Αρχική / Μητρότητα / Νέα Μαμά / Η Εγγύτητα μητέρας και βρέφους ως βάση του Attachment Parenting

Η Εγγύτητα μητέρας και βρέφους ως βάση του Attachment Parenting

Mother cradling newborn infant

«Η μητέρα είναι η Μήτρα, το Λίκνο της ζωής, η Δημιουργία, η Γέννηση, το Ένστικτο, η Ψυχή, το Συναίσθημα. Mετά την γέννηση του, ο νεογέννητος άνθρωπος ζητά την ίδια αίσθηση, την αίσθηση της Σύνδεσης και η μορφή της μητέρας αποτελεί το πρώτο οδηγό αναγνώρισης του περιβάλλοντος του. Το περιβάλλον του είναι η απεριόριστη αγκαλιά της και η άμεση ανταπόκριση της στις ψυχοσωματικές του ανάγκες, δημιουργούν την πρώτη αίσθηση της Προστασίας, Ασφάλειας και Εμπιστοσύνης», μας λέει η Αντιγόνη Συμεωνίδου Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, περιγράφοντας το Τι συμβολίζει η Μητρική Μορφή για το νεογέννητο και βρέφος. Σήμερα μας μιλάει για την ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ που υπάρχει γύρω από το attachment parenting και τα λάθος συμπεράσματα, που χαρακτηρίζουν το attachment parenting ως παιδοκεντρική προσέγγιση.

Δες ακόμα:

Πάρτε τα βρέφη σας αγκαλιά!!

Οι 7 μέθοδοι που ενισχύουν τη θεωρία ασφαλούς δεσμού και γονεϊκότητας (Attachment Parrenting)

Η θεραπευτική δύναμη της μητρικής επαφής και τα 5 βασικότερα οφέλη για το μωρό σας

To 4o τρίμηνο: «Μαμά μη μ’ αφήνεις από την αγκαλιά σου, θα κλαίω»

Η βάση του attachment parenting στηρίζεται σε 3 βαδικά σημεία:

Α. Αποδοχή ότι τα πρώτα 3 χρόνια της ζωής του ανθρώπου είναι τα πιο βασικά για την συναισθηματική καταγραφή που δημιουργούν.

Β. Η Σχέση ανάμεσα στο νεογέννητο άνθρωπο και τον βασικό φροντιστή του είναι η αρχή που δημιουργεί την εσωτερική του εικόνα

Γ. Κάθε άνθρωπος από την αρχή της ζωής του ορίζεται από ανάγκες που χρειάζεται να εκπληρωθούν.

* Γράφει η ειδική συνεργάτης Αντιγόνη Συμεωνίδου Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια MSc

H συγκεκριμένη μορφή parenting εστιάζεται σε ότι πιο σημαντικό έχουμε.

Τη δημιουργία της πιο βασικής μας σχέσης με τον πρώτο άνθρωπο που μας καλώς ορίζει στην μετάβαση μας από την ενδομήτρια ζωή στην εξωμήτρια.

Από συναισθηματική σχέση δημιουργούμαστε, μέσα από άνθρωπο γεννιόμαστε και μαζί με ανθρώπους μεγαλώνουμε.

Πρώτα νιώθουμε και μετά σκεφτόμαστε. Από την αρχή της ζωής μας συνυπάρχουμε, συσχετιζόμαστε και δημιουργούμε τον εσωτερικό μας κόσμο μέσα από σχέση.

Ο Θηλασμός, η συν κοίμηση και η άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες ενός ανθρώπου, στα πρώτα και βασικά χρόνια της ζωής του, βάζουν την βάση για να γεννηθεί η Εμπιστοσύνη στον βασικό φροντιστή. Για τα μάτια του νεογέννητου, ο βασικός φροντιστής είναι όλος του ο Κόσμος και μέσα από όλο του τον Κόσμο δημιουργεί τον δικό του.

Η βάση του attachment parenting είναι η Εγγύτητα.

-Η εγγύτητα είναι μια ψυχική κ συναισθηματική ανάγκη που εκπληρώνει την ανάγκη Σύνδεσης του μικρού ανθρώπου με τον βασικό φροντιστή του.

-Μέσα από την εγγύτητα κ την συναισθηματική επαφή που δημιουργεί το νεογέννητο κ βρέφος βιώνει μια υπέροχη συναισθηματική καταγραφή Ασφάλειας κ Προστασίας.

-Η συναισθηματική καταγραφή γίνεται η βάση της ψυχοσύνθεσης τους κ δίνει την σκυτάλη για να ανθίσει η νηπιακή ηλικία κ με τη σειρά της η παιδική.

-Αμυντικοί μηχανισμοί προστασίας δεν υπάρχουν στην αρχή της ζωής μας, υπάρχει μόνο η αίσθηση ανάγκης της προσκόλλησης μας με τον βασικό φροντιστή που με την σειρά της όταν εκπληρωθεί, δημιουργεί αίσθηση ασφάλειας, εμπιστοσύνης και προστασίας. Η αίσθηση μεταμορφώνεται σε συναίσθημα και με τη σειρά της δημιουργείται η σχέση.

Είναι πια καιρός να σταματήσουμε να βλέπουμε τα νεογέννητα και βρέφη ως πλάσματα που δεν έχουν ανάγκες. Είναι το αντίθετο, είναι πλημμυρισμένα από ψυχικές και συναισθηματικές ανάγκες και επειδή η δημιουργία τους είναι από άνθρωπο χρειάζεται να καταλάβουμε ότι κάθε συναισθηματική αρχή χρειάζεται να εξελίσσεται μέσα από την ανθρώπινη σχέση.

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Δείτε Επίσης

rooming in-πόσο καλό κάνει στο νεογέννητο

Rooming in: Πόσο σημαντικό είναι για τις πρώτες ώρες ζωής του μωρού

Ο αγγλικός όρος όπως έχει επικρατήσει διεθνώς, αναφέρεται στην παραμονή του βρέφους στο ίδιο δωμάτιο …

error: