Αρχική / Γυναίκα / Έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου μήτρας και μαστού με τη νέα μέθοδο τρισδιάστατου υπερηχογραφήματος

Έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου μήτρας και μαστού με τη νέα μέθοδο τρισδιάστατου υπερηχογραφήματος

Untitled-2

Ένα από τα εγκυρότερα διαγνωστικά μέσα που συμβάλλουν καθοριστικά στον αγώνα πρόληψης και πρόωρης διάγνωσης του καρκίνου της μήτρας και των ωοθηκών αλλά και του μαστού, είναι η  τρισδιάστατη υπερηχογραφία, η οποία αποτελεί την πλέον πρόσφατη εξέλιξη στο απεικονιστικό πεδίο, με ακρίβεια διάγνωσης μεγαλύτερη του 93%, μας λέει ο Δρ. Νικόλαος Σκαρτάδος, Μαιευτήρας Χειρουργός-Γυναικολόγος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δες ακόμα:

9 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις αν σκέφτεσαι να μείνεις έγκυος

Ενδομητρίωση. Ο σιωπηλός εχθρός της γονιμότητας

Πώς επηρεάζει το κάπνισμα τη γονιμότητα και τη σύλληψη

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον καρκίνο του μαστού και την κληρονομική προδιάθεση

Η τρισδιάστατη απεικόνιση είναι ένα  τεχνολογικό επίτευγμα που άνοιξε νέους ορίζοντες στη διαγνωστική υπερηχογραφία, τόσο για το σώμα της  μήτρας και τις ωοθήκες όσο και για τον μαστό. Ο Δρ. Σκαρτάδος  υπενθυμίζει πως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι η 2η  πιο κοινή μορφή καρκίνου για τις γυναίκες στην Ευρώπη, με τον καρκίνο της μήτρας και των ωοθηκών να καταλαμβάνει την 3η και 4η θέση. Γι αυτό κάθε γυναίκα πρέπει να είναι συνεπής στους τακτικούς προληπτικούς ελέγχους, τονίζει ο καθηγητής.

Η τεχνική της τρισδιάστατης απεικόνισης στηρίζεται στις εξής βασικές αρχές:

  1. Ανάλυση της μορφολογίας του συγκεκριμένου οργάνου, στην περιοχή του ενδιαφέροντος σε τρία πλάνα, ορθογώνια και κάθετα μεταξύ τους (στεφανιαίο, μετωπιαίο, εγκάρσιο), σε αντίθεση με την δισδιάστατη υπερηχογραφία, όπου περιορίζεται στην απεικόνιση 2 πλάνων (μετωπιαίο, εγκάρσιο).
  2. Απεικόνιση δεδομένων που δημιουργούνται από την περιστροφή του άξονα γύρω από την εξεταζόμενη περιοχή και από το χρόνο όπου τα ανακλώμενα ηχητικά κύματα μετατρέπονται σε πληροφορία απόστασης στην συγκεκριμένη περιοχή ενδιαφέροντος.
  3. Αποθήκευση και ανάλυση – επεξεργασία των πληροφοριών σε μεταγενέστερο χρόνο.

Η 3-D απεικόνιση χρησιμοποιεί σαν βάση την τεχνολογία της 2-D υπερηχογραφίας αλλά απαιτεί επίσης υψηλό επίπεδο ηλεκτρονικής πληροφορικής (software) και τεχνικές καινοτομίες στον σχεδιασμό του μετατροπέα (ηχητικό κύμα – πληροφορία – εικόνα) αλλά και στο σύστημα σάρωσης, για τον ακριβή καθορισμό και εντοπισμό των σημείων που απαιτούν περαιτέρω μελέτη. Έτσι, εξασφαλίζεται ακριβής και λεπτομερειακή ανάλυση της υπό εξέταση περιοχής με μία μόνο σάρωση.

Όταν αναγνωρισθεί η περιοχή ενδιαφέροντος, τίθεται πλαίσιο οριοθέτησης και με σταθερή την υπερηχογραφική κεφαλή αρχίζει η εξέταση. Στη συνέχεια, γίνεται αυτόματη σάρωση 360ο της περιοχής ενδιαφέροντος. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η παρουσία 3 πλάνων, τα οποία μπορούν να μετατοπισθούν ή να περιστραφούν γύρω από τους άξονες x, ψ, z.  Ο ανασχηματισμός των 3 εικόνων και η τελική σύνθεση μιας μόνο εικόνας προσφέρει ακριβέστερη μορφολογική εκτίμηση του  όγκου του σώματος της μήτρας χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερος χρόνος, μειώνοντας παράλληλα την δυσφορία αναμονής της ασθενούς.

Η νέα αυτή υψηλής ακρίβειας απεικονιστική τεχνική, η οποία εφαρμόζεται από εξειδικευμένους γυναικολόγους, υπόσχεται την έγκαιρη ανίχνευση σοβαρών γυναικολογικών προβλημάτων και δίνει αισιοδοξία για μείωση των ποσοστών θνησιμότητας από τον καρκίνο μήτρας, ωοθηκών και μαστού.

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

 

Δείτε Επίσης

%cf%84%ce%bf-%ce%b3%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%84%ce%bf%cf%85-2017

Νύχια: Η τάση του 2017 για το Γαλλικό μανικιούρ

Η νέα τάση του για το χειμώνα και την Άνοιξη του 2017 θέλει το γαλλικό …

error: