Αρχική / Μητρότητα / Νέα Μαμά / Τα νεογέννητα καταλαβαίνουν και αισθάνονται τα πάντα: «Μιλήστε τους»

Τα νεογέννητα καταλαβαίνουν και αισθάνονται τα πάντα: «Μιλήστε τους»

τα νεογέννητα καταλαβαίνουν πολλά

Τα νεογέννητα μωρά αντιλαμβάνονται πολύ περισσότερα από ότι εμείς νομίζουμε. Κάθε φορά που ακούνε την τρυφερή και μελωδική φωνή της μαμάς τους, αυτά που τους λέει σε συνδυασμό με την επαφή του μητρικού χαδιού στο σώμα τους, αποτελούν τη βάση για να εξελιχθεί ένας υγιής και ευτυχισμένος άνθρωπος.

Δες ακόμα:

Η Εγγύτητα μητέρας και βρέφους ως βάση του Attachment Parenting

40 φυσιολογικά χαρακτηριστικά που συναντάμε στα νεογέννητα βρέφη

Η θεραπευτική δύναμη της μητρικής επαφής και τα 5 βασικότερα οφέλη για το μωρό σας

Δείτε πως οι καθημερινές εμπειρίες που παρέχουν οι γονείς οδηγούν στην ανάπτυξη υγειών βρεφών

Τα συναισθήματα που βιώνει ένα βρέφος κατά τον 1ο χρόνο ζωής του

Να παίζουμε με τα παιδιά μας… το έχουν ανάγκη!

Τι χρειάζεται το μωρό σας για να χαμογελά ευτυχισμένο

Τα οφέλη του βρεφικού μασάζ: Δείτε πώς θα το κάνετε σωστά!!

Οι έρευνες λένε πως τα βρέφη καταλαβαίνουν πολύ περισσότερα από ότι εμείς νομίζουμε από τη γέννησή τους ακόμα. Γι αυτό χρειάζεται η μαμά να τους μιλάει συχνά, χρησιμοποιώντας λέξεις και φράσεις που σχετίζονται με τον νέο τους κόσμο.

Κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ζωής τους αναπτύσσεται ένας σωματικός και ψυχικός δεσμός με τη μητέρα. Στους 9 αυτούς μήνες τα βρέφη δημιουργούν αναμνήσεις και η επανάληψη λέξεων και φράσεων που ακούνε από τη μαμά, μετά τη γέννησή τους, ενισχύει αυτό το δεσμό ενώ βοηθά το βρέφος να επεξεργαστεί υποσυνείδητα τις πληροφορίες και να εξελιχθεί δημιουργώντας το νέο του κόσμο.

Τα βρέφη αρχίζουν να επικοινωνούν σε συναισθηματικό επίπεδο με τη μητέρας τους, από τη μήτρα. Αισθάνονται τις αλλαγές διάθεσης της, το πότε είναι χαρούμενη ή λυπημένη και τα συναισθήματά της αυτά επηρεάζουν το έμβρυο. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και μετά τη γέννησή τους. Το μωρό νιώθει τα αρνητικά ή θετικά σας συναισθήματα και το εκδηλώνει με χαρά ή κλάμα και γκρίνια, αντίστοιχα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις διαταράσσονται ακόμα και οι βασικές του λειτουργίες, όπως είναι ο ύπνος, το φαγητό και η πέψη.

Το μωρό έχει ανάγκη να γνωρίσει τον αυτό του και το σώμα του, για να κατανοήσει την ύπαρξή του και να τη συνδέσει με τα άτομα του περιβάλλοντός του. Έτσι, υποσυνείδητα, δημιουργεί συνδέσεις ομοιότητας και αυτό το βοηθά να εξελιχθεί. Η περιγραφή της εικόνας του, των μελών του σώματός του, με γλυκές λεξούλες που λέει η μαμά καθημερινά ενώ ασχολείται με το μωρό της, όπως όταν το κάνει μπάνιο, του αλλάζει πάνα, παίζει μαζί του κλπ, το βοηθούν να γνωρίσει τον εαυτό του.

Όταν μιλάτε στο μωρό σας κάντε μικρές παύσεις για να του δίνετε τον χρόνο να αντιδρά με το δικό του τρόπο. Μπορεί για παράδειγμα να δείτε ότι γέρνει ελαφρώς το κεφαλάκι του στο πλάι ως απάντηση σε όσα ακούει. Επίσης ,μεγάλη σημασία παίζει η μουσικότητα της φωνής σας τόσο στην κατανόηση όσο και στην εκμάθηση νέων πραγμάτων. Όταν λοιπόν τους μαθαίνετε καινούργια πράγματα να χρησιμοποιείτε μια υψηλή σε τονικότητα, μελωδική και ίσως λίγο δραματοποιημένη φωνή. Οι προτάσεις σας να είναι σύντομες και τα λεξιλόγιο απλό. Η μελωδική φωνή τραβάει την προσοχή των βρεφών και μετατρέπει τη μάθηση σε διασκέδαση.

 * Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Δείτε Επίσης

rooming in-πόσο καλό κάνει στο νεογέννητο

Rooming in: Πόσο σημαντικό είναι για τις πρώτες ώρες ζωής του μωρού

Ο αγγλικός όρος όπως έχει επικρατήσει διεθνώς, αναφέρεται στην παραμονή του βρέφους στο ίδιο δωμάτιο …

error: