Αρχική / Παιδί / Συμβουλές / 40 φυσιολογικά χαρακτηριστικά που συναντάμε στα νεογέννητα βρέφη

40 φυσιολογικά χαρακτηριστικά που συναντάμε στα νεογέννητα βρέφη

χαρακτηριστικά νεογέννητου βρεφους

Πρώτη φορά γονείς; ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!! Η καρδιά σας θα έχει σίγουρα πλημμυρίσει από ποικίλα συναισθήματα, ευτυχίας, υπερηφάνειας, θαυμασμού και δέους γι’ αυτό το μικρό πλασματάκι που κρατάτε στην αγκαλιά σας. Μαζί μ’ αυτά όμως θα υπάρχουν κι άλλα, όπως η ένταση, η κούραση, η νευρικότητα, το άγχος, αν θα τα καταφέρετε στο νέο σας ρόλο, αλλά και πολλά ερωτηματικά. Εμπιστευτείτε το ένστικτό της μητρότητας με το οποίο σας προίκισε η φύση και μαζί με την αγάπη για το νεογέννητο παιδί σας, αφήστε να σας οδηγήσουν σε αυτό το νέο και υπέροχο ταξίδι. Επιλέξτε με προσοχή και σωστά κριτήρια τον παιδίατρό σας και απευθυνθείτε σ’ αυτόν για ότι σας απασχολεί.

Δες ακόμα:

Φάκελος νεογέννητο: Όσα ο παιδίατρος θα ήθελε να γνωρίζετε

ΟΛΑ τα ορόσημα για τις 12 πρώτες εβδομάδες της ζωής του νεογέννητου!

5 συνήθεις απορίες των γονιών για το νεογέννητο βρέφος

Το ανιχνευτικό τεστ Αυτιστικής διαταραχής που πρέπει να γίνεται στα βρέφη των 18μηνών

10 πράγματα που δεν πρέπει να σας ανησυχούν για τα γεννητικά όργανα ενός βρέφους

9 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τα μάτια των νεογέννητων μωρών

Πώς καθαρίζουμε τη μυτούλα και τα αυτάκια του μωρού;

Σύντομα μετά τη γέννα, θα μπορείτε να κοιτάξετε προσεκτικά το μωρό σας και να παρατηρήσετε όλες τις λεπτομέρειες – το χρώμα και τα υφή των μαλλιών, το σχήμα των χεριών και των ποδιών και τις διαφορετικές εκφράσεις στο πρόσωπό του.

Εμείς σας δίνουμε κάποιες πληροφορίες που αφορούν στο σύνολο των χαρακτηριστικών που παρουσιάζουν τα νεογέννητα βρέφη. Κάποια από αυτά ίσως σας φανούν παράξενα αλλά είναι απόλυτα φυσιολογικά.

Εάν όμως εσείς παρατηρήσετε κάτι το οποίο σας ανησυχεί, όσο ασήμαντο και εάν σας φαίνεται, ρωτήστε τον γιατρό ή τη μαία σας. Το μωρό σας θα εξεταστεί από τον παιδίατρο του νοσοκομείου για να βεβαιωθεί ότι όλα είναι καλά. Είναι καλή στιγμή να κάνετε τις ερωτήσεις που μπορεί να έχετε.

Πώς είναι ένα νεογέννητο βρέφος;

 • Έχει ρόδινο χρώμα, το δέρμα του είναι απαλό, αδιαφανές, κάποτε με χνούδι ή ριτυδωμένο με απολέπιση (ξεφλούδισμα), αν έχει ηλικία κύησης πάνω από 39- 40 εβδομάδες.
 • Τα πόδια και τα χέρια του είναι μαζεμένα και τα δάχτυλα κλειστά.
 • Δεν βλέπει αντικείμενα και αντιδρά ελάχιστα σε πολύ δυνατό φως που πέφτει στα μάτια του. Από την αδυναμία του λοιπόν να εστιάσει κάπου, αλληθωρίζει συχνά και αυτό είναι φυσιολογικό.
 • Το χρώμα των ματιών κατά τη γέννηση μπορεί να αλλάξει και οριστικοποιείται στον 6ο μήνα.
 • Ακούει θορύβους, ομιλία, μουσική και σιγά-σιγά πλουτίζει τις ακουστικές του εμπειρίες.
 • Τα αυτιά είναι πολύ μαλακά και εύκολα μπορεί να «τσαλακωθούν» από το κεφάλι.
 • Μυρίζει και γρήγορα αντιλαμβάνεται την οσμή του δέρματος της μητέρας του.
 • Αναπνέει από τη μύτη, έχει πολύ πιο συχνές αναπνοές( 30-40 το λεπτό) και συχνότερο καρδιακό παλμό (120 το λεπτό) από τους ενήλικες. Άλλοτε αναπνέει ήρεμα και άλλοτε με θόρυβο, που οφείλεται στην ύπαρξη λίγης πηχτής βλέννας ή στη δόνηση της γλωττίδας, όταν η αναπνοή είναι στοματο- ρινική και δονεί τα μαλακά μόρια της ρινοφαρυγγικής κοιλότητας. Η άρρυθμη αναπνοή επίσης είναι φυσιολογική. Μην φοβάστε, δεν πνίγεται και δεν σταματάει η αναπνοή του. Μη σπεύσετε να εφοδιαστείτε με διαλύματα αλατόνερου για να αντιμετωπίσετε την «απόφραξη». Μάλλον του δημιουργείτε πρόβλημα, ιδιαίτερα αν βάζετε περισσότερες από 1-2 σταγόνες σε κάθε ρουθούνι και τις αφήνετε να κυλήσουν προς τα πίσω. Στις περιπτώσεις αυτές πνίγεται και συχνά βήχει.
 • Φταρνίζεται συχνά, καθώς επίσης συχνός είναι ο λόξιγκάς του.
 • Το δέρμα του έχει αναπτυγμένη αίσθηση του πόνου, του ψυχρού ή του θερμού.
 • Το κεφάλι είναι μεγάλο σε σύγκριση με το κορμί και τα άκρα του κοντά.
 • Oι πηγές ( πρόσθια και οπίσθια), είναι δύο μαλακά σημεία μπροστά στην κορυφή και και στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Βρίσκονται στο σημείο συνένωσης διαφόρων οστών που δημιουργούν το κρανίο. Η πρόσθια πηγή κλείνει μέχρι τον 18ο μήνα και η οπίσθια μέχρι τον 3ο-4ο μήνα.
 • Η κοιλιά φαίνεται μεγάλη και φουσκωμένη, επειδή οι μύες της είναι ακόμα πολύ αδύνατοι και αυτό είναι φυσιολογικό.
 • Οι κενώσεις του μπορεί να είναι μία κάθε 2-3 ημέρες, αλλά και επτά–οκτώ την ημέρα, μπορεί να έχουν χρώμα πράσινο ή χρυσαφί, να περιέχουν βλέννη ή μικρά λευκά κοκκία. Όλα τα παραπάνω είναι φυσιολογικά. Φυσιολογικό είναι επίσης να κλαίει πριν κάνει κένωση ή να έχει κενώσεις θορυβώδεις με πολλά αέρια ή ακόμη να έχει κένωση στη διάρκεια κάθε γεύματος. Εκείνο που δεν είναι φυσιολογικό είναι να έχει αίμα στα κόπρανα.
 • Συχνά σφίγγεται, μελανιάζει το πρόσωπό του, ενώ συγχρόνως ακούμε ένα βογκητό. Δεν πρόκειται για παθολογικό φαινόμενο, συνήθως γυμνάζει το μυϊκό του σύστημα και κάνει ενστικτώδεις διατατικές ασκήσεις.
 • Το νεογέννητο είναι συνήθως υπερτονικό και ευερέθιστο. Συχνά παρατηρείται μικρός τρόμος στο σαγόνι, στα χέρια ή τα πόδια. Όταν θέλουμε να του αλλάξουμε πάνα προβάλλει αντίσταση και συχνά μας δυσκολεύει. Όταν κοιμάται είναι χαλαρό. Τα άκρα μπορεί να είναι ψυχρά, ιδιαίτερα όταν δεν κοιμάται.
 • Τρομάζει εύκολα και το εκδηλώνει με ένα άνοιγμα των χεριών που καταλήγει σε εναγκαλισμό. Πιάνει με δύναμη ότι έλθει σε επαφή με την παλάμη του (μαλλιά, ρούχα). Προσπαθεί σπρώχνοντας με τα πόδια του να μετακινηθεί, κυρίως όταν είναι σε πρόσθια κατάκλιση και εξ αιτίας αυτής της συμπεριφοράς, συχνά το βρίσκουμε στις γωνίες του κρεβατιού.
 • Γελάει, όταν είναι καθαρό, χορτάτο και ευτυχισμένο. Εκδήλωση ευδαιμονίας αποτελούν επίσης τα χασμουρητά του.
 • To δέρμα του είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, απολεπίζεται κατά τόπους, εμφανίζει μικρά φευγαλέα εξανθηματικά στοιχεία με κόκκινη βάση και λευκό κέντρο ή επίσης μικρά σκληρά στοιχεία στο πρόσωπο με μονιμότερη από τα προηγούμενα παρουσία (τοξικό ερύθημα, κεχρία, ιδρώα).
 • Όταν το ντύσιμο είναι υπερβολικό και το νεογνό υπερθερμαίνεται, μπορεί να εμφανίσει στο λαιμό ή στο στήθος μικρά ερυθρά εξανθηματικά στοιχεία (δρωτσίλα).
 • Υπάρχει η αντίληψη ότι το νεογνό κρυώνει. Στην ουσία κρυώνει και ζεσταίνεται με την ίδια ευκολία και αυτό εξαρτάται από την θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Είναι γεγονός ότι δεν έχει ικανότητα θερμορύθμισης, τόσο σε ότι αφορά την παραγωγή, όσο και την αποβολή θερμότητος. Για τους παραπάνω λόγους πρέπει να υπάρχει πρόνοια ώστε η θερμοκρασία του περιβάλλοντος να ευρίσκεται μεταξύ 21-23ο C και τα ρούχα του να είναι ελαφρά και άνετα. Ήδη έχει αναφερθεί ότι τα κρύα χέρια και πόδια δεν υποδηλώνουν ότι το μωρό κρυώνει.
 • Τα κοριτσάκια μπορεί να έχουν έκκριση βλέννης από τον κόλπο, καθώς επίσης βλέννης κόκκινης, διότι περιέχει αίμα. Είναι ορμονικό φαινόμενο, χωρίς σημασία (ψευδοπερίοδος).
 • Τα αγοράκια εμφανίζουν φίμωση στην πλειοψηφία τους και για το θέμα αυτό δεν πρέπει να προβαίνετε σε καμία ενέργεια διάνοιξης.
 • Οι μαστοί εμφανίζουν συχνά μια διόγκωση που μπορεί να είναι συμμετρική ή ασύμμετρη , στους δύο μαστούς. Μην τους πιέζετε γιατί και αυτό το φαινόμενο είναι φυσιολογικό και οφείλεται στις ορμόνες της μητέρας αλλά η πίεση  μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή.
 • Όταν πέσει ο ομφαλός, τη νωπή υποκίτρινη επιφάνεια που θα δείτε, συνεχίζετε να την καθαρίζετε με οινόπνευμα, έως ότου γίνει δέρμα. Τότε σταματάει η φροντίδα και αρχίζει το ολόσωμο μπάνιο του παιδιού. Από τη στιγμή που θα πέσει το περιφερικό στεγνό τμήμα, απαιτούνται 2-3 ημέρες για την δημιουργία δέρματος. Αν παραταθεί πέρα του 3ημέρου, δεν έχει τάσεις επούλωσης και βγάζει ένα υποκίτρινο υγρό, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας. Πιθανόν θα απαιτηθεί μικρός ανώδυνος καυτηριασμός με μολυβάκι νιτρικού αργύρου.
 • Όταν με την επούλωση διαπιστώσετε ότι προβάλλει το δέρμα στην θέση του ομφαλού σε μέγεθος μικρής μπίλιας, ιδιαίτερα όταν το μωρό σας κλαίει, να μην ανησυχήσετε γιατί πρόκειται για μικρή, άνευ σημασίας, ομφαλοκήλη.
 • Επίσης δεν πρέπει να σας ανησυχήσει η παρουσία μικρής ποσότητας υγρού στο όσχεο του αγοριού σας, στη θέση του ενός ή και των δύο όρχεων. Πρόκειται για παροδική, κατά πάσα πιθανότητα, υδροκήλη.
 • Κάποιο μωρό που γεννήθηκε με φυσιολογικό τοκετό και υπήρξε κάποια δυσκολία στην έξοδο ή ακόμη περισσότερο αν χρησιμοποιήθηκε εμβρυουλκία με αναρρόφηση (βεντούζα), μπορεί να εμφανίσει σε κάποια θέση του κρανίου μία μαλακή διόγκωση (κεφαλαιμάτωμα). Μην ανησυχείτε θα απορροφηθεί, μόνο που μπορεί να παρατείνει λίγο τον ίκτερο. Αυτή η διόγκωση έχει όρια τα οποία προσδιορίζονται με την ψηλάφηση.
 • Ένα διάχυτο πρήξιμο στην κορυφή του κεφαλιού μπορεί να προκληθεί από την πίεση επάνω στο κεφάλι κατά τη δίοδο από τον πυελογεννητικό σωλήνα και λέγεται προκεφαλή. Υποχωρεί συντομότερα από το κεφαλαιμάτωμα και είναι απλό οίδημα χωρίς αιμορραγία.
 • Ο χαλινός της γλώσσας μπορεί να είναι βραχύς και να μην επιτρέπει στη γλώσσα να βγαίνει έξω από τα χείλη. Δεν χρειάζεται να προβείτε σε άμεση επέμβαση (κόψιμο), αν περιμένετε μερικούς μήνες, μπορεί να μην χρειασθεί.
 • Τα επίπεδα αιμαγγειώματα (κοκκινίλες) που μπορεί να βλέπετε στα άνω βλέφαρα και στο κάτω μέρος του τριχωτού του κεφαλιού στο πίσω μέρος, είναι άνευ σημασίας και σιγα-σιγά θα χαθούν.
 • Κατακόκκινα προεξέχοντα αιμαγγειώματα που μπορεί να δείτε κατά τη γέννηση σε διάφορα μέρη του σώματος ή να δημιουργηθούν μετά, θα τα συζητήσετε με τον Παιδίατρο σας. Συνήθως είναι αιμαγγειώματα που κάποια στιγμή (μετά από μήνες) θα αρχίσουν να ασπρίζουν στη μέση και θα εξαφανισθούν. Αν είναι ιδιαίτερα μεγάλα ή βρίσκονται στη γλώσσα ή αλλού (πρόσωπο), απαιτείται άλλος χειρισμός.
 • Ένα από τα δύο μάτια μπορεί να είναι συνεχώς δακρυσμένο ή και να κάνει τσίμπλες. Πρόκειται γιαστένωση ή απόφραξη του δκτύου παροχέτευσης των δακρύων. Πλύσιμο με χαμομήλι ή με βρασμένο νερό και μαλάξεις στη συνένωση του ματιού με τη μύτη μπορεί να οδηγήσει σε αποκατάσταση, τουλάχιστον προσωρινή. Συμβουλευθείτε τον Παιδίατρο σας ή και Παιδοοφθαλμίατρο. Συνήθως αποφεύγουμε τη χειρουργική παρέμβαση (διάνοιξη) νωρίτερα από τον 8ο και κατ’ άλλους τον 12ο μήνα.
 • Ο ίκτερος αποτελεί κανόνα για όλα τα νεογέννητα, απλά ο χρόνος εμφάνισης και η ένταση, διαφέρουν κάθε φορά. Είναι φυσιολογικό φαινόμενο και οφείλεται στην αθρόα καταστροφή της εμβρυικής αιμοσφαιρίνης, που σιγά-σιγά αντικαθίσταται από την αιμοσφαιρίνη-Α, του ενηλίκου. Αυτή η μαζική καταστροφή σε συνδυασμό με το ανώριμο ήπαρ, οδηγεί στη δημιουργία του ικτέρου.
 • Όταν ο ίκτερος είναι παθολογικός από ασυμβατότητα ομάδας αίματος παιδιού-μητέρας, από ασυμβατότητα Rhesus (RH) και ευαισθητοποημένη μητέρα, και από έλλειψη ενζύμου, τότε έχει κάποια χαρακτηριστικά που ήδη έχουν κινητοποιήσει τους Παιδιάτρους του μαιευτηρίου.
 • Ο μητρικός θηλασμός, ιδιαίτερα όταν το γάλα της μητέρας είναι πυκνό σε λίπος, μπορεί να παρατείνει τον φυσιολογικό ίκτερο για μερικ;eς εβδομάδες. Ο Παιδίατρος σας θα σας δώσει οδηγίες για αυτό.
 • Τα ισχία, ιδιαίτερα σε παιδιά με ισχιακή προβολή ή και για λόγους «κληρονομικούς» ή μάλλον οικογενείς, μπορεί να μην είναι καλά διαμορφωμένα και στη θέση τους. Αυτό θα φανεί από την πρώτη εξέταση ή την επανεξέταση μέσα στον πρώτο μήνα. Μερικά μαιευτήρια έχουν θεσπίσει υπερηχογράφημα ισχίων σε όλα τα παιδιά πριν από την έξοδο. Δεν ξέρουμε αν αυτό αποτελεί ανάγκη ή έχει ένα στοιχείο υπερβολής.
 • H στροφή του άκρου ποδός (πέλμα) προς τα έσω, στην ήπια μορφή της είναι χωρίς σημασία και η φύση θα αποκαταστήσει την ατέλεια. Αν όμως ο Παιδίατρος κρίνει ότι πρέπει να κάνει κάτι περισσότερο, θα ζητήσει τη βοήθεια παιδοορθοπεδικού.
 • Σε φυσιολογικούς τοκετούς όπου γίνεται οξεία (απότομη-βίαια) έξοδος του εμβρύου ή το έμβρυο είναι ιδιαίτερα μεγάλο ή ο πυελογεννητικός σωλήνας είναι στενός, μπορεί να προκληθεί κάταγμα κλείδας. Συχνά είναι αναπόφευκτο. Στο σημείο του κατάγματος υπάρχει μικρή διόγκωση που τρίζει κατά την ψηλάφηση σαν χιόνι ανάμεσα στα δάκτυλα μας. Θα επουλωθεί μόνο του, αρκεί να προσέχουμε τις κινήσεις του άνω άκρου που αντιστοιχεί στη σπασμένη κλείδα. Κινήσεις που φέρνουν τον ώμο προς το λαιμό είναι αρκετά επώδυνες επί 2-3 εβδομάδες. Στη θέση της επούλωσης σε 1 μήνα θα υπάρχει μία σκληρή διόγκωση που οφείλεται στη επούλωση. Μην ανησυχείτε, σιγά-σιγά θα λειανθεί και δεν θα είναι αντιληπτό.
 • Κάποιες μπλε-μαύρες κηλίδες στο δέρμα της οπίσθιας επιφάνειας, στους γλουτούς ή τη γλουτιαία σχισμή (μογγολοειδείς κηλίδες) είναι χωρίς σημασία.

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Δείτε Επίσης

βιβλιαριο υγ παιδιου

Τα ΣΥΝ και τα ΠΛΗΝ του νέου Βιβλιαρίου υγείας παιδιού

Το νέο βιβλιάριο υγείας παιδιού που ετοιμάστηκε το 2016 από το Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού είναι …

error: