Αρχική / Μητρότητα / Εγκυμοσύνη / Υπέρηχος δείχνει ότι τα έμβρυα αντιδρούν στο άκουσμα της μουσικής, από τη 16η κιόλας εβδομάδα [video, pics]

Υπέρηχος δείχνει ότι τα έμβρυα αντιδρούν στο άκουσμα της μουσικής, από τη 16η κιόλας εβδομάδα [video, pics]

έμβρυο και μουσική

Μέχρι πρόσφατα, υπήρχε η αντίληψη πως τα έμβρυα μπορούσαν να ακούσουν ήχους από την 18η εβδομάδα κύησης και μετά. Μια μελέτη όμως, που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Marques στη Βαρκελώνη, ήρθε να μας δείξει, για πρώτη φορά, πως τα έμβρυα μπορούν να ακούσουν από τη 16η κιόλας εβδομάδα.

Κι όχι απλά μόνο μπορούν να ακούσουν αλλά ανταποκρίνονται κιόλας σε αυτούς τους ήχους, κινώντας το κεφάλι, το σώμα, το στόμα αλλά και τη γλώσσα τους.

Δες ακόμα:

Πώς η φωνή της μητέρας κατά την κύηση επηρεάζει το κλάμα του νεογέννητου μωρού της

Η ενδομήτρια ζωή του εμβρύου και η σχέση του με τη μητέρα του

30η εβδομάδα κύησης: Γιατί το μωρό μου κλωτσάει κάθε φορά που ξαπλώνω;

Τι κάνουν τα μωρά στη μήτρα; 4D υπερηχογράφημα δείχνει ένα μωρό να τρώει, να κλαίει , να φτερνίζεται

Εγκυμοσύνη: Η μαγική επίδραση της φωνής της μητέρας και της μουσικής στο έμβρυο

Τι μαθαίνει το μωρό στη μήτρα ακούγοντας τη μαμά του

Τι βλέπει το μωρό μέσα στη μήτρα;

Μέχρι πρότινος, ήταν ευρέως αποδεκτό πως τα αυτιά ενός εμβρύου έχουν αναπτυχθεί πλήρως κατά την 16 εβδομάδα, αλλά οι επιστήμονες πίστευαν πως το έμβρυο δεν μπορεί να συλλάβει ήχους πριν την 18η εβδομάδα κύησης, το νωρίτερο, με συνηθέστερο διάστημα αυτό κοντά στην 26η εβδομάδα κύησης.

Η Dr Marisa Lopez-Teijon, επικεφαλής της συγκεκριμένης μελέτης, αναφέρει πως τα έμβρυα αντέδρασαν στη μουσική που άκουγαν, κουνώντας το στόμα και τη γλώσσα τους, σαν να προσπαθούν να μιλήσουν ή να τραγουδήσουν, από τη 16η εβδομάδα. 

Η μουσική μεταδόθηκε στα έμβρυα μέσω ενός μικροφώνου, το οποίο τοποθετήθηκε, σε κάποιες περιπτώσεις, στην κοιλιακή χώρα της μητέρας και σε άλλες, ενδοκολπικά. Στη δεύτερη περίπτωση, η συγκεκριμένη τεχνική εκτιμάται πως μπορεί να φανεί χρήσιμη στην ανίχνευση πιθανής κωφότητας των εμβρύων, σε πρώιμο στάδιο, για να χρησιμοποιούν στη συνέχεια οι κατάλληλες μέθοδοι, που μπορούν να ενεργοποιήσουν ερεθίσματα και να βοηθήσουν το έμβρυο.

Στο άκουσμα τη μουσικής τα έμβρυα ανταποκρίνονται με κινήσεις παρόμοιες με αυτές την παραγωγής φωνών και ήχων οι οποίες αποτελούν το πρώτο στάδιο πριν το μωρό αρχίσει να μιλά και να τραγουδά. Η αντίδραση ήταν διαφορετική σε κάθε έμβρυο με αντίστοιχα και διαφορετική ανταπόκριση κάθε φορά που επαναλαμβανόταν η μουσική. Το 50% περίπου των εμβρύων αντιδρούσαν με άνοιγμα του στόματος και βγάλσιμο της γλώσσας όσο περισσότερο μπορούσαν.

Το πείραμα έγινε σε γυναίκες που βρισκόταν μεταξύ της 14ης και 39ης εβδομάδας κύησης. Κατά τη διάρκεια του μουσικού κομματιού οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τον υπέρηχο για να καταγράψουν τις αντιδράσεις των εμβρύων. Η μουσική μελωδία που χρησιμοποιήθηκε ήταν του Johann Sebastian Bach, Partita in A Minor.

The foetus's were all played Johann Sebastian Bach's Partita in A Minor. When exposed to sound emitted via the intravaginal device, 87 per cent of foetuses reacted with head and limb movements

Οι επιστήμονες παρατήρησαν πως ενώ τα έμβρυα αντιδρούσαν στο άκουσμα της μουσικής δεν αντιδρούσαν καθόλου σε απλές δονήσεις ήχων, οι οποίες ομοιάζουν με τους ήχους μιας δυνατής συζήτησης. Οι επιστήμονες υποθέτουν πως σε κάθε περίπτωση ενεργοποιούνται διαφορετικά σημεία του εγκεφάλου.

Επίσης, ο υπέρηχος έδειξε πως πριν ξεκινήσει η μουσική το 45% περίπου των εμβρύων κινούσαν το κεφάλι και το σώμα τους, ενώ το 30% κινούσαν το στόμα ή τη γλώσσα τους και μόνο το 10% έβγαζε τη γλώσσα από το στόμα.

Με την έναρξη της μουσικής και την είσοδο του μικροφώνου ενδοκολπικά, το 87% των εμβρύων άρχιζαν να κινούν το κεφάλι και τα μέλη τους σώματός τους και το 50% άνοιγε το στόμα και έβγαζε τη γλώσσα όσο περισσότερο μπορούσε. Οι κινήσεις τους στόματος και της γλώσσας σταματούσαν μόλις σταματούσε η μουσική.

Αντίστοιχα, όταν το πείραμα επαναλήφθηκε με τοποθέτηση του μικροφώνου εξωτερικά στην κοιλιά της μητέρας δεν καταγράφηκαν αντιδράσεις από τα έμβρυα.

 

Furthermore, 50 per cent of the foetuses reacted with a striking movement, opening their jaw very wide and sticking their tongue out as far as it would go, pictured

Οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η μουσική ενεργοποιεί τα κέντρα εγκεφάλου που σχετίζονται με την επικοινωνία. Δίνοντας έτσι ερεθίσματα στο έμβρυο.

Στην ουσία η παραπάνω έρευνα δείχνει πως τα έμβρυα αρχίζουν να μαθαίνουν πριν ακόμα γεννηθούν.

The scientists believe their findings will have far reaching implications, helping to rule out foetal deafness, and also promoting early learning in the womb. The diagram reveals how music was played intravaginally

 

 

Οι επιστήμονες σχολιάζουν, «Γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να μιλάμε στα βρέφη από τη στιγμή που θα γεννηθούν και μετά, αφού αυτό βοηθά και προάγει νευρολογικές αντιδράσεις που ενισχύουν την ανάπτυξή τους. Τώρα, η συγκεκριμένη έρευνα μας δείχνει, πως όσο πιο νωρίς ξεκινήσουμε τόσο μεγαλύτερα θα είναι τα οφέλη.

Το συμπέρασμα. Μιλάτε και τραγουδάτε στο μωρό που κυοφορείτε.. Οι δονήσεις που μεταφέρονται εσωτερικά από τη φωνή σας στη μήτρα, ενεργοποιούν την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού και δίνουν ερεθίσματα στην ανάπτυξη επικοινωνίας. Είναι σίγουρο, πως σε μερικά χρόνια, καθώς η επιστήμη εξελίσσεται, θα μάθουμε και θα ξαφνιαστούμε σίγουρα, από το πόσα πράγματα αντιλαμβάνεται, μπορεί να μάθει και να αισθανθεί το έμβρυο, από πολύ νωρίς, αλλά και πόσο η μαμά μπορεί να βοηθήσει την υγιή εξέλιξή του, από τη μήτρα ακόμα.

Επιμέλεια: Εύα Ακριβοπούλου

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Δείτε Επίσης

πλακούντας

Πλακούντας: Ένας εκπληκτικός μηχανισμός και ο καθοριστικός του ρόλος στην ανάπτυξη του εμβρύου

Ο ρόλος του πλακούντα είναι καθοριστικός για την ανάπτυξη του εμβρύου. Είναι ένας εκπληκτικός μηχανισμός, …

error: