Αρχική / Μητρότητα / Νέα Μαμά / Τα 3 είδη διατροφικών διαταραχών της βρεφικής και παιδικής ηλικίας και ο συναισθηματικός δεσμός με την μητέρα

Τα 3 είδη διατροφικών διαταραχών της βρεφικής και παιδικής ηλικίας και ο συναισθηματικός δεσμός με την μητέρα

διατροφικές διαταραχες βρεφων και παιδιών

Πώς συνδέεται η διατροφή και οι διαταραχές αυτής με τους συναισθηματικούς δεσμούς που αναπτύσσουν τα βρέφη και τα παιδιά; Πόση σημασία παίζει ο δεσμός που αναπτύσσει το βρέφος με τη μητέρα ή το άτομο που το φροντίζει και ανταποκρίνεται στις ανάγκες του, στην υγιή εξέλιξη αυτού; Ποιες διαταραχές αναπτύσσουν τα βρέφη στη διατροφή τους  με την έλλειψη ενός τροφού;

Δες ακόμα:

Νεογνό – 12 μηνών: Τα 7 ηλικιακά ορόσημα «Κλειδιά» για τον έλεγχο της φυσιολογικής ανάπτυξης και τα σημάδια που πρέπει να μας ανησυχήσουν

Δείτε πως οι καθημερινές εμπειρίες που παρέχουν οι γονείς οδηγούν στην ανάπτυξη υγειών βρεφών

Τα συναισθήματα που βιώνει ένα βρέφος κατά τον 1ο χρόνο ζωής του

Πάρτε τα βρέφη σας αγκαλιά!!

Οι 7 μέθοδοι που ενισχύουν τη θεωρία ασφαλούς δεσμού και γονεϊκότητας (Attachment Parrenting)

Πώς να βοηθήσετε το μωρό σας να χαλαρώσει και να νιώσει ασφάλεια

Η θεραπευτική δύναμη της μητρικής επαφής και τα 5 βασικότερα οφέλη για το μωρό σας

Οι περισσότεροι γονείς, προκειμένου να σιγουρευτούν πως το παιδί τους τρέφεται σωστά και σε ικανοποιητικό βαθμό, συνηθίζουν να συμβουλεύονται τους παιδίατρους και τα διάφορα σχετικά με το θέμα βιβλία, αγνοώντας την ικανότητα των ίδιων των παιδιών να ρυθμίσουν την ποσότητα και την συχνότητα της τροφής που χρειάζονται.

Έρευνες, μάλιστα, έχουν δείξει πως οι μητέρες συνηθίζουν να παραπονιούνται είτε ότι το παιδί τους τρώει ελάχιστα, είτε ότι τρώει υπερβολικά πολύ, σύμφωνα πάντα με την προσωπική τους εκτίμηση και ανεξάρτητα από το αν το βάρος του παιδιού είναι φυσιολογικό.

Παρόλα αυτά, έχει βρεθεί ότι τα παιδιά μπορούν να ρυθμίσουν την ποσότητα και τη συχνότητα της τροφής που χρειάζονται, παρουσιάζοντας ατομικές διαφορές. Ωστόσο, όμως, από την βρεφική κιόλας ηλικία μπορεί να υπάρξουν προβλήματα στην διαδικασία της πρόσληψης τροφής, τα οποία είναι γνωστά ως διαταραχές στην πρόσληψη τροφής.

*Γράφει η Μαριάνθη Σπουργίτη, «Η Ειδική Αγωγή με απλά λόγια»

Σε κάθε αναπτυξιακό στάδιο, η διατροφή συνδέεται άμεσα με κάποια συναισθηματική διαδικασία.

Στην βρεφική ηλικία: μέσω της τροφής αναπτύσσεται ο συναισθηματικός δεσμός του βρέφους με το άτομο που το φροντίζει (δεν είναι απαραίτητο αυτό το άτομο να είναι η μητέρα, αλλά συνήθως είναι).

Κατά την παιδική ηλικία: η διατροφή συνδέεται άμεσα με τον αρνητισμό που τείνουν να εκφράζουν τα παιδιά.

Κατά την εφηβεία συνδέεται με την τάση για ανεξαρτησία.

Επομένως, οι διαταραχές της πρόσληψης τροφής μπορεί να πάρουν διαφορετικές μορφές και να έχουν διαφορετική ένταση ανάλογα με το αναπτυξιακό στάδιο στο οποίο βρίσκεται το παιδί.

Διαταραχές στην πρόσληψη τροφής κατά την βρεφική και παιδική ηλικία:

  1. Η πίκα:Στην πίκα, ή αλλιώς βρώση μη τροφικών ουσιών, το βρέφος ή το νήπιο συνηθίζει να τρώει διάφορες ουσίες όπως τρίχες, σκόνη, κόπρανα κ.τ.λ. Στις πλειοψηφία των περιπτώσεων η διαταραχή αυτή υποχωρεί από μόνη τους μετά από μερικούς μήνες και μετά από άμεση και κατάλληλη παρέμβαση του οικογενειακού περιβάλλοντος. Όταν, όμως, εμφανίζεται με άλλες δυσκολίες όπως νοητική υστέρηση, σχιζοφρένεια κ.τ.λ., τότε μπορεί να επιμείνει μέχρι την εφηβεία. Συχνότητα εμφάνισης: Εμφανίζεται εξαιρετικά σπάνια στο γενικό πληθυσμό και συνήθως αφορά παιδιά που δεν απολαμβάνουν την παρουσία ενός γονιού αλλά ζουν σε ιδρύματα (9-15%).
  2. Η μηρυκαστική διαταραχή:Η μηρυκαστική διαταραχή είναι σπανιότερη, αλλά και πολύ πιο σοβαρή. Τα παιδιά με αυτή την διαταραχή συνηθίζουν να βάζουν το δάχτυλό στο λαιμό τους προκειμένου να επιστρέψει η τροφή στο στόμα και να την αναμασήσουν. Η συμπεριφορά αυτή δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας γαστρεντερικής ή άλλης γενικής σωματικής κατάστασης, αλλά το ίδιο το άτομο την προκαλεί γιατί του δημιουργεί ευχάριστα συναισθήματα. Εμφανίζεται συνήθως σε παιδιά με νοητική υστέρηση, τα οποία εξαιτίας αυτής της διαδικασίας υποσιτίζονται, ενώ τα ποσοστά θνησιμότητας είναι μεγάλα. Συχνότητα εμφάνισης: Όπως και με την πίκα, η διαταραχή αυτή αφορά παιδιά που ζουν σε ιδρύματα και εμφανίζεται σε ποσοστό 9-15%.
  3. Η διαταραχή της πρόσληψης τροφής της βρεφονηπιακής ηλικίας: Η διαταραχή αυτή αναφέρεται στις περιπτώσεις εκείνες όπου το παιδί αποτυγχάνει να λάβει την επαρκή τροφή που χρειάζεται, με αποτέλεσμα να χάνει βάρος. Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, η διαταραχή αυτή μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα σημαντικά προβλήματα στην ανάπτυξη του παιδιού, εξαιτίας του υποσιτισμού που υφίσταται. Συχνότητα εμφάνισης: Εμφανίζεται περίπου στο 30% των παιδιών σε οικογένειες με χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο και στην ίδια περίπου αναλογία αγοριών-κοριτσιών.

Έρευνες έχουν δείξει πως αν οι παραπάνω διατροφικές διαταραχές δεν αντιμετωπιστούν άμεσα μπορεί να πάρουν την μορφή ψυχογενούς ανορεξίας ή βουλιμίας (για τις οποίες θα σας μιλήσω σε επόμενο άρθρο) κατά την διάρκεια της εφηβείας.

Ποια μπορεί να είναι τα αίτια των διαταραχών πρόσληψης;

Η διαδικασία της θρέψης αποτελεί την πιο σημαντική διαδικασία στην ανάπτυξη του αισθήματος ασφάλειας ή ανασφάλειας στο βρέφος (Ainsworth).

Στα βρέφη:Όταν το άτομο που φροντίζει το μωρό νιώθει αντιφατικά συναισθήματα για αυτό ή για τον οποιοδήποτε λόγο δεν μπορεί να αντιληφθεί τα μηνύματα που του στέλνει και να αντιδράσει άμεσα σε αυτά, τότε θα υπάρξει διαταραχή στις μεταξύ τους σχέσεις.

Αντίθετα, τα βρέφη τα οποία απολαμβάνουν άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες τους (συμπεριλαμβανομένης και της ανάγκης για τροφή) βιώνουν πιο έντονα το αίσθημα της ασφάλειας.

Στα παιδιά: Οι διαταραχές αυτές μπορεί να οφείλονται σε μια προσπάθεια του παιδιού να τραβήξει το ενδιαφέρον των γονιών του, όταν νιώθει παραμελημένο, Στην αντίθετη περίπτωση του υπερπροστατευτικού παιδιού, το οποίο ξέρει πως οι γονείς του ικανοποιούνται όταν ανταποκρίνεται στην προσδοκία τους να τρώει, μπορεί να αρνείται να φάει προκειμένου να τιμωρήσει τους γονείς του που δεν ικανοποίησαν κάποια επιθυμία του. Επιπλέον αιτιολογικοί παράγοντες θεωρούνται η φτώχεια, η ανεργία των γονέων, η ύπαρξη κάποιας ψυχικής ασθένειας στους γονείς ή η ύπαρξη κάποιας διατροφικής διαταραχής στους γονείς.

Η Θεραπεία:

Στην περίπτωση της πίκας και της διαταραχής της πρόσληψης τροφής της βρεφονηπιακής ηλικίας, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην εκπαίδευση των γονέων προκειμένου να μπορούν να αντιδρούν άμεσα και αποτελεσματικά στις ανάγκες του παιδιού τους και στη βελτίωση της ποιότητας της μεταξύ τους σχέσης.

Στην περίπτωση της μηρυκαστικής διαταραχής η παρέμβαση είναι συμπεριφορικού τύπου (ενίσχυση άλλων μορφών συμπεριφοράς και αγνόηση της ανάμασησης της τροφής κ.τ.λ.).

Δείτε Επίσης

τα νεογέννητα καταλαβαίνουν πολλά

Τα νεογέννητα καταλαβαίνουν και αισθάνονται τα πάντα: «Μιλήστε τους»

Τα νεογέννητα μωρά αντιλαμβάνονται πολύ περισσότερα από ότι εμείς νομίζουμε. Κάθε φορά που ακούνε την …

error: