Αρχική / Μητρότητα / Εγκυμοσύνη / Η ορμόνη της εγκυμοσύνης και οι φυσιολογικές τις τιμές [Πίνακας]

Η ορμόνη της εγκυμοσύνης και οι φυσιολογικές τις τιμές [Πίνακας]

εγκυμοσύνη

Η ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (HCG) είναι η ορμόνη της εγκυμοσύνης, η οποία παράγεται από τον πλακούντα με την πραγματοποίηση της εμφύτευσης του ωαρίου στο τοίχωμα της μήτρας, 1 εβδομάδα περίπου από την γονιμοποίησή. Η ορμόνη αυτή αποτελεί ένα δείκτη που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση της εγκυμοσύνης.

Δες ακόμα:

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα, σε 40 μοναδικές φωτογραφίες

Κιρσοί και ραγάδες στην εγκυμοσύνη. Πώς να τα αποφύγετε

Τι πρέπει να γνωρίζω για το σακχαρώδη διαβήτη κύησης

Νέα μέθοδος απεικόνισης του εμβρύου που κόβει την ανάσα!!

Για το τεστ κυήσεως θα γίνει μέτρηση της β-χοριακής στο αίμα, περίπου 10 με 11 μέρες μετά τη σύλληψη. Επίπεδα β χοριακής λιγότερα από 5mIU/ml θεωρούνται αρνητικά για εγκυμοσύνη, ενώ η τιμή πάνω από 25mIU/ml θεωρείται θετική… Συγχαρητήρια είστε έγκυος!!

Αν η τιμή που θα ανιχνευτεί κατά την εξέταση κυμαίνεται μεταξύ 5 και 25 mIU/ml  τότε θα πρέπει να επαναλάβετε την εξέταση,  για επιβεβαίωση, 2 με 3 μέρες μετά.

Τις πρώτες εβδομάδες της κύησης η συγκέντρωση της β χοριακής στο αίμα παρουσιάζει εκθετική αύξηση. Κατά τη διάρκεια των πρώτων 6 εβδομάδων η τιμή διπλασιάζεται κάθε 48-72 ώρες. Καθώς η εγκυμοσύνη εξελίσσεται, ο ρυθμός αύξησης μειώνεται σημαντικά.

Δεν υπάρχει στην πραγματικότητα μια μοναδική φυσιολογική τιμή για την β-χοριακή, αλλά υπάρχει ένα ευρύ φάσμα καθώς η εγκυμοσύνη προχωρά. Αυτό που μετράει είναι η αλλαγή των επιπέδων της (ρυθμός αύξησης) και όχι η ίδια η τιμή της. Εάν ενδιαφέρεστε να ανακαλύψετε εάν η εγκυμοσύνη σας εξελίσσεται φυσιολογικά, τότε η πιο σημαντική πληροφορία είναι να βρείτε αν η τιμή της χοριακής στο αίμα σας αυξάνεται φυσιολογικά.

Ο παρακάτω πίνακας είναι ενδεικτικός των τιμών που συνήθως κυμαίνεται η β-χοριακή σε μια εν δυνάμη φυσιολογική  κύηση.

  • 3η εβδομάδα κύησης: 5 – 50 mIU/ml
  • 4η εβδομάδα κύησης: 5 – 426 mIU/ml
  • 5η εβδομάδα κύησης: 18 – 7.340 mIU/ml
  • 6η εβδομάδα κύησης: 1.080 – 56.500 mIU/ml
  • 7η – 8η εβδομάδα κύησης: 7.650 – 229.000 mIU/ml
  • 9η – 12η εβδομάδα κύησης: 25.700 – 288.000 mIU/ml
  • 13η – 16η εβδομάδα κύησης: 13.300 – 254.000 mIU/ml
  • 17η – 24η εβδομάδα κύησης: 4.060 – 165.400 mIU/ml
  • 25η – 40η εβδομάδα κύησης: 3.640 – 117.000 mIU/ml

Επειδή ο ρυθμός αύξησης ΔΕΝ είναι ίδιος για όλες τις γυναίκες εξ ’ου και το μεγάλο εύρος τιμών, μια μοναδική τιμή β χοριακής δεν επαρκεί για διάγνωση. Επίσης, τόσο στη δίδυμη κύηση όσο και σε παθολογικές καταστάσεις όπως η μύλη κύηση, παθολογίες του πλακούντα κ.α οι τιμές της β χοριακής είναι υψηλότερες. Ενώ σε άλλες περιπτώσεις όπως η εξωμήτριος κύηση, η παλίνδρομη κύηση κ.α, τόσο τα βασικά επίπεδα όσο και ο ρυθμός της β-HCG είναι χαμηλά.

 * Απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Δείτε Επίσης

Folic-Acid

Πόσο σωστή είναι τελικά η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής στην κύηση;

Η παραδοσιακή άποψη για την εγκυμοσύνη στη χώρα μας είναι ότι πρόκειται για μια κατάσταση …

error: