Αρχική / Μητρότητα / Εγκυμοσύνη / Η σημασία της Β12 κατά την εγκυμοσύνη

Η σημασία της Β12 κατά την εγκυμοσύνη

η σημασία της Β12 ΣΤΗΝ ΚΎΗΣΗ

Η βιταμίνη Β12 είναι μια απο τις πιο σημαντικές βιταμίνες για τον οργανισμός μας, η οποία βοηθά στη σωστή λειτουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων και του νευρικού συστήματος αλλά και στην παραγωγή νέων κυττάρων. Πολλοί αυτοάνοσες ασθένειες όπως οι νόσοι του θυρεοειδούς και η αυτοάνοση γαστρίτιδα σχετίζονται με την έλλειψη της βιταμίνης Β12. Η σημασία της κατά την εγκυμοσύνη είναι ιδιαίτερα μεγάλη και η έλλειψή της συνδέεται με την εμφάνιση αναιμίας στην έγκυο.

Δες ακόμα:

Ποια φάρμακα επιτρέπονται και ποια απαγορεύονται κατά τη διάρκεια της κύησης

Υπέρηχος δείχνει ότι τα έμβρυα αντιδρούν στο άκουσμα της μουσικής, από τη 16η κιόλας εβδομάδα

Γιατί πρέπει η λήψη φυλλικού οξέος να ξεκινά πριν από τη σύλληψη και ποια είναι η σωστή δοσολογία;

Εγκυμοσύνη: Αύξηση βάρους και ελάχιστη ημερήσια κατανάλωση ανά ομάδα τροφίμων [Πίνακες]

Πώς συνδέεται η ανεπάρκεια Βιταμίνης D στην εγκυμοσύνη με τον Αυτισμό

10 Σούπερ τροφές κατά τη διάρκεια της κύησης και ένας αναλυτικός οδηγός για το βάρος σας

Όταν τα επίπεδα της βιταμίνης Β12 δεν είναι επαρκή, το σώμα σας δυσκολεύεται να παράγει αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία. Στην περίοδο της εγκυμοσύνης ο έλεγχος για την αποφυγή της αναιμίας είναι ακόμα πιο σημαντικός.

Η συγκέντρωση της βιταμίνης Β12 μειώνεται προοδευτικά στην εγκυμοσύνη, ανεξάρτητα από τη διαιτητική πρόσληψη της εγκύου, γι αυτό και πρέπει η έγκυος να ακολουθεί μια διατροφή πλούσια σε Β12 και όποτε χρειάζεται να λαμβάνει σύμφωνα με τη γνωμη του ιατρού της τα απαραίτητα συμπληρώματα σε Β12.

Για τους ενήλικες, η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη της βιταμίνης Β12, είναι 2,4 μικρογραμμάρια. Για της έγκυες και θηλάζουσες μητέρες όμως η ημερήσια δόση είναι λίγο περισσότερο, μεταξύ 2,6 και 2,8 μικρογραμμάρια, αντίστοιχα.

Για τις γυναίκες που θέλουν να συλλάβουν: ο έλεγχος που θα προηγηθεί θα υποδείξει αν τα αποθέματα της βιταμίνης Β12 στον οργανισμό είναι ικανοποιητικά. Αν ο ιατρός σας διαγνώσει έλλειψη των αποθεμάτων σε Β12 θα σας συστήσει να αποφύγετε μια πιθανή εγκυμοσύνη μέχρι αυτά να επανέλθουν σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Για τις εγκυμονούσες: Η έλλειψη της βιταμίνης Β12 στην κύηση προκαλεί αναιμία και αυτή μερικές φορές μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη τόσο για τη μητέρα, όσο και για το έμβρυο, το οποίο χρειάζεται μία σωστή αιματική κυκλοφορία για να αναπτυχθεί. Οι επιπτώσεις της αναιμίας αφορούν είτε ανωμαλίες στην ανάπτυξη του εμβρύου, είτε πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος γέννησης.

Οι επιπτώσεις της έλλειψης της βιταμίνης Β12 κατά την κύηση είναι παρόμοιες με αυτές της έλλειψης φυλλικού οξέος και συσχετίζονται με αποβολές, ανωμαλίες στην ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος, καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος του νεογνού κα.

Αν αντιμετωπίζετε ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα μπορεί να είναι ένδειξη πως πάσχετε από έλλειψη βιταμίνης Β12 και καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε ένα γιατρό:

 • έντονο αίσθημα κόπωσης
 • αδυναμία
 • προβλήματα στον ύπνο
 • συμπτώματα κατάθλιψης
 • έντονη τριχόπτωση
 • μειωμένη συγκέντρωση,
 • κακή διάθεση, νεύρα, συχνούς εκνευρισμούς
 • κακή μνήμη,

Τροφές πλούσιες σε Β12:

 • Συκώτι μοσχαριού (83 μικρογραμμάρια ανά 100 γραμμάρια)
 • Κόκκινο κρέας – βοδινό (6 μικρογρ ανά 100γρ)
 • Αρνί
 • Αυγά (1 αυγό = 0,6 μικρογραμμάρια)
 • Ψάρια και Θαλασσινά
 • Οστρακοειδή
 • Εμπλουτισμένα δημητριακά (20 μικρογραμμάρια ανά 100 γρ)
 • Γάλα
 • Τυριά όπως τα, ελβετικό, φέτα, παρμεζάνα, μοτσαρέλα (30 γρ από αυτά περιέχουν 0.9 μικρογραμμάρια Β12)

Ο γιατρός σας θα σας συστήσει τι και ποιες ποσότητες πρέπει να καταναλώνεται ημερησίως στην εγκυμοσύνη, οι οποίες είναι πλούσιες σε Β12. Θυμηθείτε πως τόσο στην κύηση όσο και στο θηλασμό, κάποιες από τις παραπάνω τροφές είτε δεν επιτρέπονται είτε συνιστάτε αποχή από αυτές, όπως τα βαριά ψάρια γιατί υπάρχει κίνδυνος πρόσληψης υδραργύρου και τα ωμά οστρακοειδή γιατί μπορεί να περιέχουν βακτήρια και ιούς που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση.

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Δείτε Επίσης

πλακούντας

Πλακούντας: Ένας εκπληκτικός μηχανισμός και ο καθοριστικός του ρόλος στην ανάπτυξη του εμβρύου

Ο ρόλος του πλακούντα είναι καθοριστικός για την ανάπτυξη του εμβρύου. Είναι ένας εκπληκτικός μηχανισμός, …

error: