Αρχική / Παιδί / Συμβουλές / Όταν το παιδί βρέχει το κρεβάτι: Γιατί και πώς πρέπει να παρεμβαίνουμε.

Όταν το παιδί βρέχει το κρεβάτι: Γιατί και πώς πρέπει να παρεμβαίνουμε.

boy

Συχνά οι γονείς προβληματίζονται γιατί το παιδί «κατουριέται ακόμη επάνω του». Ο προβληματισμός αυτός εμφανίζεται συνήθως στην ηλικία των 5 ετών.  Κι ενώ πλησιάζει η ώρα να αρχίσει το σχολείο η πολυπόθητη στιγμή που θα απαλλαγούν οριστικά από αυτό το πρόβλημα, δεν έρχεται ακόμα.

Δες ακόμα:

Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά ενός δυσκοίλιου παιδιού. Συχνότητα και συμβουλές προς γονείς

Φυσιολογική ανάπτυξη ακοής – ομιλίας [0-18 μηνών]. Σε ποια βρέφη πρέπει να γίνεται προληπτικός έλεγχος;

Λαρυγγίτιδα σε παιδιά: «Όταν το σκυλάκι γαβγίζει από το παιδικό δωμάτιο…»

Πώς θα καταλάβω ότι το παιδί μου πάσχει από αποφρακτική άπνοια; Οδηγίες για μια καλύτερη ποιότητα ύπνου ;

Πώς να θωρακίσετε τον παιδικό οργανισμό από τις ιώσεις: Μύθοι και Αλήθειες

Το σκάλισμα της μύτης είναι συχνό ακόμα και στα μωρά αλλά δεν είναι πάντοτε αθώο

Φυσιολογική πρόσληψη βάρους κατά τον 1ο χρόνο ζωής. Ξεγελούν οι καμπύλες ανάπτυξης;

Η ενούρηση είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα το οποίο για την επίλυσή του χρειάζεται την συνεργασία γονιών και παιδιάτρου. Αρχικά πρέπει να γίνει ένας ένας διαχωρισμός σε 2 βασικά σημεία:

 1. Νυχτερινή και Ολοήμερη ενούρηση
 2. Πρωτοπαθής και Δευτεροπαθής ενούρηση

Ολοήμερη ενούρηση: Ένα παιδί 5 ετών που δεν ελέγχει τα ούρα του , ΟΥΤΕ κατά την διάρκεια της ημέρας, προβληματίζει σαφώς περισσότερο από ένα άλλο που απλά «κατουριέται στον ύπνο».

Δευτεροπαθής ενούρηση: Το παιδί μας ενώ για κάποιο χρονικό διάστημα, πχ ένα 6μηνο, έμεινε «στεγνό» , ΞΑΝΑΡΧΙΣΕ να βρέχει το κρεβάτι του.

Η δευτεροπαθής ενούρηση είναι μια κατάσταση δυνητικά ανησυχητική. Αρκετές φορές με την έλευση ενός δεύτερου παιδιού, το μεγαλύτερο παιδί που είχε αρχικά κόψει την πάνα αρχίζει, να την «ζητά ξανά». Είναι και αυτός ένας τρόπος να ξανακερδίσει την προσοχή των γονέων που λόγω του μικρότερου παιδιού δεν την απολαμβάνει όπως παλιά.

*Γράφει ο Γεώργιος Χαρίτος, Ειδικός Παιδίατρος. Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο αντικείμενο της Παιδιατρικής Πνευμονολογίας. Με εμπειρία στα χρόνια αναπνευστικά προβλήματα και διαταραχές ύπνου παιδιών.

Πού μπορεί να οφείλεται η δευτεροπαθής ενούρηση:

 • εμφάνιση σακχαρώδους ή άποιου διαβήτη
 • νευρολογικές διαταραχές
 • λοιμώξεις του ουροποιητικού
 • σοβαρή δυσκοιλιότητα.

Φυσικά, όλες οι παραπάνω καταστάσεις απαιτούν μια προσεκτική προσέγγιση από τον παιδίατρο μας.

Η πρωτοπαθής ενούρηση είναι συχνότερη, με συνηθέστερες αιτίες:

 • Χαμηλός ουδός αφύπνισης. Το παιδί μας δηλαδή δεν ξυπνά όσο εύκολα έπρεπε όταν η κύστη του γεμίσει. Δεν καταλαβαίνει δηλαδή στον ύπνο του «ότι κατουριέται» με αποτέλεσμα η γεμάτη κύστη να πυροδοτεί την ενεργοποίηση του εξωστήρα μυ και το επακόλουθο άδειασμα της .
 • Καθυστέρηση στην ωρίμανση της κύστης . Το ουροποιητικό του παιδιού μας χρειάζεται «λίγο χρόνο παραπάνω».
 • Διαταραχή στον κιρκάδιο ρυθμό έκκρισης της αντιδιουρητικής ορμόνης.
 • Λανθασμένη εκπαίδευση στην χρήση της τουαλέτας
 • Παράγοντες στο σπίτι ή το σχολείο που ψυχολογικά επιβαρύνουν το παιδί.

Τα πρώτα τρία σε έναν βαθμό μπορεί να καθορίζονται και γενετικά (επομένως να είναι και κληρονομούμενα…Ρωτώντας μπορεί να διαπιστώσουμε ότι και ο μπαμπάς ή η μαμά και αυτοί σαν παιδιά άργησαν να κόψουν την πάνα).

Τι θα εξετάσει ο γιατρός:

Αρχικά θα εστιάσει στην νευρολογική εξέταση του παιδιού και την καταγραφή της αρτηριακής πίεσης. Στη συνέχεια στο ιστορικό :

– Σε ποια ηλικία οι γονείς διακόψαν την πάνα ;
– Υπάρχει μικρότερο αδερφάκι στο σπίτι ;
– Υπάρχουν προβλήματα μεταξύ των γονεών ;
– Οι σχολικές επιδόσεις του παιδιού μας είναι καλές ;
– Οι σχέσεις με τους φίλους και τους συμμαθητές ;
– Είναι το παιδί μας δυσκοίλιο ;
– Πόσα υγρά πίνει ημερησίως και ιδίως προ της βραδινής κατάκλισης ;
– Επισκέπεται τακτικά την τουαλέτα του σχολείου ή συνηθίζει να τα «κρατάει» ;
– Μήπως ξεχνιέται συχνά με το παιχνίδι και αδιαφορεί για την τουαλέτα ;
– Κουράζεται υπερβολικά κατά την διάρκεια της ημέρας ;
– Ξεκουράζεται ικανοποιητικά με τον βραδινό ύπνο ;
– Εμφανίζει άλλα συμπτώματα ;
– Πάσχει από χρόνια προβλήματα υγείας ;

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;

Η καλή σχέση της οικογένειας με τον παιδίατρο και η εμπιστοσύνη είναι στοιχειώδους σημασίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος .

1) Αντιμετωπίζουμε τυχόν προβλήματα που συντηρούν την κατάσταση. Φροντίζουμε να ελαχιστοποιήσουμε παράγοντες που ψυχολογικά μπορεί να επιβαρύνουν το παιδί. Μοιράζουμε το ενδιαφέρον ισόποσα στα παιδιά μας. Αποφεύγουμε τις ενδοοικογενειακές εντάσεις. Αντιμετωπίζουμε τυχόν θέματα δυσκοιλιότητας .

2) Περιορίζουμε την πρόσληψη υγρών μια ώρα προ της κατάκλισης. Το «βραδινό γάλα» μετακινείται νωρίτερα χρονικά. Αποφεύγουμε την υπερβολική λήψη νερού τις βραδινές ώρες, έχοντας φροντίσει να καλυφθούν οι ανάγκες του παιδιού κατά την υπόλοιπη ημέρα.

3) Ζητούμε από το παιδί να αδειάσει ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ την κύστη του προ της βραδινής κατάκλισης. Γιατί δύο : Τα παιδιά αυτά συχνά κρατούν έναν υπολοιπόμενο όγκο όυρων στην κύστη τους την οποία αδειάζουν συνήθως βιαστικά και όχι πλήρως.

4) Καταρτίζουμε ένα ημερολόγιο ούρησης, σημειώνοντας τις «στεγνές» και τις «υγρές» νύχτες του μήνα. Επιβραβεύουμε το παιδί μας ανάλογα. Δεν το τιμωρούμε/μαλώνουμε ποτέ για τις νύχτες που δεν μας πήγαν καλά. (Προσωπική τακτική : Καταρτίζω εβδομαδιαίο ημερολόγιο ενούρησης και για κάθε στεγνή νύχτα κολλάω στο αντίστοιχο κουτάκι ένα αστεράκι αυτοκόλλητο. Σε συγκεκριμένο αριθμό από αστεράκια αντιστοιχεί ένα πολύ μικρό δώρο. Ναι…δεν είναι η επιστημονικότερη τακτική στην γη, αλλά έχω παρατηρήσει ότι δίνει ένα κίνητρο στο παιδί και το ευαισθητοποιεί γύρω από το θέμα της τουαλέτας. Δηλαδή, δουλεύει ! Αυτό σε εμένα αρκεί… Λατρεύω και τον αμερικάνικο τρόπο με τα ημερολόγια που έχουν ήλιο ή βροχή !!! )

5) Επι αποτυχίας των ανωτέρω, χρησιμοποιούμε μεθόδους όπως το «ξυπνητήρι αφύπνισης» . Το παιδί φορά ένα ειδικό σλιπάκι με σένσορα που ενεργοποιείται με την πρώτη σταγόνα και μια μικρή συσκευή στο πλαι βγάζει έναν ήχο ο οποίος αφυπνίζει το παιδί και το οδηγεί «έγκαιρα» στην τουαλέτα. Παράλληλα το εκπαιδεύει σταδιακά ώστε να καταλαβαίνει τα ούρα του καλύτερα. Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά με ένα ποσοστό επιτυχίας που αγγίζει εως και το 90%. Μειονέκτημα το κόστος του εσωρούχου που μπορεί να υπερβαίνει τα 150 ευρώ.

6) Όταν όλα τα ανωτέρω αποτύχουν (καθόλου συχνά δηλαδή) μπορούμε να προχωρήσουμε στην χορήγηση ειδικής φαρμακευτικής αγωγής (αντιδιουρητική ορμόνη) . Εκτιμώ ότι παρά την εμπειρία που μπορεί να διαθέτουν ορισμένοι συνάδελφοι, είναι προτιμότερο σε αυτό το στάδιο το παιδί να παραπεμφθεί σε ειδικό παιδονεφρολόγο.

Μια ακόμη περίπτωση συνετής παραπομπής σε παιδονεφρολόγο είναι όταν η ενούρηση του παιδιού μας συνοδεύεται από ημερήσια συμπτώματα ακράτειας και υπόνοια λειτουργικών διαταραχών της κύστης. Σε αυτήν την περίπτωση είναι εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο ανάγκης διενέργειας ουροδυναμικού ελέγχου σε ειδικό κέντρο.

* Απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς πρότερη έγκριση του mommyandthecity.gr 

Δείτε Επίσης

βιβλιαριο υγ παιδιου

Τα ΣΥΝ και τα ΠΛΗΝ του νέου Βιβλιαρίου υγείας παιδιού

Το νέο βιβλιάριο υγείας παιδιού που ετοιμάστηκε το 2016 από το Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού είναι …

error: