Αρχική / Παιδί / Συμβουλές / 10 πράγματα που δεν πρέπει να σας ανησυχούν για τα γεννητικά όργανα ενός βρέφους

10 πράγματα που δεν πρέπει να σας ανησυχούν για τα γεννητικά όργανα ενός βρέφους

Mother changing the baby's nappy

Τα γεννητικά όργανα του βρέφους είναι μια ευαίσθητη περιοχή που χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή, για να αποφύγετε τοπικούς ερεθισμούς αλλά και πιο σημαντικές μολύνσεις.

Τα νεογέννητα βρέφη,  αγόρια  και τα κορίτσια, μπορεί να παρουσιάσουν κάποια χαρακτηριστικά στα γεννητικά τους όργανα, που θα σας φανούν περίεργα, αλλά είναι απόλυτα φυσιολογικά. Παρακάτω συγκεντρώσαμε τα πιο συχνά από αυτά για να σας προετοιμάσουμε.

Δες ακόμα:

9 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τα μάτια των νεογέννητων μωρών

Τα πρώτα δόντια του παιδιού! Σειρά εμφάνισης. Φροντίδα.

Φυσιολογική ανάπτυξη ακοής – ομιλίας [0-18 μηνών]. Σε ποια βρέφη πρέπει να γίνεται προληπτικός έλεγχος;

Δείτε πως οι καθημερινές εμπειρίες που παρέχουν οι γονείς οδηγούν στην ανάπτυξη υγειών βρεφών

Οδηγός για νέες μαμάδες: Τι πρέπει να γνωρίζω για το μπάνιο του νεογέννητου μωρού μου!!

Οδηγός για νέες μαμάδες: Σημάδια ότι το βρέφος πεινάει

ΣΟΣ: Πνιγμονή στο βρέφος. Τι πρέπει να κάνω;

Αγόρι

 • Το όσχεο τους συχνά είναι πιο μεγάλο, εξαιτίας της επίδρασης μητρικών ορμονών. Η διόγκωση όμως του οσχέου μπορεί να οφείλεται σε υδροκήλη δηλαδή στη συγκέντρωση υγρού είτε στο ένα είτε και στα δύο όσχεα. Η υδροκήλη αυτή είναι αρκετά συχνό εύρημα και υποχωρεί από μόνη της τους επόμενους μήνες.
 • Οι  στύσεις είναι συνηθισμένο φαινόμενο λόγω παραγωγής ανδρικών ορμονών.
 • Το δέρμα καλύπτει τελείως την κεφαλή του πέους και έτσι τη προφυλάσσει από ερεθισμούς από την αμμωνία που περιέχεται στα ούρα. Δεν χρειάζεται να κάνετε το δέρμα προς τα πίσω τους πρώτους μήνες. Η αποκόλληση θα γίνει από τον παιδίατρο σας, μετά την ηλικία των 12 μηνών με τη χρήση τοπικής αναισθητικής κρέμας.
 • Οι όρχεις ευρίσκονται μέσα στη κοιλιά του εμβρύου μέχρι τον 8ο μήνα της εγκυμοσύνης οπότε και κατεβαίνουν μέσω του βουβωνικού πόρου στη κανονική τους θέση που είναι το όσχεο.
 • Σε μερικές περιπτώσεις ο ένας ή και δύο όρχεις ευρίσκονται ακόμα μέσα στον βουβωνικό πόρο και θα κατέβουν αργότερα. Επίσης δεν είναι σπάνιο ο όρχις να ανεβοκατεβαίνει μέσα στον βουβωνικό πόρο. Ο όρχις αυτός λέγεται ανασπώμενος και αναμένεται να σταθεροποιηθεί μέσα στο όσχεο σε μεγαλύτερη ηλικία.
 • Εάν ο ένας ή  σπανιότερα και οι δύο όρχεις δεν κατέβουν, τότε μιλούμε για κρυψορχία. Στη περίπτωση που ο όρχις δεν ψηλαφίζεται  πρέπει να γίνει εντοπισμός του  με υπερήχους και  παραπομπή του βρέφους στον ειδικό.

Κορίτσι

 • Τα γεννητικά όργανα του κοριτσιού φαίνονται μεγάλα και φουσκωμένα σε σχέση με το μέγεθος του σώματος. Είναι φυσιολογικό και οφείλεται στις ορμόνες της μητέρας. Το οίδημα αυτό θα υποχωρήσει σύντομα.
 • Στα τελειόμηνα νεογνά τα μεγάλα χείλη συνήθως καλύπτουν τα μικρά. Σε πρόωρα όμως νεογνά τα μικρά χείλη δεν καλύπτονται πλήρως με αποτέλεσμα να προέχουν.
 • Τις πρώτες μέρες της ζωής μπορεί να παρατηρηθεί  έξοδος βλεννώδους υγρού από τον κόλπο. Δεν επεμβαίνουμε με βίαιους χειρισμούς στην περιοχή και δεν απομακρύνουμε αυτήν την βλέννα, αλλά καθαρίζουμε τακτικά με απλό τρεχούμενο νερό.
 • Σε μερικές φορές υπάρχει επίσης μικρή ποσότητα αίματος. Το φαινόμενο αυτό, που ονομάζεται ψευδοπερίοδος και οφείλεται στη διακοπή των ορμονών από τη μητέρα, είναι τελείως φυσιολογικό και θα υποχωρήσει μόνο τους τις επόμενες μέρες.

Πώς φροντίζω τα γεννητικά όργανα του παιδιού.

 • Το πλύσιμο είναι ακριβώς όπως και για οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος του παιδιού, με νερό και σαπούνι και καλό ξέβγαλμα στο τέλος.
 • Τα σφουγγάρια μαζεύουν μικρόβια, οπότε το πλύσιμο με τα χέρια είναι πάντα ασφαλέστερο.
 • Οι λερωμένες πάνες θα πρέπει να αλλάζονται έγκαιρα. Δεν είναι καλό να μένει πολλή ώρα το δέρμα του μωρού εκτεθειμένο σε τόσα βακτήρια.
 • Εάν το παιδί περνάει περίοδο που εξερευνά το σώμα του προσπαθήστε να το αφήσετε να το κάνει, αφήνοντάς το για λίγο γυμνό χωρίς πάνα ή χωρίς εσώρουχο εάν θέλει.
 • Δεν πρέπει να βάζουμε αντισηπτικές κρέμες ή διαλύματα στην περιοχή «προληπτικά» αλλά μόνο εφόσον υπάρχει λοίμωξη

 * Απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Δείτε Επίσης

βιβλιαριο υγ παιδιου

Τα ΣΥΝ και τα ΠΛΗΝ του νέου Βιβλιαρίου υγείας παιδιού

Το νέο βιβλιάριο υγείας παιδιού που ετοιμάστηκε το 2016 από το Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού είναι …

error: