτι που εξασφαλίζει όξινο περιβάλλον και ως εκ τούτου προστασία από λοιμώξεις.

Μαστοί η αυξημένη έκκριση της προγεστερόνης οδηγεί σε υπερπλασία του εκκριτικού επιθηλίου των λοβίων του μαστού και αυξημένη ευαισθησία στο άγγιγμα σε αρχικά στάδια. Επίσης παρατηρείται αυξημένη αιμάτωση της περιοχής. Κατά τη 12η εβδομάδα αρχίζει να εκκρίνεται ένα διαυγές υγρό ιδιαίτερα μετά από πίεση που προς το τέλος της εγκυμοσύνης η έκκριση είναι πιο έντονη, το χρώμα είναι κιτρινωπό και η σύσταση κρεμώδης, ονομάζεται πύαρ (νερό, λίπος, λευκώματα, NaCl, αδενικά κύτταρα που περιέχουν λίπος).

Επίσης η αύξηση του μεγέθους μαστών οδηγεί σε διάταση δέρματος που συχνά οδηγεί σε ρήξη ελαστικών ινών και εμφάνιση υποδερμικών ραβδώσεων.

Κοιλιακό τοίχωμα. Παρατηρείται διάταση των κοιλιακών μυών λόγω αύξησης μεγέθους της μήτρας. Επίσης το δέρμα της περιοχής διατείνεται και αποτέλεσμα συχνά να κάνουν την εμφάνισης τους υποδερμικές ραβδώσεις.

Πυελικοί σύνδεσμοι και αρθρώσεις. Παρατηρείται υπεραιμία που οδηγεί σε χαλάρωση και ελαφρώς αυξημένη κινητικότητα συνδέσμων και αρθρώσεων

Αν χαλάρωση είναι ιδιαίτερα αυξημένη (ηβική σύμφυση) παρατηρούνται δυσκολίες στο περπάτημα

Λειτουργικές μεταβολές

Αναπνευστικό σύστημα. Αυξάνονται οι ανάγκες σε οξυγόνο καθώς, αυξάνεται ο μεταβολικός ρυθμός και οι ανάγκες για περισσότεροι οξυγόνο στους ιστούς της μήτρας και του μαστού. Επίσης παρατηρείται μετατόπιση του διαφράγματος προς τα πάνω και η θωρακική αναπνοή αντικαθιστά την κοιλιακή. Η έγκυος παίρνει πιο βαθιές αναπνοές αλλά ελάχιστα αυξάνει τον ρυθμό αναπνοής.

Πεπτικό σύστημα. Παρατηρείται μείωση της κινητικότητας του λεπτού εντέρου κάτι που οδηγεί σε καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών επίσης παρατηρείται μείωση της οξύτητας του στομάχου και χαλάρωση λείων μυϊκών ινών του οισοφαγικού σφικτήρα κατάσταση που δημιουργεί συχνά οπισθοστερνικό καύσο. Ακόμη μειώνεται ο χρόνος κένωσης της χοληδόχου κύστης που σε συνδυασμός με μία υπερχοληστερολαιμία μπορεί να οδηγήσει σε χολολιθίαση. Επίσης λόγω της μειωμένη κινητικότητα παρατηρείται δυσκοιλιότητα

Καρδιαγγειακό σύστημα Αυξάνεται η καρδιακή παροχή. Παρατηρείται ελαφρά υπερτροφία της καρδιάς λόγω αύξησης του όγκου του αίματος και του έργου της καρδιάς. Η καρδιά μετατοπίζεται προς τα πάνω και αριστερά λόγω μετατόπισης του διαφράγματος. Παρόλα αυτά η αρτηριακή πίεση παραμένει σε φυσιολογικά όρια καθώς πέφτουν οι περιφερειακές αντιστάσεις. Επίσης μπορεί να παρατηρηθεί το Σύνδρομο της κάτω κοίλης φλέβας (μείωση της ποσότητας του αίματος που επιστρέφει στην καρδιά) που οδηγεί σε μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Αιμοποιητικό σύστημα. Ο όγκος πλάσματος αυξάνει προς το τέλος του 1ου τριμήνου και κατά την 34η εβδομάδα είναι κατά 40% μεγαλύτερος. Η διαθεσιμότητα θρεπτικών υλικών πρέπει να ακολουθήσει τον ρυθμό αύξησης του όγκου του αίματος. Η παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων αυξάνεται επομένως αυξάνεται ημεταφορά οξυγόνου. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας το κατώτερο φυσιολογικό επίπεδο αιμοσφαιρίνης στην εγκυμοσύνη ορίζονται τα 10,5 g/dl

Ουροποιητικό σύστημα. Το ουροποιητικό σύστημα προσαρμόζεται προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες μεταβολικές και κυκλοφορικές απαιτήσεις του σώματος της μητέρας. Οι αλλαγές στη νεφρική λειτουργία προκαλούνται λόγω των ορμονών της κύησης, της αύξησης του όγκου του αίματος και της διαιτητικής πρόσληψης. Επίσης αυξάνεται η ροή του αίματος στον νεφρό και η σπειραματική διήθηση. Από την άλλη η διούρηση παραμένει φυσιολογική λόγω της αυξημένης επαναρρόφης νερού και ηλεκτρολυτών. Επίσης παρατηρείται μειωμένη κινητικότητα ουρητήρων και αυτό οδηγεί σε Βακτηριουρία. Επίσης αυξάνεται η αποβολή γλυκόζης , αμινοξέων, υδατοδιαλυτών βιταμινών εξαιτίας της αδυναμίας των νεφρών να τα επαναρροφήσουν πλήρως. Ακόμη παρατηρείται συχνοουρία σε αρχικά στάδια. (δράση προγεστερόνης, πίεση μήτρας σε ουροδόχο.κύστη)

Ορμονική λειτουργία. Κατά την διάρκεια της κύησης έχουμε μεταβολή στην έκκριση των ορμονών επίσης μεταβάλλονται οι μηχανισμοί παλίνδρομης αλληλορύθμισης. Η Προγεστερόνη οδηγεί σε χαλάρωση των λείων μυϊκών ινών της μήτρας & στο έντερο κάτι που οδηγεί σε καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών αλλά και δυσκοιλιότητα, τα αυξημένα επίπεδα της προγεστερόνης οδηγούν επίσης σε αυξημένη εναπόθεση λίπους στο σώμα της εγκύου κάτι το οποίο είναι απαραίτητο για τον θηλασμό. Τα Οιστρογόνα ευθύνονται για την ανάπτυξη και τον έλεγχο της λειτουργίας της μήτρας, την χαλάρωση του συνδετικού ιστού προκειμένουνα διευκολυνθεί το τοκετός και την κατακράτηση υγρών που έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση οιδήματος στα άκρα.

Σωματικό βάρος . Η αύξηση του βάρους σε μία φυσιολογική εγκυμοσύνη θα πρέπει να κυμαίνεται από 10-17 κιλά με μέσο όρο τα 12. Πιο κάτω θα δείτε σε τι αφορά η αύξηση του σωματικού βάρους της εγκύου.

Έμβρυο 3,5 Kg
Πλακούντας 0,5 Kg
Αμνιακό υγρό 1,0 Kg
Μήτρα 0,5 Kg
Αύξηση όγκου πλάσματος 1,5 Kg
Μαστοί 1,0 Kg
Εξωκυττάριο υγρό 2,0 Kg
Εναπόθεση λίπους & πρωτεϊνών 2,0 Kg

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

 

Δείτε Επίσης

πλακούντας

Πλακούντας: Ένας εκπληκτικός μηχανισμός και ο καθοριστικός του ρόλος στην ανάπτυξη του εμβρύου

Ο ρόλος του πλακούντα είναι καθοριστικός για την ανάπτυξη του εμβρύου. Είναι ένας εκπληκτικός μηχανισμός, …

error: