Αρχική / Παιδί / Υγεία-Ψυχολογία / 9 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τα μάτια των νεογέννητων μωρών

9 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τα μάτια των νεογέννητων μωρών

ματια νεογεννητο

Τον πρώτο καιρό που γυρίζετε με το νεογέννητο μωράκι στο σπίτι θα παρατηρήσετε αρκετά πράγματα που θα σας φανούν παράξενα, αλλά τα περισσότερα είναι απόλυτα φυσιολογικά. Εμείς θα μιλήσουμε σήμερα για τα ματάκια του βρέφους σας, απαντώντας σε 8 πράγματα που σίγουρα θα θέλατε να ξέρετε.

Δες ακόμα:

Φυσιολογική ανάπτυξη ακοής – ομιλίας [0-18 μηνών]. Σε ποια βρέφη πρέπει να γίνεται προληπτικός έλεγχος;

Δείτε πως οι καθημερινές εμπειρίες που παρέχουν οι γονείς οδηγούν στην ανάπτυξη υγειών βρεφών

Τα συναισθήματα που βιώνει ένα βρέφος κατά τον 1ο χρόνο ζωής του

ΣΟΣ: Πνιγμονή στο βρέφος. Τι πρέπει να κάνω;

1.Τι είναι το οίδημα των βλεφάρων;

Όταν γεννηθεί ένα μωρό τα βλέφαρα του είναι οιδηματώδη (φουσκωμένα). Στη πραγματικότητα το οίδημα αφορά όλο το σώμα. Στα βλέφαρα όμως είναι πιο εμφανές διότι είναι ο πιο λεπτός και ευαίσθητος ιστός του σώματος. Το οίδημα αυτό, τις επόμενες μέρες αποβάλλεται,  γι αυτό εξ’ άλλου το νεογνό χάνει βάρος τις πρώτες μέρες της ζωής του. Συχνά οι γονείς παραπονούνται ότι το ένα μάτι είναι μικρότερο από το άλλο. Αυτό οφείλεται στο οίδημα του βλεφάρου στο ένα μάτι, λόγω βαρύτητας και εξαρτάται σε ποια πλευρά έχει κοιμηθεί το μωρό.

2. Γιατί το βρέφος έχει μικρές αιμορραγίες στα μάτια;

Συχνά μετά από ένα φυσιολογικό τοκετό παρατηρούνται μικρές  αιμορραγίες στο άσπρο των ματιών. Οφείλονται στη πίεση που δέχεται το κεφάλι κατά τη διάρκεια του τοκετού. Δεν πρέπει να ανησυχήσουν οι γονείς γιατί δεν έχουν καμιά επίπτωση στη όραση και σε μερικές θα εξαφανιστούν.

3. Τι είναι η Νεογνική επιπεφυκίτιδα;

Εμφανίζεται τη πρώτη εβδομάδα της ζωής και οφείλεται σε μόλυνση των ματιών όταν το νεογνό περνά δια μέσου του κόλπου, που όπως είναι γνωστό περιέχει πολλά μικρόβια. Τα βλέφαρα έχουν οίδημα, κολλούν και υπάρχουν εκκρίσεις πύου από τα μάτια. Η κατάσταση αυτή υποχωρεί με τον καθαρισμό των βλεφάρων με χαμομήλι και τη χορήγηση αντιβιοτικών αλοιφών ή σταγόνων. Εάν επιμένει  πιθανό να υπάρχει απόφραξη του ρινοδακρυϊκού  πόρου.

4. Τι είναι η απόφραξη του ρινοδακρυϊκού πόρου;

Ο ρινοδακρυϊκός πόρος είναι ένας μικρός σωλήνας που παροχετεύει τα δάκρυα από τα μάτια στη μύτη. Σε περίπου 1 στα 20 νεογνά ο πόρος αυτός είναι κλειστός ή στενός με αποτέλεσμα τα μάτια να μολύνονται και να παρουσιάζουν οίδημα, κοκκίνισμα και πυώδεις εκκρίσεις. Στα πιο πολλά βρέφη γίνεται αυτόματη διάνοιξη του πόρου τους πρώτους 3 μήνες της ζωής. Σε μικρότερο ποσοστό η αυτόματη διάνοιξη γίνεται μεταξύ 3ου  και 10ου  μηνός. Αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικές σταγόνες ή αλοιφές και μαλάξεις  στην εσωτερική πλευρά των ματιών.

5. Γιατί το μωρό μου αλληθωρίζει; (ψευδοστραβισμός)

Είναι η κατάσταση κατά την οποία τα μάτια του νεογνού, ενώ δεν έχουν κανένα πρόβλημα αλληθωρίζουν και οφείλεται στο ότι η μύτη είναι αποπεπλατυσμένη στη βάση της και υπάρχει επίκανθος δηλαδή μια πτυχή των βλεφάρων στην εσωτερική γωνία των ματιών με αποτέλεσμα να δίνεται η εντύπωση του στραβισμού.

Η εικόνα του “στραβισμού” βελτιώνεται σταδιακά μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής και εξαφανίζεται τελείως στη ηλικία των 2-3 χρονών.

6. Η όραση του μωρού μου είναι αναπτυγμένη όταν γεννηθεί;

Ναι. Η αίσθηση της όρασης όμως δεν είναι τέλεια. Η επεξεργασία των οπτικών πληροφοριών που δέχονται τα μάτια γίνεται στο πίσω μέρος του εγκεφάλου, στον ινιακό λοβό. Η διαδικασία αυτή  χρειάζεται κάποιο χρόνο για να  τελειοποιηθεί.

Έτσι τα νεογέννητα απλώς αντιδρούν στο έντονο φώς κλείνοντας τα βλέφαρα, και δεν μπορούν να αναγνωρίσουν αυτά που βλέπουν. Με τη πάροδο των ημερών ανέχονται καλύτερα το φώς και στην ηλικία των 4-8 εβδομάδων αρχίζουν να παρακολουθούν κινούμενο αντικείμενο σε ακτίνα 45 μοιρών, όταν αυτό κινείται σε απόσταση 30 εκατοστών από τα μάτια τους σε οριζόντια θέση. Στην αρχή βλέπουν περιφερικά του οπτικού πεδίου και σταδιακά αρχίζουν να εστιάζουν πιο κεντρικά. Στη προσπάθεια τους να εστιάσουν κάπου, συχνά αλληθωρίζουν. Απλά αγνοείστε το.

Η λειτουργική ικανότητα της όρασης του παιδιού συνεχίζει να εξελίσσεται μέχρι και την ηλικία των 5 χρονών οπότε η οπτική αντίληψη και οξύτητα είναι πλήρης.

7. Πώς αναπτύσσεται η όραση του βρέφους (Νεογνό έως 6 ετών);

Διαβάστε το φυλλάδιο: Στάδια ανάπτυξης της όρασης των μωρών!

8.Θα αλλάξει το χρώμα των ματιών του μωρού μου;

Ναι. Το χρώμα των ματιών του νεογέννητου παιδιού σας δεν είναι το τελικό. Ιδιαίτερα στη λευκή φυλή τα μάτια ενός νεογέννητου έχουν χρώμα γκριζογάλανο το οποίο διαφοροποιείται και σταθεροποιείται στο τελικό τους χρώμα γύρω στους 6 μήνες. Πολύ μικρές αλλαγές μπορεί να γίνουν μέχρι και 12 μηνών.

9.Γιατί το μωρό μου όταν κλαίει δεν έχει δάκρυα;

Διότι οι δακρυϊκοί αδένες στα βρέφη δεν λειτουργούν τους πρώτους μήνες. Η παραγωγή δακρύων αρχίζει τον 3ο μήνα και τελειοποιείται όταν το βρέφος γίνει 7-8 μηνών.

 * Απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Δείτε Επίσης

Mother cradling newborn infant

Η Εγγύτητα μητέρας και βρέφους ως βάση του Attachment Parenting

«Η μητέρα είναι η Μήτρα, το Λίκνο της ζωής, η Δημιουργία, η Γέννηση, το Ένστικτο, …

error: