Αρχική / Μητρότητα / Τοκετός / 4 πράγματα που δεν σου έχουν πει για τον φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική (VBAC)

4 πράγματα που δεν σου έχουν πει για τον φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική (VBAC)

vbac

Μερικές φορές αλλιώς φαντάζεσαι τον τοκετό σου και αλλιώς έρχονται τα πράγματα. Στο πρωτο μου παιδί, στα μαθήματα τοκετού δεν είχα δώσει και ιδιαίτερη σημασία στον κομμάτι της γέννας με καισαρική. Εγώ θα γεννούσα με φυσιολογικό τοκετό… Ή έτσι τουλάχιστον νόμιζα, μέχρι που έφτασε η μεγάλη μέρα.

Δες ακόμα:

Στάσεις και κινήσεις που διευκολύνουν τον τοκετό

Τα είδη Καισαρικής τομής

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διαδικασία μιας γέννας με καισαρική

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να γεννήσω με φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική τομή (V-BAC);

Γιατί να δοκιμάσω να γεννήσω με κολπικό τοκετό μετά από καισαρική;

Μετά από 3 ‘ώρες σπρώξιμο και την επισκληρίδιο να έχει πια εξασθενήσει, ο γιατρός μου μου ανακοίνωσε πως θα προχωρούσαμε σε καισαρική. Οι ημέρες που ακολούθησαν τη γέννηση του παιδιού μου ήταν δύσκολες. Κάθε μαμά που έχει γεννήσει με καισαρική γνωρίζει πόσο δύσκολο είναι να προσπαθείς να συνέρθεις από μια σοβαρή χειρουργική επέμβαση ενώ ταυτόχρονα, αντί να απολαμβάνεις την περιποίηση που δέχεται κάθε ασθενής μετά από ένα χειρουργείο, να πρέπει εσύ να περιποιηθεί και να ανταπεξέλθεις στις αυξημένες ανάγκες ενός νεογέννητου βρέφους.

Οι περισσότερες γνωρίζετε η καταλαβαίνετε, από όσα έχετε ακούσει, πως καμιά μαμά δε θα διάλεγε εσκεμμένα να φέρει το παιδί της στον κόσμο με καισαρική. Αυτό που δεν γνωρίζετε, ίσως, όμως, είναι τι να περιμένεις αν αποφασίσεις να γεννήσεις με φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική (VBAC),

1. Θα προσπαθήσουν να σου αλλάξουν γνώμη με διάφορους τρόπους.

Η αντίδραση για γέννα με VBAC ξεκίνησε πριν ακόμα μάθω πως είχα αυτή τη δυνατότητα. Όταν επισκέφτηκα τη γυναικολόγο μου 6 εβδομάδες μετά τον πρώτο τοκετό, με ενημέρωσε, ανάμεσα στα άλλα, πως και τα επόμενα παιδιά μου θα έπρεπε να γεννηθούν με καισαρική. Φυσικά τότε δεν σκέφτηκα να τη διαψεύσω. Όταν όμως στον ετήσιο έλεγχο χρειάστηκε να δω έναν άλλο γυναικολόγο, άκουσα για πρώτη φορά για τον VBAC τοκετό. Και αυτή ήταν και η τελευταία φορά που ένιωσα πως είχα κάποιον με το μέρος μου. Όσα μου είπε εκείνη την ημέρα με έπεισαν. Η απόφαση είχε ληφθεί. Αν δεν υπήρχε σοβαρός λόγος που οδήγησε σε καισαρική στο πρώτο παιδί και εφόσον κατά την κύηση δεν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα μπορούσα να γεννήσω με φυσιολογικό τοκετό την επόμενη φορά.

Στη δεύτερη εγκυμοσύνη αναγκάστηκα να αλλάξω νοσοκομείο, μια και το πρώτο δεν αναλάμβανε VBAC τοκετούς. Σε κάθε επίσκεψη για τον προγραμματισμένο έλεγχο με ρωτούσαν αν είμαι σίγουρη πως θέλω να γεννήσω με VBAC. «Ο VBAC έχει ρίσκο, γιατί δεν γεννάς πάλι με καισαρική;» Μέχρι και τη νύχτα που έσπασαν τα νερά κι ενώ εγώ πάλευα ανάμεσα στις συσπάσεις και τις ωθήσεις, με ρώταγαν αν είμαι σίγουρη πως θέλω να γεννήσω με VBAC.

Αν λοιπόν είσαι μια από αυτές τις γυναίκες που θέλεις να γεννήσεις με VBAC, φρόντισε να το ξεκαθαρίσεις στο γιατρό και το σύντροφό σου και σε κάθε βήμα να είσαι έτοιμη να παλέψεις γι αυτό.

2. Οι πιθανότητες επιτυχίας βασίζονται σε περίεργους παράγοντες.

Για να μετρηθεί η πιθανότητα επιτυχίας ο γιατρός θα λάβει υπόψη του την ανατομία της γυναίκας αλλά και το είδος της προηγούμενης καισαρικής. Μέχρι εδώ ακούγεται φυσιολογικό. Αυτό που δεν γνώριζα είναι πως τα νοσοκομεία έχουν ένα δικό τους σύστημα υπολογισμού ενός πετυχημένου VBAC. Υπολογίζουν την ηλικία, το ΔΜΣ (Δείκτη μάζας σώματος) αλλά και τη φυλή.

Πριν καν υπολογίσει τις δικές μου πιθανότητες, ο γιατρός ανακοίνωσε πως είχα 34% πιθανότητα να γεννήσω με VBAC. Προφανώς σκέφτηκαν πως αν πετάξουν ένα νούμερο που λέει πως έχουν μόνο 1/3 πιθανότητα επιτυχίας θα μου άλλαζαν γνώμη. Δεν έπιασε. Όταν λοιπόν χρησιμοποίησαν το σύστημα υπολογισμού ως δια μαγείας το ποσοστό επιτυχίας ανέβηκε στο 53%.

3. Η επούλωση μετά τον τοκετό θα είναι διαφορετική αυτή τη φορά

Μετά την πρώτη μου γέννα, που έγινε με καισαρική στις 12 το βράδυ, σηκώθηκα από το κρεβάτι την επόμενη μέρα. Τόσο χρειάστηκε για να φύγει η επήρεια της επισκληριδίου. Όταν σηκώθηκα, έκανα μερικά πονεμένα βήματα μέχρι την τουαλέτα ενώ ο σύζυγός μου ακολουθούσε από πίσω για βοήθεια. Δεν είχα τη δύναμη ούτε τα πόδια μου να σηκώσω.

΄Δύο ώρες μετά τον VBAC τοκετό μου σηκώθηκα και περπάτησα. Δεν χρειάστηκα καθετήρα. Δεν χρειάστηκα παυσίπονα, με όλα τα ενοχλητικά συμπτώματα που αυτά προκαλούν, όπως φαγούρα. Ούτε χρειάστηκε να φοβάμαι κάθε φορά που θα έπαιρνα βαθιά ανάσα, θα έβηχα ή θα γελούσα, μήπως πονέσω ή μήπως τραβηχτούν τα ράμματα. Θυμάμαι κοίταζα τον σύζυγό μου και μουρμούριζα: «Δεν το πιστεύω πόσο υπέροχα νιώθω. Δεν πονάω καθόλου.» Φυσικά, για κάθε γυναίκα, η επούλωση τις μέρες που θα ακολουθήσουν μετά τη γέννηση του παιδιού της είναι διαφορετική. Όπως και να το κάνεις όμως, η επούλωση από τον φυσιολογικό τοκετό δεν συγκρίνεται με την επούλωση μετά από μια χειρουργική επέμβαση όπως της καισαρικής.

4. Θα είσαι τόσο περήφανη για τον εαυτό σου

Για μένα, ακόμα και σήμερα, ο VBAC τοκετός μου είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά μου. Μετά τους 9 μήνες που πέρασα με ένα συνεχή βομβαρδισμό από ατελείωτους λόγους γιατί να μην επιλέξω Vbac να είστε σίγουροι πως αισθάνομαι ιδιαίτερα περήφανη που δεν κατάφεραν να με επηρεάσουν.

Ξέρω πως ο VBAC τοκετός δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε περίπτωση. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να δοκιμάσεις αν οι πιθανότητες είναι με το μέρος σου. Αν δεν συντρέχουν ειδικοί λόγοι για την υγεία του μωρού ή της μαμάς, αν δεν υπάρχει κάποιο σωματικό πρόβλημα στην εγκυμονούσα, αν δεν εμφανιστούν προβλήματα στο τέλος ή στη διάρκεια της κύησης και αν η μαμά θέλει να προσπαθήσει να γεννήσει με κολπικό τοκετό μετά από καισαρική, ο γιατρός θα έπρεπε να τη στηρίζει και όχι να την αποτρέπει. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια βιώνουμε ένα ιατρικό σύστημα που προάγει συνεχώς την καισαρική έναντι του φυσιολογικού τοκετού χωρίς να συντρέχουν σοβαροί ιατρικοί λόγοι.

Για εσάς λοιπόν τις μέλλουσες μανούλες που θέλετε να γεννήσετε με φυσιολογικό τοκετό είτε αυτή είναι η πρώτη σας εγκυμοσύνη είτε κάποια επόμενη μετά από καισαρική, ενημερωθείτε σωστά για τις επιλογές που έχετε και βρείτε τον κατάλληλο γιατρό που νοιάζεται πραγματικά για εσάς και το μωρό που κουβαλάτε.

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Δείτε Επίσης

Μωρά που δεν παίρνουν θέση

Μωρά που δεν παίρνουν θέση.

Πολλές γυναίκες, οι οποίες πλησιάζουν την πιθανή ημερομηνία τοκετού διατυπώνουν την ανησυχία πως το μωρό …

error: