Αρχική / Μητρότητα / Τοκετός / Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διαδικασία μιας γέννας με καισαρική

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διαδικασία μιας γέννας με καισαρική

γέννα με καισαρική

Περίπου ένα στα πέντε μωρά γεννιούνται με Καισαρική τομή. Τα δύο τρίτα αυτών των Καισαρικών είναι απρόβλεπτες, οπότε μπορεί να σου φανεί χρήσιμο να διαβάσεις τα παρακάτω ακόμη και αν δεν περιμένεις να γεννήσεις με Καισαρική.

Δες ακόμα:

Μωρά που δεν παίρνουν θέση.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να γεννήσω με φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική τομή (V-BAC);

Η ουλή της καισαρικής: Μοναδικές φωτογραφίες μαμάδων, ενθύμιο της γέννησης του παιδιού τους

Ένα δυνατό βίντεο: Γέννα με καισαρική λεπτό προς λεπτό!!

«Δώσε μου μια ώρα ακόμα και θα τα καταφέρω. Θα έρθει στον κόσμο»

Οι θέσεις του εμβρύου. Πώς επηρεάζουν τον τοκετό. Πότε είναι απαραίτητη η καισαρική.

Στις μαμάδες που γέννησαν με καισαρική: «Η γενναιότητα. Η δύναμη. Η ομορφιά»

Η Καισαρική (τομή) μπορεί να είναι μια εμπειρία τόσο ευχάριστη όσο και ο φυσιολογικός τοκετός, και αν χρειαστεί να κάνεις Καισαρική, τότε δεν θα πρέπει να αισθανθείς ότι έχεις απογοητεύσει τον εαυτό σου ή κάποιον άλλον. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι εσύ και το μωρό σου να είστε ασφαλείς. Και ο καλύτερος τρόπος για να το διασφαλίσεις αυτό ίσως να είναι η Καισαρική.

Μπορείς να διαβάσεις τα Είδη αναισθησίας που χρησιμοποιούνται στη γέννα με Καισαρική εδώ:

Δείτε όλα τα είδη αναισθησίας για γέννα με καισαρική αναλυτικά. Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα, κίνδυνοι.

και να συζητήσεις με τον μαιευτήρα σου πιο ταιριάζει καλύτερα σε εσένα αν πρόκειται να γεννήσεις με καισαρική. Κάποια από αυτά αφορούν και το φυσιολογικό τοκετό, όπως η επισκληρίδιος αναλγησία, για την οποία μπορεί να ενημερωθείς χωριστά εδώ:

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την επισκληρίδιο αναισθησία

Τακτική (προγραμματισμένη) Καισαρική

Προεγχειρητικός έλεγχος

Υπό φυσιολογικές συνθήκες θα επισκεφτείς το νοσοκομείο προτού έρθεις για την επέμβαση. Θα σε δει η μαία, η οποία θα σου πάρει αίμα για εξετάσεις πριν από την επέμβαση. Θα σου εξηγήσει τι να περιμένεις. Οι περισσότερες γυναίκες πηγαίνουν σπίτι μετά τον προεγχειρητικό έλεγχο και επιστρέφουν στο Your Anaesthetic for Caesarean Section, 2nd edition, October 2009 Greek νοσοκομείο την ημέρα της επέμβασης, αλλά μπορεί να χρειαστεί να μείνεις στο νοσοκομείο τη νύχτα πριν από την επέμβαση.

Η μαία πιθανόν να σου δώσει να πάρεις από το στόμα χαπάκια που ελαττώνουν το οξύ στο στομάχι σου και προλαμβάνουν τη ναυτία. Θα πρέπει να πάρεις ένα χαπάκι τη νύχτα πριν από την επέμβαση και ένα το πρωί της επέμβασης. Αυτό θα σου εξηγηθεί.

Aναισθησιολογική επίσκεψη

Πρέπει να σε δει αναισθησιολόγος πριν από την Καισαρική. Ο αναισθησιολόγος θα συζητήσει μαζί σου σχετικά με το ιατρικό σου ιστορικό και όποια άλλη αναισθησία πιθανόν να είχες στο παρελθόν. Μπορεί να χρειαστείς ιατρική εξέταση ή περισσότερες εξετάσεις αίματος. Ο αναισθησιολόγος θα συζητήσει μαζί σου τα διάφορα είδη αναισθησίας που μπορείς να έχεις και θα απαντήσει στις ερωτήσεις σου.

Την ημέρα της Καισαρικής

Η μαία θα επιβεβαιώσει την ώρα της επέμβασης και θα ελέγξει ότι έχεις πάρει τα χαπάκια σου. Η γραμμή του μπικίνι σου μπορεί να χρειαστεί να ξυριστεί. Θα φορέσεις ένα βραχιολάκι με το όνομά σου στον καρπό ή στον αστράγαλό σου. Η μαία θα σε βοηθήσει να φορέσεις ειδικές ελαστικές κάλτσες (που ονομάζονται κάλτσες διαβαθμιζόμενης συμπίεσης) και προλαμβάνουν τη δημιουργία θρόμβων στα πόδια σου. Ο πατέρας του παιδιού, εάν υπάρχει, μπορεί να έρθει μαζί με εσένα και τη μαία στο χώρο του χειρουργείου. Η μαία θα του δώσει να φορέσεις ειδικά για το χειρουργείο ρούχα.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δουλεύουν στο χώρο του χειρουργείου.

  • Η μαία θα είναι εκεί για να προσέχει εσένα και το μωρό σου
  • Ο αναισθησιολόγος θα έχει έναν βοηθό
  • Ο μαιευτήρας θα έχει έναν βοηθό και μια νοσηλεύτρια χειρουργείου
  • Θα υπάρχει άλλη μια νοσοκόμα που είναι υπεύθυνη για την προσκόμιση επιπλέον υλικού για το χειρουργείο. Θα υπάρχουν τουλάχιστον επτά μέλη προσωπικού στο χειρουργείο.

Στο χειρουργείο, θα τοποθετηθούν στο σώμα σου συσκευές για τη μέτρηση της πίεσής σου, της καρδιακής σου συχνότητας και του οξυγόνου του αίματός σου. Αυτό δεν πονάει. Ο αναισθησιολόγος θα βάλει ένα καθετηράκι (ένα λεπτό πλαστικό σωληνάκι) σε μία φλέβα στο χέρι σου για να συνδέσει τον ορό και να σου χορηγήσει υγρά κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Μετά ο αναισθησιολόγος θα αρχίσει την αναισθησία.

Η επέμβαση

Ένα παραβάν θα χωρίζει εσένα και τον πατέρα του παιδιού σου από το κατώτερο τμήμα του σώματός σου και το χειρουργείο. Ο αναισθησιολόγος θα είναι συνέχεια μαζί σου. Μπορεί να ακούς το θόρυβο από τις προετοιμασίες που γίνονται για το χειρουργείο στο βάθος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο μαιευτήρας δουλεύει με μια ομάδα από μαίες και προσωπικό χειρουργείου.

Η τομή στο δέρμα σου γίνεται συνήθως κάτω από τη γραμμή του μπικίνι. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης θα ακούς τον ήχο από τα χειρουργικά εργαλεία και την αναρρόφηση των υγρών γύρω από το μωρό σου. Μπορεί να αισθανθείς σαν κάτι να σε τραβάει ή να σε πιέζει αλλά δεν θα πρέπει να αισθανθείς πόνο. Κάποιες γυναίκες περιγράφουν αυτή την αίσθηση σαν «κάποιος να πλένει από μέσα την κοιλιά μου». Ο αναισθησιολόγος θα σου μιλάει κατά τη διάρκεια της επέμβασης και αν χρειαστεί μπορεί να σου δώσει περισσότερα φάρμακα για την ανακούφιση από τον πόνο. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να σου δώσει γενική αναισθησία, αλλά αυτό δε συμβαίνει συχνά.

Συνήθως παίρνει περίπου 10 λεπτά από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η επέμβαση και μέχρι να γεννηθεί το μωρό σου. Αμέσως μετά τη γέννηση, η μαία στεγνώνει και εξετάζει το μωρό σου. Αυτό μπορεί να γίνει με τη βοήθεια ενός παιδιάτρου. Έπειτα, εσύ και ο σύντροφός σου θα μπορείτε να αγκαλιάσετε το μωρό σας, και σε μερικές περιπτώσεις να έχετε επαφή «δέρμα με δέρμα».

Μετά τη γέννηση του μωρού σου, θα σου χορηγηθεί ενδοφλέβια (στο καθετηράκι που θα έχεις στο χέρι σου και συνδέεται με τον ορό) ένα φάρμακο που ονομάζεται Οξυτοκίνη, το οποίο θα βοηθήσει στη σύσπαση της μήτρας σου και την αφαίρεση του πλακούντα. Θα σου χορηγηθεί επίσης ενδοφλέβια αντιβίωση για τη μείωση του κινδύνου επιμόλυνσης του χειρουργικού τραύματος. Ο γυναικολόγος θα χρειαστεί επιπλέον περίπου μισή ώρα για να ολοκληρώσει την επέμβαση. Στο τέλος, θα σου χορηγηθεί ένα παυσίπονο υπόθετο που θα σε βοηθήσει να μην πονάς αφού περάσει η αναισθησία.

Μετά το τέλος της επέμβασης

Μετά το τέλος της επέμβασης θα μεταφερθείς στο χώρο της ανάνηψης, όπου θα συνεχίσει η μέτρηση της αρτηριακής σου πίεσης ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ο σύντροφός σου και το μωρό σου θα είναι συνήθως μαζί σου. Το μωρό σου θα ζυγιστεί και μπορείς να αρχίσεις το θηλασμό του εάν το επιθυμείς. Κατά τη διάρκεια της παραμονής σου στην αίθουσα ανάνηψης, η αναισθησία θα αρχίσει να «υποχωρεί» και αυτό μπορεί να το αισθανθείς σα «μούδιασμα» ή «κάψιμο». Εντός μερικών ωρών θα μπορείς να κουνάς τα πόδια σου και πάλι.

Τα παυσίπονα που θα σου χορηγηθούν με τη ραχιαία ή την επισκληρίδιο θα συνεχίσουν να δρουν για μερικές ώρες. Είναι καλύτερα να παίρνεις τα παυσίπονα κανονικά όταν σου δίνονται από τους γιατρούς ήτις νοσοκόμες αντί να περιμένεις μέχρι να πονέσεις. Τα φάρμακα που σου δίνουν δεν θα επηρεάσουν το μωρό σου κατά το θηλασμό.

Επείγουσα Καισαρική

Μη προγραμματισμένη είναι η επέμβαση που δεν έχει προγραμματιστεί για παραπάνω από μία ή δύο ημέρες. Υπάρχει μεγάλη διακύμανση στο πόσο επείγουσα μια τέτοια επέμβαση μπορεί να είναι. Όταν η Καισαρική δεν είναι πολύ επείγουσα μπορεί να γίνει περίπου με τον ίδιο τρόπο όπως και μια προγραμματισμένη Καισαρική, με τη διαφορά ότι δε θα έχεις προλάβει να πάρεις περισσότερα από ένα το πολύ αντιόξινα χαπάκια από πριν. Ωστόσο κάποιες επεμβάσεις πρέπει να γίνουν πολύ γρήγορα, όπως για παράδειγμα εντός μιας ώρας από τη στιγμή που πάρθηκε η απόφαση ότι η επέμβαση πρέπει να γίνει γρήγορα, ή, αν και σπάνια, όσο το δυνατό γρηγορότερα. Ένα πρόβλημα που προέκυψε ξαφνικά με το μωρό σου (συχνά ονομάζεται εμβρυική δυσπραγία) είναι ο πιο συχνός λόγος για τον οποίο μια Καισαρική πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό.

Στην περίπτωση που χρειαστείς μια πολύ επείγουσα Καισαρική, τότε οι συνήθεις προετοιμασίες μπορεί να είναι διαφορετικές ή και να παραληφθούν εντελώς. Ένα ενδοφλέβιο καθετηράκι (ένα μικρό πλαστικό σωληνάκι που μπαίνει σε μια φλέβα) θα χρειαστεί να τοποθετηθεί στο χέρι σου, εάν δεν έχει ήδη γίνει. Αντί να πάρεις αντιόξινα χαπάκια από το στόμα θα σου χορηγηθεί αντιόξινο φάρμακο που ελαττώνει το οξύ στο στομάχι σου από αυτό το καθετηράκι (ενδοφλέβια). Μπορεί να σου δοθεί οξυγόνο να αναπνεύσεις μέσα από μια μάσκα που εφαρμόζει καλά στο πρόσωπό σου. Εάν έχει ήδη γίνει επισκληρίδιος για ανακούφιση από τον πόνο στο φυσιολογικό τοκετό και «δουλεύει» καλά, τότε ο αναισθησιολόγος μπορεί να προσπαθήσει να σου δώσει επισκληρίδιο αναισθησία κατάλληλη για Καισαρική. Θα σου δώσει μια μεγάλη δόση ενός δυνατού τοπικού αναισθητικού, έτσι ώστε να έχεις πολύ καλή αναισθησία για την επέμβαση.

Ο αναισθησιολόγος θα πρέπει να αποφασίσει εάν υπάρχει αρκετός χρόνος για να χρησιμοποιήσει την ήδη υπάρχουσα επισκληρίδιο ή να κάνει ραχιαία στην περίπτωση που δεν έχεις ήδη επισκληρίδιο ή η επισκληρίδιος που έχεις δε «δουλεύει» πολύ καλά. Εάν δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για την περιοχική αναισθησία (χρειάζεται κάποιος χρόνος για να γίνει η ραχιαία ή η επισκληρίδιος και επιπλέον χρόνος για εγκατασταθεί πλήρως η αναισθησία που απαιτείται για Καισαρική), τότε θα πρέπει να γίνει γενική αναισθησία. Εάν έχεις ήδη ενημερώσει τον αναισθησιολόγο ότι προτιμάς περιοχική αναισθησία, οι πιθανότητες να λάβεις γενική αναισθησία για Καισαρική είναι πολύ λίγες, και αυτό ισχύει για τις περισσότερες γυναίκες. Μόνο περίπου 1 στις 10 Καισαρικές είναι πολύ επείγουσα.

Κάποιες φορές, όταν η Καισαρική πρέπει να γίνει πολύ γρήγορα, τότε τα μέλη της ομάδας που θα σε φροντίζει δεν θα έχουν αρκετό χρόνο να εξηγήσουν λεπτομερώς σε εσένα και το σύντροφό σου τι συμβαίνει. Επιπλέον, ο σύντροφός σου μπορεί να πρέπει να περιμένει σε ένα δωμάτιο στην αίθουσα τοκετού την ώρα που εσύ θα χειρουργείσαι. Υπό αυτές τις συνθήκες μπορεί να αισθανθείς ανησυχία ή και αναστάτωση. Ωστόσο, το προσωπικό θα είναι πάντα πρόθυμο να συζητήσει μαζί σου και να σου εξηγήσει τι ακριβώς συνέβη και γιατί, όταν όλα θα έχουν τελειώσει.

Ανακούφιση από τον πόνο μετά την επέμβαση

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι ανακούφισης από τον πόνο μετά από Καισαρική:

  • Μπορεί να σου χορηγηθεί ένα μακράς διάρκειας παυσίπονο με τη ραχιαία ή την επισκληρίδιο.
  • Σε κάποια νοσοκομεία, δεν αφαιρούν τον επισκληρίδιο καθετήρα μετά το τέλος της επέμβασης, και τον χρησιμοποιούν για να σου δώσουν επιπλέον παυσίπονα αργότερα.
  • Η μαία μπορεί να σου δώσει ένα παυσίπονο σε μορφή υπόθετου στο τέλος της επέμβασης.  Η μαία μπορεί να σου κάνει μια ένεση μορφίνης ή ενός παρόμοιου παυσίπονου.
  • Ο αναισθησιολόγος μπορεί να ετοιμάσει μια αντλία με έναν ορό που περιέχει μορφίνη ή κάποιο παρόμοιο φάρμακο. Όταν θα πονάς θα πατάς ένα κουμπί συνδεδεμένο με την αντλία και θα λαμβάνεις μια συγκεκριμένη ποσότητα φαρμάκου από τον ορό. Θα μπορείς έτσι εσύ η ίδια να ρυθμίζεις και να ελέγχεις την ποσότητα παυσίπονου που χρειάζεσαι. Η μέθοδος αυτή ονομάζεται αναλγησία ελεγχόμενη από τον ασθενή (patient-controlled analgesia or PCA).
  • Η μαία θα σου δίνει παυσίπονα χαπάκια όπως δικλοφενάκη, παρακεταμόλη ή κωδεΐνη.

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

 

Δείτε Επίσης

Μωρά που δεν παίρνουν θέση

Μωρά που δεν παίρνουν θέση.

Πολλές γυναίκες, οι οποίες πλησιάζουν την πιθανή ημερομηνία τοκετού διατυπώνουν την ανησυχία πως το μωρό …

error: