Αρχική / Μητρότητα / Εγκυμοσύνη / Πλακούντας: Ένας εκπληκτικός μηχανισμός και ο καθοριστικός του ρόλος στην ανάπτυξη του εμβρύου

Πλακούντας: Ένας εκπληκτικός μηχανισμός και ο καθοριστικός του ρόλος στην ανάπτυξη του εμβρύου

πλακούντας

Ο ρόλος του πλακούντα είναι καθοριστικός για την ανάπτυξη του εμβρύου. Είναι ένας εκπληκτικός μηχανισμός, προσκολλημένος στη μήτρα, που παρέχει στο έμβρυο το οξυγόνο και τις θρεπτικές ουσίες, που αντλεί από το αίμα της μητέρας ενώ απομακρύνει από το έμβρυο τα απόβλητά του, δηλαδή διοξείδιο του άνθρακα και άλλες άχρηστες ουσίες
Δες ακόμα:

Στην αρχή, το μικροσκοπικό πλασματάκι, μέσα στη μήτρα, τρέφεται από το κυκλοφορικό σας σύστημα με τη βοήθεια των «ριζών» ή τροφοβλαστών που υπάρχουν στο ενδομήτριο. Πολύ γρήγορα όμως, καθώς αναπτύσσεται ραγδαία και μεγαλώνουν οι ανάγκες του, οι τροφοβλάστες σχηματίζουν τον πλακούντα, μια σαρκώδη μάζα με σπογγώδη σύσταση. Ο σύνδεσμος ανάμεσα στο μωρό σας και τον πλακούντα είναι ο ομφάλιος λώρος. Στον πλακούντα καταλήγουν τα δικά σας αιμοφόρα αγγεία και ξεκινούν τα αγγεία του μικρού σας!

Η τροφή που καταναλώνει η μητέρα περνά στο πεπτικό της σύστημα. Από τα θρεπτικά συστατικά που αποφορά μέσω αυτής, κάποια περνάνε στο στομάχι και πολλά από αυτά στο λεπτό έντερο. Στη συνέχεια διασπούνται στα μικρότερα συστατικά τους και μέσω της κυκλοφορίας του αίματος της μητέρας περνούν στα αιμοφόρα αγγεία του πλακούντα και του ομφάλιου λώρου και στη συνέχεια στο κυκλοφοριακό σύστημα του νεογνού. Ο πλακούντας είναι ένας συνδυασμός στομαχιού, συκωτιού και νεφρών για το νεογνό. Όπως τα όργανα αυτά είναι απαραίτητα σε άνθρωπο για τη λειτουργία του κυκλοφοριακού του, έτσι και για το νεογνό, ο πλακούντας επιτελεί το ρόλο αυτών.

Στα πρώιμα στάδια της εγκυμοσύνης ο πλακούντας εξασφαλίζει πως το νεογνό παραμένει προσκολλημένο στα τοιχώματα της μήτρας ώστε να δημιουργηθεί στη συνέχεια ο ομφάλιος λώρος και το κυκλοφοριακό σύστημα του νεογνού. Ταυτόχρονα αποτελεί ένα προστατευτικό φράγμα ανάμεσα στη μητέρα και το νεογνό, ώστε να μην το απορρίψει ο οργανισμός της. Είναι το εργοστάσιο παραγωγής των ορμονών, που χρειάζονται για να αναπτυχθεί το νεογνό, με κυρίαρχη και πιο σημαντική την προγεστερόνη, που προστατεύει την ακεραιότητα νεογνού και πλακούντα ενώ του παρέχει όλο το οξυγόνο που χρειάζεται, όσο αυτό βρίσκεται μέσα στην κοιλιά της μαμάς του. Το μωρό δε θα χρειαστεί να αναπνεύσει, χρησιμοποιώντας τα δικά του πνευμόνια, παρά μετά τη γέννησή του.

Λειτουργεί επίσης σαν φίλτρο, γιατί εμποδίζει τα μικρόβια και τα βακτηρίδια να τον διαπεράσουν και να μολύνουν το μωρό, αλλά όχι τα φάρμακα, το αλκοόλ, τη νικοτίνη και άλλες επιβλαβείς ουσίες, που από το αίμα της μητέρας περνούν στο αίμα του βρέφους.

Η φυσιολογική θέση του στο 95% των κυήσεων είναι στον πυθμένα, στην πρόσθια ή στην οπίσθια επιφάνεια ης μήτρας. Το μέγεθος του πλακούντα, στο τέλος της κύησης, έχει 15-20 εκατοστά διάμετρο και 300-800 γραμμάρια περίπου βάρος. Ο πλακούντας «γεννιέται» μετά τον τοκετό του εμβρύου και καλείται επίσης ύστερο.

Πιθανά προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν στη λειτουργία του πλακούντα:

Αποκόλληση Πλακούντα: Η αποκόλληση πλακούντα μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης. Υπάρχει η μερική αποκόλληση όπου ένα μικρό η μεγάλο μέρος του πλακούντα »ξεκολλάει» από τη μήτρα και η ολική αποκόλληση, που αν συμβεί προς το τέλος της εγκυμοσύνης οδηγεί σε επείγουσα καισαρική.

Προδρομικός Πλακούντας: Όταν ο πλακούντας εμφυτευθεί χαμηλά στη μήτρα και καλύπτει το έσω τραχηλικό στόμιο, απ’ όπου βγαίνει το παιδί, λέγεται προδρομικός και θέτει σε κίνδυνο την κύηση.

Παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του πλακούντα:

 • Ορισμένα προβλήματα στον πλακούντα είναι πιο κοινά σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 40.
 • Η πρόωρη ρήξη των μεμβρανών. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το μωρό σας είναι περιτριγυρισμένο από μια μεμβράνη που λέγεται αμνιακός σάκος και περικλείει το αμνιακό υγρό. Αν για κάποιο λόγο, υπάρξει ρήξη των υμένων και διαρροή υγρού από τον σάκο, ο κίνδυνος ορισμένων προβλημάτων του πλακούντα αυξάνει, όπως η πιθανότητα φλεγμονής .
 • Οι διαταραχές στην πήξη του αίματος
 • Η υψηλή αρτηριακή πίεση.
 • Η πολύδυμη κύηση.
 • Προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις μήτρα όπως
  • Η καισαρική τομή
  • Χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση ινομυωμάτων
  • Διαστολή και απόξεση ( D & C)
 • Η εμφάνιση κάποιου προβλήματος στον πλακούντα σε προηγούμενη κύηση, σημαίνει πως παρουσιάζετε αυξημένο κίνδυνο να εμφανιστεί ξανά.
 • Η κατάχρηση ουσιών (ναρκωτικά)
 • Το κάπνισμα
 • Τραύμα στην κοιλιακή χώρα από πχ πτώση ή άλλου είδους πλήγμα αυξάνει τον κίνδυνο να εμφανιστούν ορισμένα προβλήματα στον πλακούντα.

 * Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Δείτε Επίσης

Folic-Acid

Πόσο σωστή είναι τελικά η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής στην κύηση;

Η παραδοσιακή άποψη για την εγκυμοσύνη στη χώρα μας είναι ότι πρόκειται για μια κατάσταση …

error: