Αρχική / Must See / Συστάσεις για εγκυμονούσες, βρέφη, παιδιά και ευπαθείς ομάδες για την εποχική γρίπη

Συστάσεις για εγκυμονούσες, βρέφη, παιδιά και ευπαθείς ομάδες για την εποχική γρίπη

γρίπη

Με βάση τα δεδομένα των τελευταίων περιόδων εποχικής γρίπης στη χώρα μας, φαίνεται ότι η επιδημιολογία του νοσήματος, μετά την πανδημία του 2009,  έχει πλέον αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της συνήθους εποχικής έξαρσης, και ειδικότερα:

α) το επιδημικό κύμα συμβαίνει μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου,

β) η κορύφωση της δραστηριότητας συμβαίνει μεταξύ Φεβρουαρίου-Μαρτίου,

γ) κυκλοφορούν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο ποσοστό όλα τα  στελέχη γρίπης [Α(Η1Ν1)pdm09, Α(Η3Ν2) και Β]

Δες ακόμα:

Λαρυγγίτιδα σε παιδιά: «Όταν το σκυλάκι γαβγίζει από το παιδικό δωμάτιο…»

Πώς να θωρακίσετε τον παιδικό οργανισμό από τις ιώσεις: Μύθοι και Αλήθειες

Οδηγίες για γονείς με βρέφη και νήπια: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη βρογχιολίτιδα

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη:

  • βρέφη
  • μικρά παιδιά
  • έγκυες γυναίκες
  • ηλικιωμένοι (6ο+)
  • άτομα με με χρόνια νοσήματα (πχ χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού και καρδιαγγειακού συστήματος, νευρολογικά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη κλπ)

Στην Ελλάδα, εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται  κατά τους χειμερινούς μήνες. Ξεκινούν από τον Οκτώβριο, το επιδημικό κύμα συμβαίνει μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, κορυφώνεται μεταξύ Φεβρουαρίου-Μαρτίου και διαρκεί έως τον Απρίλιο).

Την περίοδο γρίπης 2015-2016 το επιδημικό κύμα της γρίπης ξεκίνησε την 1η εβδομάδα του Ιανουαρίου (4-10 Ιανουαρίου 2016), κορυφώθηκε μεταξύ 1–7 Φεβρουαρίου και επανήλθε σε χαμηλότερα επίπεδα μεταξύ 29 Φεβρουαρίου – 6 Μαρτίου 2016,  συνεχίζοντας σε χαμηλά επίπεδα τις επόμενες εβδομάδες μέχρι το τέλος της περιόδου επιτήρησης. Κατά την περίοδο αυτή καταγράφηκαν 435 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 408 νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ. Από αυτούς οι 242 ήταν άνδρες και οι 166 γυναίκες.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία, κυρίως στα άτομα με παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, ανεξαρτήτως του ιστορικού εμβολιασμού, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.

1. Πόσο σοβαρή είναι η εποχική γρίπη;

Η εποχική γρίπη μπορεί να προσβάλλει οποιοδήποτε άτομο. Όμως τα άτομα που ανήκουν στις παραπάνω ομάδες υψηλού κινδύνου, είναι ιδιαίτερα ευπαθή, μπορεί να νοσήσουν σοβαρά και να εμφανίσουν επιπλοκές.

2. Πώς μεταδίδεται η γρίπη;

Η γρίπη μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο με τα σταγονίδια που μεταφέρονται με το βήχα και το φτέρνισμα ή με την άμεση επαφή με μολυσμένα άτομα ή μολυσμένες επιφάνειες.

3. Πώς μπορεί κάποιος να προφυλαχθεί από την εποχική γρίπη;

Ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός. Επιπλέον συστήνεται η συστηματική και αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής όπως:

• το συχνό πλύσιμο των χεριών

• η κάλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντηλο όταν βήχουμε η φτερνιζόμαστε

• η αποφυγή επαφής των χεριών με το στόμα, τη μύτη και τα μάτια

• η αποφυγή επαφής με άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης

• η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους

4. Από ποια στελέχη γρίπης προστατεύει το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το εμβόλιο της εποχικής γρίπης για την εμβολιαστική περίοδο 2016-2017 προστατεύει από ιούς γρίπης τύπου Α (Η1Ν1, Η3Ν2) και τύπου Β

5. Ποια είναι η καλύτερη περίοδος για τον εμβολιασμό;

Η καλύτερη περίοδος για τον εμβολιασμό είναι Οκτώβριος – Νοέμβριος κάθε έτους. Σε περίπτωση που δε γίνει την περίοδο αυτή, μπορεί να γίνει όλο το διάστημα που υπάρχουν κρούσματα γρίπης στην κοινότητα.

6. Πόσο αποτελεσματικό είναι το αντιγριπικό εμβόλιο;

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι 70% – 90%. Ο εμβολιασμός είναι αποτελεσματικός όταν επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

7. Πόσο ασφαλές είναι το αντιγριπικό εμβόλιο;

Το εμβόλιο είναι ασφαλές και καλά ανεκτό. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι: τοπικός ερεθισμός στο σημείο της ένεσης, κεφαλαλγία, αίσθημα κόπωσης, μυαλγίες, αρθραλγίες και πυρετός.

8. Είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός των εγκύων;

Το αντιγριπικό εμβόλιο:

• είναι ασφαλές

• μπορεί να γίνει όλη τη διάρκεια της κύησης

• συμβάλει στην πρόληψη του πρόωρου τοκετού

• προστατεύει το μωρό σας πριν και έως 6 μήνες μετά τη γέννησή του

9. Πως αντιμετωπίζεται η γρίπη

Συνήθως χορηγούνται αντιπυρετικά σε συνδυασμό με ενυδάτωση. Ωστόσο, υπάρχουν και αντιιικά φάρμακα, τα οποία συμβάλλουν ώστε να γίνει ηπιότερη η ασθένεια και περιορίζουν την πιθανή εμφάνιση επιπλοκών. Για να είναι όμως αποτελεσματική η αντιιική προστασία, θα πρέπει η θεραπεία να ξεκινήσει μέσα στις δύο πρώτες μέρες των συμπτωμάτων.

10. Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η οριστική απάντηση για το αν πρόκειται για τον ιό της γρίπης τύπου Α και συγκεκριμένα για τον Η1Ν1 γίνεται με μοριακή ανίχνευση με Real Time-PCR.

Ορισμός  Γριπώδους Συνδρομής – ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

   

Τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συστηματικά συμπτώματα:

 

Τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα από το αναπνευστικό

 

Αιφνίδια έναρξη

συμπτωμάτων 

ΚΑΙ – Καταβολή ΚΑΙ – Πονόλαιμος
  – Κεφαλαλγία – Δύσπνοια
  – Μυαλγίες – Βήχας
  – Πυρετός

* Απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

 

Δείτε Επίσης

εξετάσεις παιδιού

Τι εξετάσεις περιλαμβάνει ο περιοδικός προληπτικός παιδιατρικός έλεγχος

Από την στιγμή που θα έρθει το μωρό στον κόσμο συστήνεται να το πηγαίνετε στον …

error: