Αρχική / Παιδί / Υγεία-Ψυχολογία / Η πρώτη εξέταση αίματος του βρέφους για τρεις σοβαρές παθήσεις

Η πρώτη εξέταση αίματος του βρέφους για τρεις σοβαρές παθήσεις

test αιματος

Η πρώτη εξέταση αίματος του βρέφους, γνωστή και ως τεστ Guthrie, αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές προληπτικές δραστηριότητες που γίνονται στη χώρα μας. Άρχισε να εφαρμόζεται το 1974 και ανήκει στο Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών. Από τότε, στο σύνολο σχεδόν (98%) των παιδιών που γεννιούνται στην Ελλάδα, δηλαδή περίπου 100.000 νεογέννητα ετησίως, λαμβάνεται δείγμα αίματος, το οποίο και εξετάζεται για τρεις σοβαρές παθήσεις, μας λέει ο επιστημονικός συνεργάτης του mommyandthecity.gr Στέλιος Παπαβέντσης Παιδίατρος – Σύμβουλος Γαλουχίας MBBS MRCPCH DCH IBCLC.

Δες ακόμα:

Rooming in: Πόσο σημαντικό είναι για τις πρώτες ώρες ζωής του μωρού

40 φυσιολογικά χαρακτηριστικά που συναντάμε στα νεογέννητα βρέφη

Το ανιχνευτικό τεστ Αυτιστικής διαταραχής που πρέπει να γίνεται στα βρέφη των 18μηνών

10 πράγματα που δεν πρέπει να σας ανησυχούν για τα γεννητικά όργανα ενός βρέφους

9 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τα μάτια των νεογέννητων μωρών

Φυσιολογική ανάπτυξη ακοής – ομιλίας [0-18 μηνών]. Σε ποια βρέφη πρέπει να γίνεται προληπτικός έλεγχος;

Πώς γίνεται ο έλεγχος των νεογνών;

Το δείγμα λαμβάνεται σε ειδική διηθητική κάρτα από τα μαιευτήρια, πριν πάρει εξιτήριο το μωρό για το σπίτι, συνήθως την 3η με 5η μέρα από τη γέννηση. Λαμβάνονται σταγόνες αίματος από το πόδι του νεογνού χρησιμοποιώντας ειδική μικρή βελόνα. Το δείγμα αποστέλλεται ταχυδρομικά στο Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού, όπου γίνεται έλεγχος για 3 νοσήματα:

1. συγγενής υποθυρεοειδισμός,

2. φαινυλκετονουρία,

3. έλλειψη του ενζύμου G6PD.

Συχνά χρειάζεται επανάληψη του δείγματος, αν το αίμα που ελήφθηκε την πρώτη φορά δεν ήταν αρκετό ή τα αποτελέσματα είναι αμφιλεγόμενα.

Ποια είναι η σημασία της διάγνωσης αυτών των νοσημάτων;

Κάθε χρόνο γίνεται, κατά μέσον όρο, η διάγνωση περίπου 30 παιδιών με συγγενή υποθυρεοειδισμό, 6 παιδιών με φαινυλκετονουρία και 3.000 παιδιών με έλλειψη του ενζύμου G6PD.

Τα δύο πρώτα νοσήματα οδηγούν, μεταξύ άλλων, σε βαριά νοητική καθυστέρηση που προλαμβάνεται με την έγκαιρη διάγνωση και αγωγή.

Η αγωγή για το συγγενή υποθυρεοειδισμό συνίσταται στη χορήγηση της ορμόνης θυροξίνη σε μορφή χαπιού.

Η αγωγή της φαινυλκετονουρίας είναι ειδική δίαιτα με την αποφυγή τροφών που περιέχουν το αμινοξύ φαινυλαλανίνη. Είναι σημαντικό η διάγνωση και η έναρξη της αγωγής να γίνονται το ταχύτερο δυνατό, καλύτερα μέσα στον πρώτο μήνα της ζωής.

Η έλλειψη του ενζύμου G6PD μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αιμολυτική διαταραχή, η οποία προλαμβάνεται με τη γνώση του προβλήματος και την αποφυγή της επαφής με ορισμένες ουσίες και φάρμακα που πυροδοτούν την αιμόλυση.

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Δείτε Επίσης

ξένο σώμα στον πνεύμονα

Ο βήχας που οφείλεται σε ξένο σώμα στον πνεύμονα

Ένα από τα συχνότερα (και τα χειρότερα) ατυχήματα της παιδικής ηλικίας είναι το παιδί «να …

error: